Kocasakal'dan özgür basına yapılan operasyonlara sert eleştiri

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, sulh ceza hakiminin, özgür basına yönelik 14 Aralık operasyonunda aldığı kararı eleştirdi.

Kocasakal'dan özgür basına yapılan operasyonlara sert eleştiri


Kocasakal, gözaltı süresi dolmasına rağmen hakimin kararı ertesi güne ertelemesinin hukuka aykırı bir davranış olduğunu belirtti. 

Ümit Kocasakal, Kadir Has Üniversitesi'nde düzenlenen ‘Sulh Ceza Hakimleri Perspektifinden Ceza Adaletinin Güncel Durumu’ konulu sempozyuma katıldı. Yeni güvenlik paketinin tam bir sıkı yönetim getirdiğini ifade eden Kocasakal, şunları söyledi: “ 

Şimdi bir güvenlik paketi var, ona girmeyeceğim ama tam bir akıl tutulması ve daimi bir sıkıyönetim kanunu geliyor. Bu açık açık daimi, net bir sıkıyönetim kanunu. Biri bana izah etsin, bir hukuk devletinde polise tutuklama ve gözaltı yetkisi nasıl verebilirsiniz. Bu polisin bu yetkileri nasıl kullandığı belliyken birde bunları verin. Savcı ve hakimi devreden  çıkarıp vali ve kaymakamı savcı mertebesine çıkarıyorsunuz. Ondan sonra adı iç güvenlik paketi. Ve yalanlarla efendim molotof bomba ve silah sayılacak. TCK 6’da zaten bu bomba. Şimdi bunlar tamamen Andersan’den masallar. Anayasanın 6. maddesine aykırı olarak egemenliğin kullanılması hiçbir surette bir zümreye bırakılamaz.”

Özgür basına yapılan operasyonları sert bir şekilde eleştiren Kocasakal, “Son yaşanan hadisede, gece saat 01.00'a yakın sorgu bitmiş. Gözaltı süresi dolmuş, sulh ceza hakimi de sorguyu bitirip yarın 14.00'da kararımı açıklayacağım diyor. Peki, gece 01.00'dan ertesi gün 14.00'a kadar geçen sürede o kişilerin gözaltında olmasının hukuki dayanağını biri bana açıklasın. Gözaltı deseniz gözaltı değil, çünkü gözaltı süresi dolmuş, tutuklama deseniz tutuklama değil, çünkü tutuklama kararı çıkmamış. Geldiğimiz nokta bu.” diye konuştu.

Kocasakal, sempozyuma birlikte katıldığı Bakırköy Sulh Ceza Hakimi Bülent Dalkıran'ın sulh  ceza hakimliği ile ilgili anlatımlarına tepki gösterdi. Kocasakal, "Dinlerken büyük bir mutluluk yaşadım. Bir anda kendimi bir hukuk devletinde gibi zannettim. Güzel bir şeydi aslında hakimimiz aslında güzel bir şekilde sulh ceza hakimlerinin neler yaptığını, nelerle uğraştığını vs. söyleyince hakikaten kendimi böyle bir hukuk devletindeyiz...  Yani hakimlerimiz var, denetimlerimiz var, şunlar bunlar var... Ama öyle değil maalesef. O yüzden sussam olmuyor, susmasam gene olmuyor." dedi

CİHAN

<< Önceki Haber Kocasakal'dan özgür basına yapılan operasyonlara sert... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER