İsrail heyetini köşeye sıkıştıracak karar!

Mavi Marmara tazminatı için İsrail'e bu üç emsal karar gösterilecek.

İsrail heyetini köşeye sıkıştıracak karar!

Mavi Marmara mağdurları, tazminatı görüşmek üzere Türkiye'ye gelecek İsrail heyeti için hazırlık yaptı. Mağdur avukatları tazminat gerekçelerinin sıralandığı liste ve örnek olaylarla İsrailliler'in karşısına oturacak. Avukatlar bu örnek kararlardan yola çıkarak tazminat tutarının belirlenmesini isteyecek. İşte Habertürk'te yer alan habere göre dosyadaki örneklerden üçü...

AMERİKALI ARKEOLOGLAR

1991'de Bingöl Kaymaklı bölgesinde yol kesen PKK'lılar, Nuh'un gemisini aramak için gelen 2 Amerikalı arkeoloğu kaçırdı. Amerikalı arkeologlar Ronald Wyatt ve Marvin Wilson 21 gün rehin tutuldular. Bir mağarada oldukları tespit edildi ve operasyonla kurtarıldılar. Amerikalı arkeolog Ronald Wyatt, 1999'da kanserden öldü. Diğer arkeolog Marvin Wilson, Ronald'ın dul eşiyle birlikte mahkemeye başvurdu. Yaşadıkları olayın sorumlularından tazminat istedi. 2001 yılında açılan dava 3 ay önce sonuçlandı.  Columbia Federal Bölge Mahkemesi "PKK örgütü, ABD ve Türkiye'ye göre resmen terörist örgüttür. Bu terörist örgüt, kaçırılma olayı sırasında, Suriye tarafından himaye ediliyordu. PKK lideri Öcalan, Suriye'de barınıyordu. Dolayısıyla, Suriye devleti bu işin sorumlusudur" kararı verdi. Suriye, 338 milyon dolar tazminat ödemeye mahkûm edildi. 

LOCKERBİE FACİASI 

1988'de bomba yerleştirilen Pan Am Havayolları'na ait yolcu uçağı havada infilak ederek, İskoçya'nın Lockerbie kasabası üzerine düştü. Bombalı saldırıda uçakta bulunan 275 yolcu hayatını kaybetti. Yapılan araştırmalar sonunda uçağa bombayı yerleştirenlerin Libya uyruklu olduğu tespit edildi. Bunun üzerine Libya ölen her bir kişi için 10 milyon dolardan toplam 2.75 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum edildi. Ayrıca suçluların İskoçya'ya iadesi istendi.

İSRAİL'İN VURDUĞU ABD GEMİSİ 

İsrail, 1967'de USS Liberty Gemisi'ne saldırıp, gemideki Amerikalı asker ve sivillerden 34 kişiyi öldürmüş, 171 kişiyi de yaralamıştı. Olay, 6 Gün Savaşı olarak bilinen, İsrail ile Mısır, Ürdün ve Suriye arasındaki savaş sırasında yaşandı. İsrail, "yanlışlıkla vurulduğu" belirlenen gemide hayatını kaybeden 34 kişinin ailelerine 3.3 milyon dolar tazminat ödedi. Yaralılar için de 3.5 milyon dolar tazminat ödendi. İsrail, ayrıca 1980'de de USS Liberty'ye verilen maddi zararların karşılığında Amerika'ya 6 milyon dolar ödemeyi kabul etti.
<< Önceki Haber İsrail heyetini köşeye sıkıştıracak karar! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER