MEB'in anketi isyan ettirdi!

Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin, dershane temsilcileriyle bugün İstanbul'da yaptığı toplantıya, toplantı öncesi dağıtılan anket damgasını vurdu.

MEB'in anketi isyan ettirdi!

Ankette sorulan bir sorunun şıkları dershanecileri resmen isyan ettirdi. 

Soru ve şıklarında şöyle deniliyordu: 

Dershanelerin özel okullara dönüşümünü...
a) Destekliyorum
b) Destekliyorum, ancak ................................................. konularında çekincelerim var
c) Desteklemiyorum
d) Desteklemiyorum, ancak ............................................ konuları halledilirse desteklerim
e) Kararsızım

Yukarıdaki soru ve şıklar incelendiğinde şıkların 3 tanesinden birini (a,b, ve d) işaretleyenler otomatik olarak destekliyorum demiş oluyor. Uzmanlara göre ankette istediği sonucu almak isteyenler bu 'şık oyununa' sıklıkla başvuruyor. 

Örneğin bir temsilci, d şıkkını, yani 'Dershanelerin kapatılmasını desteklemiyorum ancak ...... olursa desteklerim' şıkkını işaretlerse otomatikman kendini 'destekliyorum' kategorisinde buluyor. Bu yönlendirme sağlıklı sonucun değil, anketi hazırlatanların istediği sonucun alınmasını sağlıyor. 



Samanyoluhaber.com'a konuşan Andy-Ar Araştırma Şirketi Başkanı Faruk Acar anketteki soru tarzını yorumladı. Acar soru karşısında gülerek 'Ankette apaçık bir yönlendirme yapılmış'' dedi ve şunları söyledi: "Soru formatına bakıldığında açıkça bir yönlendirme yapılmış. Resmen 'Biz dönüştüreceğiz, siz de destekleyin' deniliyor. Böyle bir soru ve cevap alma şekli, genelde istediğiniz sonucu almak için hazırlatılır. Bu tutum, araştırma profesyonelliği bakımından yanlış bir tutum."

DOĞRUSU BÖYLE OLMALI
Samanyoluhaber.com'a konuşan diğer anket uzmanları ise sorma tekniği açısından 'Dershaneler kapatılmalı mı?' sorusu şu şekilde olmalıydı diyor:
a)Evet destekliyorum
b)Hayır desteklemiyorum
c)Evet destekliyorum, çünkü....
d)Hayır desteklemiyorum, çünkü....

Tuğba Karagülle / SAMANYOLUHABER.COM
<< Önceki Haber MEB'in anketi isyan ettirdi! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER