Kapatılan 25 Aralık dosyasıyla ilgili çarpıcı gerçek

Aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakın iş adamları ve oğlu Bilal Erdoğan’ın da olduğu şüphelilere yönelik soruşturmanın, takipsizlik kararı açıklanan 1 Eylül’den önce kapatıldığı öğrenildi.

Kapatılan 25 Aralık dosyasıyla ilgili çarpıcı gerçek

25 Temmuz da verilen takipsizlik kararının gerekçesinden: “suçlu olsa suç şüphesi altında olsa dahi sırf insan olması sebebiyle belirli haklara sahip olan ve bu haklarına saygı gösterilmek zorunda olan bir varlıktır. Bu sebeple suç işlemiş olsa dahi insanlık şeref ve haysiyetine uygun bir muameleye tabi tutulmalıdır”

1 Eylül’de 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasını yapan polislere yönelik operasyon yapıldığı gün, 25 Aralık soruşturmasına takipsizlik kararı verildiği belirtilmişti. Ancak kamuoyunda “25 Aralık” olarak bilinen aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakın iş adamları ve oğlu Bilal Erdoğan’ın da olduğu şüphelilere yönelik soruşturmaya savcılar İrfan Fidan, Fuzuli Aydoğdu ve İsmail Uçar tarafından 25 Temmuz’da takipsizlik verildiği ortaya çıktı.

Ses kayıtları imha edilmeyecek

140 sayfalık takipsizlik kararında, CMK 137 uyarınca karardan sonraki 10 gün içerisinde ses kayıtlarının imha edilmesi gerektiği, “fakat yapılacak soruşturmada delil olarak kullanılması ihtimali bulunduğundan imhasına yer olmadığına karar verilmiştir” denildi.

Sadece iki ihale dosyası soruşturulacak

Mecidiyeköy-Mahmutbey metro ihalesi ve Çanakkale- Ezine yolu ihalesine ilişkin ise evrakın tefrik (dosyadan ayrılarak) edilerek bu iki konu ile ilgili soruşturmanın devam etmesine karar verildi. Diğer konulara ise takipsizlik kararı alındı.

Gerekçeden, “İnsan Şeref ve Haysiyetine Saygı”

Kararda takipsizlik gerekçesi olarak “ Yasama ve yürütmenin hukuk normaları ile bağlı olduğu kadar, yargı yetkisini kullanan makamların da Anayasa ve yasalarla bağlı oldukları ve siyaseti dizayn etmek gibi bir görev ve yetkilerinin bulunmadığı” şeklinde tespitlere yer verildi. Takipsizlik gerekçesinin girişinde “Hukuk devleti”nin tanımı yapılırken, yargı mensuplarının Anayasaya uygun hareket etmesi gerektiği belirtildi. Öte yandan “İnsan Şeref ve Haysiyetine Saygı” başlığı altında da şu tespitler yapıldı:

Ceza yargılamasının asli unsuru şüpheli sanık olmakla birlikte bu kimse yargı organları elinde bir suje (suje kelimesi kararda yazıldığı şekli ile alıntılanmıştır) anlamsız bir konu olmaktan öte, suçlu olsa suç şüphesi altında olsa dahi sırf insan olması sebebiyle belirli haklara sahip olan ve bu haklarına saygı gösterilmek zorunda olan bir varlıktır. Bu sebeple suç işlemiş olsa dahi insanlık şeref ve haysiyetine uygun bir muameleye tabi tutulmalıdır. Bütün bu işlemler hukuk kurallar dahilinde insanlık şeref ve haysiyetine uygun olmalıdır. Nitekim susma hakkı ve yasak sorgu usulleri ile elde edilen delillere dayanılma yasağı bu ilkenin yansımalarıdır. (Henüz soruşturma sürerken deliller medyaya servis edilmemelidir)

“Zehirli ağacın meyveleri de zehirlidir”

96 kişi hakkında verilen takipsizlik kararında “zehirli ağacın meyveleri de zehirlidir, ilkesi gereğince yasal olmayan yöntemlerle elde edilen ses kayıtları delil olarak kullanılmayacağı” tespitine yer verildi. Soruşturmanın “hükümeti devirmeye teşebbüs olduğu” ifade edildi.

Takipsizlik kararı verilen isimler

Arzu Yıldız'ın haberine göre, haklarında takipsizlik kararı verilen şüphelerin isimleri şöyle: Abdullah Tivnikli, Cemal Kalyoncu, Sezai Bacaksız, Ahmet Ergün, Kadri Tunç Peker, Gaffar Yıldırımer, Ömer Muzaffer Baktır, Süleyman Karaman,Nuri Özaltın, Adem Baştürk, M.Latif Topbaş, Avni Çelik, Muaz Kadıoğlu, Cengiz Aktürk, Mehmet Cengiz, Hayrettin Özaltın, Adnan Şişman, Necmettin Bilal Erdoğan, İsmet Yıldırım, Gökhan Özdemir, Celal Koloğlu, Hakan Arslan, Nurcan Çatalpınar, M.İlker Aycı, İbrahim Kalın, Turgut Simitçioğlu, Hasan Pehlivan, Esat Özkazanç, Abdulkerim Çay,Semih Demirci, Ömer Kalyoncu, S.Zeliha Özkök Arda, Nihat Özdemir, Medet Nebi Yanık, Şefik Gül, Hasan Doğan, Ömer Sertbaş, Berat Albayrak, M.Cahit Turhan,Ahmet Çalık, Ekrem Telli, Aynur Uluğtekin, M.Bekir Kiraz, Abdullah Kavukçu, Ali İbrahimağaoğlu, Necmi Kadıoğlu, Kenan Avis, İbrahim Çeçen, Adnan Çebi, Oğuzhan Boyacı, İ.Erdoğan Gözel, Orhan Nurduhan, Yassin Abdullah Kadı,Serhat Albayrak, M.Fatih Saraç, Usame Kutub, Dilek Cengiz, Mustafa Bayraktar,Şener Ünsal,Hasan Dağcı, Sami Kılıç, Fatih Kuruoğlu, Barış Kartal, Ahmet Suat Özyağcı, Ertan Şimşek, Turgay Ciner, Muhsin Doğan, Ahmet Hakan Coşkun, Orhan Gencebay,Mehmet Öner,Fuat Kılıç, Deniz Aktürk,Adem Peker,Sezgin Akbaba, Emir İlter, Barış Kartal,Şenol Kazancı,Cengiz Özdemir,Osman Ağca, Abdurahman Gürsoy,Adem Taşçı, Asım Cengiz, Ahmet Koyuncu, Asım Cengiz, M.Fatih Sarıoğlu, Mustafa Varank,Osman Bozkurt, M.Mert Çetinkaya, Mahir Katırcı, Salih Koç, Nebil Hakimi,Sezgin Üğlü, Süleyman Genç,Sefer Kocabaş, Ahmet Şakir Demir, Hasan Osman Çelik.
<< Önceki Haber Kapatılan 25 Aralık dosyasıyla ilgili çarpıcı gerçek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER