Mahkeme AYM'ye uydu, infazı durdurdu

Anayasa Mahkemesi’nin ‘hak ihlali’ tespitinin ardından, emekli Orgeneraller Çetin Doğan ve İbrahim Fırtına’nın da aralarında olduğu 237 Balyoz hükümlüsü hakkında tahliye kararı verildi.

Mahkeme AYM'ye uydu, infazı durdurdu

Mahkeme, infazın durdurulması ve yargılamanın yenilenmesine hükmetti. Kararı oy birliği ile alan mahkeme, 6 firari için yakalama kararını da kaldırdı.

Anayasa Mahkemesi, Balyoz davasında yargılanıp değişik oranlarda hapis cezalarına çarptırılan ve cezaları Yargıtay tarafından onanan hükümlüler hakkında ‘hak ihlali’ kararı vermişti. AYM’nin yargılamanın yenilenmesinin gerekli olduğu yönündeki kararı sonrası sanık avukatları dün sabah itibariyle 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne tahliye talebinde bulundu.

YARGILAMA YENİLENSİN

Mahkeme öğlen saatlerinde UYAP üzerinden Anayasa Mahkemesi’nin kararının kendisine ulaşmasının ardından dosyayı Savcı Can Şükrü Gençkan’a mütalaasına hazırlamak üzere gönderdi.

Savcı Gençkan, AYM’nin kararı doğrultusunda tahliye kararı verilmesi ve yargılanmanın yenilenmesi yönünde görüş bildirdi.
Özlem Karaçam’ın başkanlık yaptığı heyette hakimler Mübeccel Saraçoğlu ve Gülperi Güneş yer aldı. Dosyayı inceleyen heyet, yeniden yargılama kararı verdi ve tutuklu bulunan tüm sanıkların tahliye edilmesi için cezaevlerine yazı yazdı.

230 kişiden, başvuran başvurmayan herkes için yargılamanın yeniden yapılması kararı çıktı. Bu kararla cezaevinde Balyoz davasından hükümlü tutulan isimlerin tamamı tahliye edilecek.

İNFAZLAR DURDURULDU

Mahkeme, cezaevnde bulunan emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına, eski Deniz
Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek, eski Harp Akademileri Komutanı Bilgin Balanlı, MHP  Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan ve Albay Dursun Çiçek’inde aralarında bulunduğu 237 hükümlü hakkında infazın durdurulmasına karar verdi.

Bugün'ün haberine göre, haklarında yakalama kararı olan ve firari sanıklar Aşkın Öztürk, Osman Başıbüyük, Mehmet Cem Çağlar, Ramazan Kamuran Göksel, Osman Fevzi Güneş ve Emin Hakan Özbek hakkındaki yakalama kararı da kaldırıldı.

Alan: Yanlarına kâr kalmaz

Aralarında Çetin Doğan, Özden Örnek ve Engin Alan’ın da bulunduğu çok sayıda hükümlü tahliye oldu. Doğan, Silivri Cezaevi’nden çıkışta yaptığı açıklamada,  “Ben darbeci değilim. Ben Mustafa Kemali’n askeriyim. Ben devrimciyim. Atatürk devrimcisiyim” dedi. Alan, Sincan Cezaevi’nden ayrılırken şunları söyledi: "Bugüne kadar olanlar yok sayılamaz. Eğer yok sayar isek hayatlarını kaybeden arkadaşlarımıza ihanet olur. Bu alçaklığı yapan, planlayan, destekleyen ne kadar namussuz varsa  hak ettikleri cezayı alana kadar mücadele sürecek. Hiç kimse bugüne kadar olanların yanına kar kalacağını düşünmesin."

Derhal serbest bırakılmalı

Mahkeme kararında şu ifadeleri kullandı: “Bir kısım hükümlüler hakkında infaz aşamasında cumhuriyet savcılığınca yakalama kararı çıkarıldığı ve bu hükümlülerin henüz cezalarının infazına başlanılmadığı anlaşıldığından ceza infaz kurumunda olan ve cezalarının infazına başlanan hükümlerinin tahliyelerine, başka suçtan tutuklu bulunmadıkları taktirde derhal serbest bırakılmaları için yazı yazılmasına.”

Cezaevlerine talimat

Mahkeme kararında, tutukluluk halinin mağduriyetlere  neden olabileceği dikkate alınarak haklarındaki infazın durdurulmasına karar verildiği belirtildi.Sanıkların tahliyesi için tutuklu bulundukları Hasdal, Maltepe ve Silivri cezaevlerine talimat gönderildi.

TSK: Adil sonuçlanmalı

Genelkurmay, Balyoz açıklaması yaptı. TSK’nın sitesinde “Özgürlüklerine kavuşan personelimiz ve ailelerinin sevinçlerini yürekten paylaşır yeniden yargılama sürecinin adil bir kararla sonuçlanmasını ümit ve temenni ederiz” denildi.

Engin Alan yemin edecek

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, 230 sanık arasında yer alan MHP Milletvekili Engin Alan’ın salı günü Meclis'e gelerek yemin edeceğini söyledi.

<< Önceki Haber Mahkeme AYM'ye uydu, infazı durdurdu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER