MEB dershaneleri çoktan kapatmış!

MEB’in, merkezî sınavlar öncesinde öğrencilere gönderdiği kitapçıktaki dershanelerle ilgili bölüm şaşkına çevirdi

MEB dershaneleri çoktan kapatmış!

  • Öğrencilere gönderilen kitapçıkta dershaneler kapatılmış gibi gösterildi.
  • 'Dershane ile okul arasında koşturup yorulmaktan kurtuldun...'
  • "Paydaşlarla yapılan görüşmenin ne kadar göstermelik olduğunun da kanıtı."

Bakan Nabi Avcı’nın görüşlerine de yer verilen kitapçıkta dershaneler kapatılmış gibi gösterildi. Avcı, öğrencilere, “Dershane ile okul arasında koşturup yorulmaktan kurtuldun. Sadece okuluna devam et, aman ha derslerini ihmal etme…” diye seslendi.

 Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), bu yıl ilk defa yapılan merkezî sınavlar öncesinde 8. sınıf öğrencilerine gönderdiği kitapçıkta dershaneler kapatılmış gibi gösterildi. Kapatma kararıyla ilgili henüz yasa hazırlanmamış olmasına rağmen Bakan Nabi Avcı öğrencilere, “Dershane ile okul arasında koşturup yorulmaktan kurtuldun. Sadece okuluna devam et, aman ha derslerini ihmal etme…” tavsiyesinde bulundu. ‘Hazırsanız Başlayalım’ isimli kitapçığın kapağında ‘Daha Mutlu Öğrenci, Daha Verimli Öğretmen’ sloganına yer verildi. Yeni sistem, Avcı’nın görüşleriyle anlatıldı. “Yüzünüzün gülmesi, geleceğe daha iyi hazırlanmanız, ders çalışma sisteminizin sosyal hayattan oluşması her şeyden değerli…” diyen Bakan Avcı, “Temel eğitimden ortaöğretime geçişinize dair olan bu uygulama, sizler için yeni bir sınav getirmeden, alıştığınız okul sınavlarına paralel işleyecek. Bu sayede geleceğiniz bir sınavın değil tüm eğitim sürecinin sonucunda şekillenecek.” ifadelerini kullandı.



Zaman'ın haberine göre, sekiz sayfalık kitapçığın üçüncü sayfasında ise ‘Bu yazı senin hayatını kolaylaştıracak, dikkatle oku’ başlığı altında öğrencilere uyarılar sıralandı. Uyarılar arasında dershanelerle ilgili bölüm öğrencileri ve velileri şaşırttı. Yazıda, Bakanlar Kurulu’na bile gelmemiş olan dershaneleri kapatma tasarısının yasaya dönüşmüş gibi sunulması hayrete düşürdü. Öğrencilere, “Dershane ile okul arasında koşturup yorulmaktan kurtuldun. Sadece okuluna devam et, aman ha derslerini ihmal etme…” önerisinde bulunuldu. Diğer tavsiyeler de maddeler halinde şu şekilde sıralandı: “Artık liseyi geçmeni tek bir sınav belirlemeyecek. Rahat ol, stresi bırak ve okuluna kesintisiz devam etmeye bak! Okuldaki sınavlardan bir tanesi ortak yapılacak. 8. sınıf arkadaşlarınla aynı anda sınava gireceksin, aynı soruları cevaplayacaksın. Vaktin bol; kendine, ailene, arkadaşlarına, hobilerine daha fazla zaman ayır…”

Veliler ve eğitimciler, söz konusu kitapçıkta kapatma gerçekleşmiş gibi ifadeler kullanılmasını yadırgadı. Yasa taslağı bile hazır değilken sergilenen tutumun adalet duygusuna olan inancı zedelediği düşünülüyor.

Malatya Anafen Dershanesi Müdürü Ömer Atalay Tuna, bakanlığın dağıttığı kitapçıkta dershanelerin kapandığı izlenimi oluşturulduğunu belirtti. Geçen hafta Şanlıurfa’da gerçekleştirilen toplantıda da benzer tutumun sergilendiğini söyleyen Tuna şöyle konuştu: “Zaten hüküm verilmiş, bize ‘idam şeklini siz belirleyin’ deniyor. Sunulan öneriler hiç dikkate alınmıyor. Bakanlığın ortak sınav öncesi dağıttığı kitapçıktaki ifade de bunun açık delili. ‘Zaten dershaneler kapandı okula devam edin’ deniyor. Sosyalist ülkelerde özel teşebbüse ait işyerleri kapanır. Türkiye’de de bunu yaşamak şaşırtıcı. ‘Dershaneler kapanacak, halk eğitim merkezleri eğitim verecek’ deniyor. Bu da çelişki. Bakanlığı dengeli davranmaya davet ediyoruz.”

Paydaşlarla görüşme göstermelik

‘Paydaşlarla görüşeceğiz’ diyerek resmen bir tiyatro sergilendiğini belirten Safa Dershanesi Genel Müdürü Samet Demirci, “Yaşanan bu durum büyük bir skandal. Daha ortada kanun dahi yokken, bakan beyin imzasıyla böyle bir metnin hazırlanıp öğrencilere dağıtılması, dershaneleri kapatma düşüncesinin ne derece ciddi olduğunu gösteriyor.” dedi. ‘Dönüşüm’ teklifinin gerçeği yansıtmadığına dikkat çekti: “Yani oradaki cümlelerden net olarak anlaşılacağı gibi dönüşüm falan yok. Dershaneleri bakanlık kafasında kapatmış. Bir de bu kitapçıkla bunun duyurusunu yapmış. Yani bu, paydaşlarla yapılan görüşmenin ne kadar göstermelik olduğunun da kanıtı.”

ZAMAN
<< Önceki Haber MEB dershaneleri çoktan kapatmış! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER