AKP'nin önergesi ile TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen torba tasarıya ek düzenleme yapıldı. Buna göre Risale-i Nur'un basım hakkı Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda, basım yetkisi Bakanlar Kurulu'nda olacak
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen torba tasarıya AKP’nin önergesi ile eklenen yeni düzenlemeyle Risale-i Nur'un basım hakkı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na verildi. Bakanlık, 4 aydır eserin yayımlanmasına izin vermiyordu. Risaleler'in basımını hükümet iznine bağlayan değişikliğe muhalefet milletvekilleri tepki gösterdi. CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, "Devlet neden kitabın basımıyla uğraşır" diye sordu.
TASARIYA YENİ HÜKÜM EKLENDİ
Meclis Komisyonu'nda önceki akşam görüşmelerinde, AKP Milletvekili Ertuğrul Soysal'ın verdiği önerge ile Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda değişiklik yapıldı.
Önergeyle, söz konusu yasaya, "Bakanlar Kurulu Kararı ile memleket kültürü için önemi haiz görülen eserler üzerindeki haklar, hak sahiplerinin münasip bir bedel talep etme hakları saklı kalmak kaydıyla, eser sahibinin ölümünden sonra, koruma süresinin bitiminden önce kamuya mal edilebilir. Bu hususta karar verilebilmesi için eserin, Türkiye'de veya Türkiye dışında Türk vatandaşları tarafından vücuda getirilmiş olması gerekir" hükmü eklendi.
Bakanlar Kurulu kararında, eser ve sahibinin adı, hakları kullanacak makam veya müessese, hak sahiplerine, talep üzerine ödenecek bedelin nasıl belirleneceği ve bu bedelin hangi kurum tarafından ödeneceği, eserden gelir elde edilmesi halinde bu gelirin hangi amaçla kullanılacağı da yer alacak. Risale-i Nur'un basım hakkı Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda, basım yetkisi Bakanlar Kurulu'nda olacak.
SAİD NURSİ DE İÇERİSİNDE
AKP'li Süreyya Sadi Bilgiç, düzenlemenin sadece Bediüzzaman Said Nursi tarafından yazılan Risale-i Nur ile ilgili olmadığını ama onu da kapsadığını söyledi.
Risale-i Nur'un basımının devam etmesi yönünde talepler geldiğini belirten Bilgiç, "4 tane mirasçısı var. Yeğeni Saadet hanım basımı yönünde beyan irade etmiyor. 3-4 aydır bandrol verilmediği için basımı yapılamıyor.
27 MİLYON BASKI YAPILDI
Önerge ile yapılan değişiklikle, bu eserin koruma süresinin bitiminden önce kamuya mal edilerek basımına imkan sağlayan bir düzenleme yapılıyor" dedi. Bilgiç, bugüne kadar 27 milyon Risale-i Nur basıldığını belirtti.
CHP: DÜZENLEME SİYASİ
Muhalefet düzenlemenin siyasi olduğunu söyledi. CHP Milletvekili Bülent Kuşoğlu, "Kültür Bakanı nerede? Siyasi demeçlerini okuyoruz, kültürle ilgili bir şey yok. Bu düzenleme Sebahattin Ali, Nazım Hikmet'le ilgili de uygulanabilir. Basım devlet tekeline alınacak. Devlet neden kitabın basımıyla uğraşır" tepkisi gösterdi. İzmir Milletvekili Musa Çam ise "Paralelleri tasfiye ederken yeni bir güç oluşturmak, yeni bir yığınak yapmanın ötesinde başka bir şey değil" dedi. İzzet Çetin de “Devlet bunlarla mı uğraşacak? Tasarının bunla ne alakası var" eleştirisinde bulundu.
‘Ayıkladıkları kişilere verecekler’
Mutlu Yayıncılık sahibi İsmail Mutlu: Yine birilerine Risale-i Nur eserlerinin basımı için bondrol verecekler ama kime verecekler belli değil. Herhalde kendi ayıkladıkları kişilere verecekler. Öyle gözüküyor.
Dünyada bunun eşi benzeri yok
Yeni Asya Gazetesi Avukatı Kadir Akbaş: Bu düzenleme sadece risalelerin değil aynı zamanda herhangi bir sanat eserini yok etme yetkisi veriyor. Siyasi zihniyet, kamuoyundan saklamak istediği her türlü eseri yok edebilir ve saklayabilir.Cumhuriyet tarihimizden bugüne kadar bu derece tahrip edici bir düzenleme yapılmamıştı. Dünyada bunun eşi benzeri yok.
EN BÜYÜK HATA
Bugün'ün haberine göre, bu fikir ve düşüncenin kökünü kurutmaya dönük bir adım. Risale-i Nur, dini siyasete alet etmenin karşısında durduğu için, siyasal İslamcılar bunu bir engel olarak görüyor. Bugüne kadar bandrollü olarak 26 milyonu aşkın basılmış. Ve bunu Diyanetin iş bilmez üç beş memurun eline vermek büyük hata. Çünkü 50 dile çevrilmiş ve dağıtımından basımına kadar çok büyük masraf ve destek isteyen bir görev.