Hükümet Risale-i Nurlara el koydu

Artık Risale-i Nurların basım hakkı Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda, basım yetkisi Bakanlar Kurulu'nda olacak...

Hükümet Risale-i Nurlara el koydu

AKP'nin önergesi ile TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen torba tasarıya ek düzenleme yapıldı. Buna göre Risale-i Nur'un basım hakkı Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda, basım yetkisi Bakanlar Kurulu'nda olacak

TBMM Plan ve Büt­çe Ko­mis­yo­nu'nda gö­rü­şü­len tor­ba ta­sa­rı­ya AKP­’nin öner­ge­si ile ek­le­nen ye­ni dü­zen­le­mey­le Ri­sa­le-i Nur'un ba­sım hak­kı, Kül­tür ve Tu­rizm Ba­kan­lı­ğı'na ve­ril­di. Ba­kan­lık, 4 ay­dır ese­rin ya­yım­lan­ma­sı­na izin ver­mi­yor­du. Ri­sa­le­ler'in ba­sı­mı­nı hü­kü­met iz­ni­ne bağ­la­yan de­ği­şik­li­ğe mu­ha­le­fet mil­let­ve­kil­le­ri tep­ki gös­ter­di. CHP An­ka­ra Mil­let­ve­ki­li Bü­lent Ku­şoğ­lu, "Dev­let ne­den ki­ta­bın ba­sı­mıy­la uğ­ra­şır" di­ye sor­du.

TASARIYA YENİ HÜKÜM EKLENDİ

Mec­lis Ko­mis­yo­nu'nda ön­ce­ki ak­şam gö­rüş­me­le­rin­de, AKP Mil­let­ve­ki­li Er­tuğ­rul Soy­sal'ın ver­di­ği öner­ge ile Fi­kir ve Sa­nat Eser­le­ri Ka­nu­nu'nda de­ği­şik­lik ya­pıl­dı.

Öner­gey­le, söz­ ko­nu­su ya­sa­ya, "Ba­kan­lar Ku­ru­lu Ka­ra­rı ile mem­le­ket kül­tü­rü için öne­mi ha­iz gö­rü­len eser­ler üze­rin­de­ki hak­lar, hak sa­hip­le­ri­nin mü­na­sip bir be­del ta­lep et­me hak­la­rı sak­lı kal­mak kay­dıy­la, eser sa­hi­bi­nin ölü­mün­den son­ra, ko­ru­ma sü­re­si­nin bi­ti­min­den ön­ce ka­mu­ya mal edi­le­bi­lir. Bu hu­sus­ta ka­rar ve­ri­le­bil­me­si için ese­rin, Tür­ki­ye'de ve­ya Tür­ki­ye dı­şın­da Türk va­tan­daş­la­rı ta­ra­fın­dan vü­cu­da ge­ti­ril­miş ol­ma­sı ge­re­kir" hük­mü ek­len­di.

Ba­kan­lar Ku­ru­lu ka­ra­rın­da, eser ve sa­hi­bi­nin adı, hak­la­rı kul­la­na­cak ma­kam ve­ya mü­es­se­se, hak sa­hip­le­ri­ne, ta­lep üze­ri­ne öde­ne­cek be­de­lin na­sıl be­lir­le­ne­ce­ği ve bu be­de­lin han­gi ku­rum ta­ra­fın­dan öde­ne­ce­ği, eser­den ge­lir el­de edil­me­si ha­lin­de bu ge­li­rin han­gi amaç­la kul­la­nı­la­ca­ğı da yer ala­cak. Ri­sa­le-i Nur'un ba­sım hak­kı Kül­tür ve Tu­rizm Ba­kan­lı­ğı'nda, ba­sım yet­ki­si Ba­kan­lar Ku­ru­lu'nda ola­cak.

SAİD NURSİ DE İÇERİSİNDE

AKP'­li Sü­rey­ya Sa­di Bil­giç, dü­zen­le­me­nin sa­de­ce Be­di­üz­za­man Sa­id Nur­si ta­ra­fın­dan ya­zı­lan Ri­sa­le-i Nur ile il­gi­li ol­ma­dı­ğı­nı ama onu da kap­sa­dı­ğı­nı söy­le­di.

Ri­sa­le-i Nur'un ba­sı­mı­nın de­vam et­me­si yö­nün­de ta­lep­ler gel­di­ği­ni be­lir­ten Bil­giç, "4 ta­ne mi­ras­çı­sı var. Ye­ğe­ni Saa­det ha­nım ba­sı­mı yö­nün­de be­yan ira­de et­mi­yor. 3-4 ay­dır ban­drol ve­ril­me­di­ği için ba­sı­mı ya­pı­la­mı­yor.

27 MİL­YON BAS­KI YA­PIL­DI

Öner­ge ile ya­pı­lan de­ği­şik­lik­le, bu ese­rin ko­ru­ma sü­re­si­nin bi­ti­min­den ön­ce ka­mu­ya mal edi­le­rek ba­sı­mı­na im­kan sağ­la­yan bir dü­zen­le­me ya­pı­lı­yor" de­di. Bil­giç, bu­gü­ne ka­dar 27 mil­yon Ri­sa­le-i Nur ba­sıl­dı­ğı­nı be­lirt­ti.

CHP: DÜZENLEME SİYASİ

Mu­ha­le­fet dü­zen­le­me­nin si­ya­si ol­du­ğu­nu söy­le­di. CHP Mil­let­ve­ki­li Bü­lent Ku­şoğ­lu, "Kül­tür Ba­ka­nı ne­re­de? Si­ya­si de­meç­le­ri­ni oku­yo­ruz, kül­tür­le il­gi­li bir şey yok. Bu dü­zen­le­me Se­ba­hat­tin Ali, Na­zım Hik­met'le il­gi­li de uy­gu­la­na­bi­lir. Ba­sım dev­let te­ke­li­ne alı­na­cak. Dev­let ne­den ki­ta­bın ba­sı­mıy­la uğ­ra­şır" tep­ki­si gös­ter­di. İz­mir Mil­let­ve­ki­li Mu­sa Çam ise "Pa­ra­lel­le­ri tas­fi­ye eder­ken ye­ni bir güç oluş­tur­mak, ye­ni bir yı­ğı­nak yap­ma­nın öte­sin­de baş­ka bir şey de­ğil" de­di. İz­zet Çe­tin de “Dev­let bun­lar­la mı uğ­ra­şa­cak? Ta­sa­rı­nın bun­la ne ala­ka­sı var" eleş­ti­ri­sin­de bu­lun­du.

‘Ayık­la­dık­la­rı ki­şi­le­re ve­re­cek­ler’

Mutlu Yayıncılık sahibi İsmail Mutlu: Yine birilerine Risale-i Nur eserlerinin basımı için bondrol verecekler ama kime verecekler belli değil. Herhalde kendi ayıkladıkları kişilere verecekler. Öyle gözüküyor.

Dünyada bunun eşi benzeri yok

Ye­ni As­ya Ga­ze­te­si Avu­ka­tı Ka­dir Ak­baş: Bu dü­zen­le­me sa­de­ce ri­sa­le­le­rin de­ğil ay­nı za­man­da her­han­gi bir sa­nat ese­ri­ni yok et­me yet­ki­si ve­ri­yor. Si­ya­si zih­ni­yet, ka­mu­oyun­dan sak­la­mak is­te­di­ği her tür­lü ese­ri yok ede­bi­lir ve sak­la­ya­bi­lir.Cum­hu­ri­yet ta­ri­hi­miz­den bu­gü­ne ka­dar bu de­re­ce tah­rip edi­ci bir dü­zen­le­me ya­pıl­ma­mış­tı. Dün­yada bu­nun eşi ben­ze­ri yok.

EN BÜYÜK HATA

Bugün'ün haberine göre, bu fi­kir ve dü­şün­ce­nin kö­kü­nü ku­rut­ma­ya dö­nük bir adım. Ri­sa­le-i Nur, di­ni si­ya­se­te alet et­me­nin kar­şı­sın­da dur­du­ğu için, si­ya­sal İs­lam­cı­lar bu­nu bir en­gel ola­rak gö­rü­yor. Bu­gü­ne ka­dar ban­drol­lü ola­rak 26 mil­yonu aşkın ba­sıl­mış. Ve bu­nu Di­ya­ne­tin iş bil­mez üç beş me­mu­run eli­ne ver­mek bü­yük ha­ta. Çün­kü 50 di­le çev­ril­miş ve da­ğı­tı­mın­dan ba­sı­mı­na ka­dar çok bü­yük mas­raf ve des­tek is­te­yen bir gö­rev.


<< Önceki Haber Hükümet Risale-i Nurlara el koydu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER