İstanbul Boğazı'ndaki tekne faciasında son gelişme

İstanbul Valiliği, Rumeli Feneri'nde kaçak göçmenleri taşıyan teknenin batması sonucu ölenlerin sayısının 24'e yükseldiğini açıkladı.

Boğaz'da tekne faciası! Çok sayıda ölü var!


İstanbul Valiliği, Rumeli Feneri'nde kaçak göçmenleri taşıyan teknenin batması sonucu ölenlerin sayısının 24'e yükseldiğini açıkladı.

Valilik tarafından yapılan açıklamada, şöyle denildi:

"03 Kasım 2014 tarihinde Rumelifeneri kuzeyinde düzensiz göçmenleri taşıyan teknenin batması sonucu başlatılan Arama Kurtarma faaliyetlerinde; 18:00 itibariyle 6 kazazede sağ olarak kurtarılmış, 24 kazazedenin cansız bedeni denizden alınmıştır. 

Gündüz süresince yürütülen arama kurtarma faaliyetlerine Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan bir Sahil Güvenlik Arama Kurtarma gemisi, 7 Sahil Güvenlik botu, 1 dalış timi, 2 Sahil Güvenlik helikopteri ve 1 Sahil Güvenlik uçağı ile Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden 2 bot iştirak etmiştir. 
Havanın kararması sebebiyle Arama Kurtarma faaliyetlerine halen 1 Sahil Güvenlik Arama Kurtarma gemisi ile devam edilmekte olup, 04 Kasım 2014 tarihindeki faaliyetlere Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı gemi/botlar ile devam edilmesi planlanmaktadır. Diğer kurum ve birimler tarafından kayıp olan kazazedelerin kıyıdan aranması faaliyetlerine destek verilmektedir."


Sahil Güvenlik'ten Açıklama

 Açıklamada ölü sayısı 21, kurtarılan kişilerin sayısının ise 6 olduğu açıklandı. Yeni açıklamada, "İstanbul Boğazı çıkışı 3 mil kuzeyinde içerisinde bir grup göçmenin bulunduğu bir teknenin battığı ihbarının alınmasını müteakip görevli 1 Arama Kurtarma Gemisi, 8 Sahil Güvenlik Botu, 1 Sahil Güvenlik Helikopteri ve 1 Sahil Güvenlik Uçağı tarafından başlatılan arama kurtarma faaliyetinde, 6 kişi sağ olarak kurtarılmış, 21 şahsın cansız bedeni denizden alınmıştır. Arama faaliyetlerine halen devam edilmektedir" denildi.

Sabah saatlerinde yapılan açıklamada ise 24 kişinin öldüğünü 7 kişinin de sağ kurtarıldığı açıklanmıştı.


Görgü tanıkları, kazaya teknenin başka bir gemiyle çarpışmasının yol açmış olabileceğini söylüyor.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü verilerine göre , teknede, 12'si çocuk, 7'si kadın toplam 42 kaçak ve bir kaptan bulunuyordu. Dalgıçlar büyük oranda batan teknenin içinde diğer kayıpları bulmaya çalışıyor.
Kaza, 06:30'da balıkçılar tarafından farkedildi. Boğulmaktan kurtulan 6 kişi ve 5 ceset de bu balıkçılar tarafından kıyıya getirildi. Ölenlerin bir kısmının üzerinde can yeleği vardı.

"Kötü hava koşullarıyla batmış olamaz"

Denizde sığınmacıları ilk gören ve onları kurtaranlardan balıkçı Emrehan Kolcu, yaptığı açıklamada, havanın iyi olduğunu, teknenin kötü hava koşulları sebebiyle batmış olamayacağını ve kamaranın parçalanmış olduğunu da belirtti. Balıkçı, Torun isimli teknenin kaçak yolcu taşıdığı için ışıklarını yakmamış olabileceğini ve bu sebeple de başka bir gemi ile çarpışmış olabileceğini söyledi.

Balıkçılar ölen ve sağ kurtarılanların üzerinde can yeleği olduğunu ve ölenler büyük ihtimalle boğularak değil soğuktan hayatını kaybettiğini savunuyor.

Kurtarma ve sağlık ekipleri bölgede çalışmalarını sürdürüyor. Kurtarılanlardan 4'ü hastanelere sevk edildi. Teknede Afganistan uyruklu kaçak göçmenler vardı. İstanbul Bakırköy'den yola çıkan Torun isimli tekne Romanya'ya gidiyordu.



<< Önceki Haber İstanbul Boğazı'ndaki tekne faciasında son gelişme Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER