Hükümet ile BDP arasındaki anlaşmazlığın kaynağı!

Çözüm sürecinde çekilme rötarı yaşanıyor. Hükümet ile BDP arasındaki anlaşmazlık neden kaynaklanıyor? Kim ne istiyor? İşte çekilme takviminde son durum.

Hükümet ile BDP arasındaki anlaşmazlığın kaynağı!

  • Hükümetin önceliği PKK'nın hızlı terk etmesi, BDP'nin ise demokratik haklar.
  • PKK'nın terki yavaş ve bu sebeple demokratik paket askıda.

Hükümet ile BDP arasında çözüm süreci konusunda tabir yerindeyse tam anlamıyla bir satranç oynanıyor. PKK'lıların sınır dışına çekilmelerinin istenen oranda olmadığı ortaya çıktı. Bunu bizzat Başbakan açıkladı.

Hükümet PKK'dan sınır dışına çıkmayı daha hızlı gerçekleştirmesini istiyor. 'Önce çekilme tamamlansın sonra demokrasi paketi' diyor. Örgüt ve BDP ise önce demokratik hakları görmekte diretiyor.  

BDP birinci aşamanın tamamlandığını ikinci aşamaya geçildiğini savunuyor. Ankara ise ikinci aşamaya geçmiyor. Çıkışların planlanan orana ulaşmasını istiyor. Bu gerçekleştiğinde önce insan hakları eylem planı açıklanacak, ardından demokratik adımları içeren paket Meclis'e sunulacak. 

PKK'lıların yüzde 80'den fazla kısmının ülke içinde bulunması ve Cizre'deki olaylar üzerine hükümet demokratikleşme paketi ile ilgili takvimi uzattı. PKK'lıların çıkışları takip edilecek. Hızlanma olduğu ve oranın belli bir seviyeye ulaştığı görülürse ikinci aşamaya geçilecek. 

BDP ise ikinci aşamaya geçildiğini savunarak demokratik hamleler için yürüyüşlere başladı. Demokratikleşme konusunda somut adım atılması için alana inen BDP, süreç ikinci aşamaya geçene kadar meydanları sıcak tutma kararında. Hükümete "adım at" eylemleri başlattı.

BDP ikinci aşamaya geçmek için; tutukluların bırakılmasını, karakol, baraj ve HES yapımlarının durdurulmasını, asker ve polisin halkın içinden çekilmesini, anadilde eğitimin başlatılmasını, terörle mücadele kanunu, seçim barajı ve koruculuğun kaldırılmasını istiyor.

<< Önceki Haber Hükümet ile BDP arasındaki anlaşmazlığın kaynağı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER