Kobani eylemleri Diyarbakır'da 8 cana neden oldu

Diyarbakır’da bilanço ağır: 8 ölü

Kobani eylemleri Diyarbakır'da 8 cana neden oldu

Suriye'nin kuzeyindeki Kobani şehrine yönelik IŞİD saldırılarını protesto etmek amacıyla 2 günden beri devam eden eylemlerin Diyarbakır'da faturası ağır oldu.

Şehirde dün gece yaşanan çatışmalarda 8 kişi hayatını kaybetti, 3'ü polis memuru olmak üzere 10 kişi de yaralandı. Gösterilerin kontrolden çıkması üzerine Valilik kararıyla sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Şehrin kritik kavşaklarına da askeri birlikler yerleştirildi.

Diyarbakır, dün son yılların en büyük olaylarına sahne oldu. Kobani'ye destek amacıyla başlayan gösteriler, bir süre sonra kontrolden çıktı. Kepenkler kapandı, yollara barikat kuran göstericiler, lastik yakarak ulaşımı durdurdu. Polis, olayların yaşandığı birçok bölgeye giremedi. Bankalar, kamu kurumları ve bazı özel iş yerleri göstericilerin taşlı, molotoflu saldırısına uğradı. Şehirdeki gerilim bir süre sonra karşıt grupların silahlı kavgasına dönüştü. Bağlar'ın bazı bölgeleri ile Huzurevleri ve Bayramoğlu semtlerinde Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen Hüda-Par taraftarlarıyla PKK yanlısı gruplar önce bıçaklı-sopalı ardından silahlı kavgaya tutuştu. Olaylarda hayatını kaybeden 8 kişiden 5'inin Hüda-Par taraftarı olduğu öğrenildi.

Polis ve ambulansların giremediği sokaklarda yaşanan çatışmaları bazı vatandaşlar cep telefonlarıyla kaydetti. Görüntülerde, vurulan bazı şahısların yerlerde yattığı görüldü. Mahalle sakinleri, polis ve ambulans gelmediği için ölü ve yaralıların yaklaşık 4 saat boyunca yerde kaldığını belirtti.

Diyarbakır'da eylem yapan göstericiler şehrin merkezi konumundaki Ofis semtini de adeta harabeye çevirdi. Bazı bankalar ateşe verilirken, barikatlar ve yakılan ateşler sebebiyle yollar kapandı. Olayların büyümesi üzerine Valilik sokağa çıkma yasağı ilan etti. Merkez Bağlar, Kayapınar, Sur, Yenişehir ilçeleri ile Bismil, Silvan, Lice, Çınar, Eğil, Ergani, Dicle, Hani, Hazro, Kocaköy ve Kulp'ta bu sabah saat 07.00'ye kadar süreceği açıklanan yasak, daha sonra perşembe 06.00'ya kadar uzatıldı.

Şehirdeki ilk ve orta dereceli okullar da bir gün süreyle tatil edildi. Dicle Üniversitesi de pazartesi gününe kadar (13 Ekim) eğitim ve öğretime ara verdi. Polis ekiplerinin olaylara müdahalede yetersiz kalması üzerine devreye asker girdi. Diyarbakır Valiliği'nin talebi üzerine şehrin kritik noktalarına askeri birlikler konuşlandırıldı.

<< Önceki Haber Kobani eylemleri Diyarbakır'da 8 cana neden oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER