Mete Yarar, MİT yasasındaki en sıkıntılı detayı hatırlattı!

Mete Yarar, MİT kanunundaki değişikliğin internet yasasından çok daha tehlikeli olduğunu vurguladı

Mete Yarar, MİT yasasındaki en sıkıntılı detayı hatırlattı!

  • "Bu şekilde 76 milyon insan olağan şüpheli durumunda olur." 
  • "MİT beni tehdit olarak görmesin, bana karşı olan tehditleri bertaraf etsin. Arkamı kollasın."

Güvenlik Politikası Uzmanı Mete Yarar, yeni MİT yasasıyla hayatımızdaki her safhanın adeta takip edilip arşivlenebileceğini belirterek, MİT kanunundaki değişikliğin internet yasasındakinde değişiklikten çok daha tehlikeli fakat buna ciddi bir muhalefet yapılmadığını ifade etti. 

Samanyolu Haber'e değerlendirmelerde bulunan Yarar, MİT'in karşılığının ABD'de FBI olduğunu, FBI'ın ABD içinde görev yaptığını ve görevlerinin kanunlarca denetlendiğini söyledi. CİA'in ise yurt dışında ülke aleyhine olduğunu düşündüğü her türlü dinleme, istihbarat ve operasyonel görevi ifa ettiğini hatırlatan Mete Yarar, MİT'in yapısının da buna benzer şekilde olması gerektiğinin altını çizdi. 

"ANAYASA'YA AYKIRI"

Bir insanın mahkeme kararı olmadan suçlu sayılıp izlemeye ya da dinlemeye alınmasının Anayasa'ya aykırı olduğuna dikkati çeken Yarar, "Böyle bir şey olabilir mi? Mahkeme olmadan bir insanı suçlu saymamız mümkün mü? Bu şekilde 76 milyon insan olağan şüpheli durumunda olur." dedi.

"76 MİLYON OLAĞAN ŞÜPHELİ OLUR"

"Bir kurum ya da insanı iş yapamaz hale getirmek istiyorsanız ona dokunulmazlık verin, denetlemeyin" diyen Güvenlik Politikası Uzmanı, "MİT ile ilgili iç ve dış ayrımı yapılması gerekiyor. MİT'te yapılan değişiklik sadece yurt dışı faaliyetlerini kapsayacak şekilde düzenlenseydi altına imzamı atardım fakat kendi halkını olağan şüpheli haline getirip izleme ve dinleme yapmak en başta anayasaya aykırıdır. Uygulanmasında da ciddi sıkıntılar oluşturur." diye konuştu.  

Yarar, "MİT beni tehdit olarak görmesin, bana karşı olan tehditleri bertaraf etsin. Arkamı kollasın."   diyerek, "İstihbarat kurumu ispiyoncu değil zeka kurumu olmalı. İstihbarat kurumlarına verilecek görevler net cümlelerle belirlenmeli." dedi.

SAMANYOLU HABER

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER