Risale-i Nur'lar Devlet tekeline mi alınıyor?

Meclis'te torba kanuna eklenecek madde ile Risale-i Nur'un basım hakkı kamulaştırılmak isteniyor

Risale-i Nur'lar Devlet tekeline mi alınıyor?

Üç ay önce başlayan “Risale-i Nur’a bandrol vermeme uygulaması” devam ederken, Meclis gündemindeki torba kanuna eklenecek bir madde ile, risalelerin basım ve neşir hakkının “kamuya mal edilmesi”ni öngören bir düzenleme yapılmak isteniyor. 
 
BAKANLAR KURULU KARARI İLE
 
Yeni Asya Gazetesi'nin manşetine taşıdığı habere göre Torba yasadaki madde şöyle: “Bakanlar Kurulu kararı ile memleket kültürü için önemi haiz görülen eserler üzerindeki haklar, hak sahiplerinin münasip bir bedel talep etme hakları saklı kalmak kaydıyla, koruma süresinin bitiminden önce kamuya mal edilebilir.”
 
DEVLETİN BANDROL OYUNU
 
3 Nisan 2014 tarihinde Yeni Asya Neşriyat tarafından hazırlanan “Risale-i Nur’da Vesvese Bahsi” isimli esere bandrol almak için yapılan başvuruyla haberdar olduğumuz bandrol engelinin ardından yeni bir aşamaya gelindi. Başlangıçtaki “15 günde halledilecek” şeklindeki açıklamalara rağmen, 79 gündür devam eden ve Risale-i Nur’un basım ve neşir faaliyetlerine fiilen yasak getiren bandrol vermeme uygulaması sürerken, Meclis’te görüşülen ‘vergi ve taşeron’ yasa paketine eklenen madde ile konu yeni bir boyuta taşınıyor. Pakete eklenmesi öngörülen “Bakanlar Kurulu kararı ile memleket kültürü için önemi haiz görülen eserler üzerindeki haklar, hak sahiplerinin münasip bir bedel talep etme hakları saklı kalmak kaydıyla, koruma süresinin bitiminden önce kamuya mal edilebilir” maddesi kanunlaşırsa Risale-i Nur’un devlet tekeline alınmasının önü açılmış olacak.
 
BAKANLIĞIN CEVABI HEP AYNI
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’ne yapılan başvurularda Risale-i Nurlara neden bandrol verilmiyor sorusunun cevabı kopyala yapıştır mantığıyla veriliyor. İlgili müdürlükten süreç hakkında bilgi talep edildiğinde “5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 81’inci maddesi gereğince, süreli olmayan yayınlara bandrol yapıştırılması zorunludur” cevabı veriliyor.
<< Önceki Haber Risale-i Nur'lar Devlet tekeline mi alınıyor? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER