İşte twitter'ın kapatılma süreci

Twitter'ın kapatılma süreci 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonundan itibaren aşamalı olarak gerçekleşti.

İşte twitter'ın kapatılma süreci

Başbakan Erdoğan’ın Bursa mitinginde yaptığı “Twitter’ın kökünü kazıyacağız” açıklamasından bir kaç saat sonra kapatılan twitter'ın kapatılması aşamalı olarak gerçekleştiği görülüyor.

Zaman gazetesinin haberine göre, kapatılma süreci şu şekilde özetlenebilir:
  • 23 Aralık 2013'te Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB), MİT görevlisi Ahmet Cemaleddin Çelik atandı.
  • 18 Şubat 2014'te Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM'den geçen yasayı onayladı ve bunu Twitter hesabı üzerinden duyurdu. Böylece 4 saat içinde mahkeme kararı ile internet sitelerinin kapatılmasının önü açıldı.
  • 6 Mart 2014'te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı bir canlı yayında “Gerekirse Facebook ve YouTube'u kapatırız.” açıklamasını yaptı.
  • 20 Mart 2014'te Başbakan Erdoğan, Bursa'da düzenlediği mitingde 17.30 civarında, “Bu Twitter’lar falan var ya şimdi mahkeme kararı çıktı, Twitter falan hepsinin kökünü kazıyacağız. Efendim işte uluslararası camia şöyle der, böyle der, hiç beni ilgilendirmiyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin gücünü görecekler.” dedi.
  • 20 Mart 2014 saat 23.30'da Türkiye'de Twitter erişimi mahkeme kararıyla kapatıldı.

TBB VE BASIN KONSEYİ’NDEN SUÇ DUYURUSU

Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve Basın Konseyi, Twitter’ın kapatılmasıyla ilgili suç duyurusunda bulundu. 

TBB, siteye erişimin engellenmesine dair kararın acilen kaldırılması talebiyle İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na itiraz başvurusunda bulundu. Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, yaptığı yazılı değerlendirmede, “Twitter’a erişimin engellenmesi kararı yok hükmündedir. 

Kararı verenler ve uygulayanlar suç işlemiştir.” dedi. Feyzioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yok hükmündeki bu kararı veren ilgili savcılar ve on milyonlarca insanımızın insan haklarını ihlal eden sorumlu hâkimler hakkında HSYK’ya; yine yok hükmündeki bu kararı uygulayan TİB yetkilileri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştur.” 

Basın Konseyi de yaptığı yazılı açıklamayla “Twitter'ı kapatanlar suç işlemiştir” diyerek suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. Konsey, ülke genelinde mahkeme kararı bulunmamasına rağmen Twitter'a tümüyle yasak getiren TİB'in suç işlediğini belirtti. Suç duyurusu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmek üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapıldı.
<< Önceki Haber İşte twitter'ın kapatılma süreci Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER