Mısır, Büyükelçimizi geri gönderiyor

Mısır'ın, Türk Büyükelçiden ülkeyi terk etmesini istemesinin ardından, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'da bir açıklama yaparak Mısır Büyükelçisinin istenmeyen adam ilan edildiğini belirtti.

Mısır, Büyükelçimizi geri gönderiyor

Mısır Dışişleri Bakanlığı, Mısır'ın Ankara Büyükelçisi'nin geri çekilmesini, Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi'nin de ülkeden ayrılmasını ve iki ülke arasındaki diplomatik temsil düzeyinin düşürülmesini kararlaştırdı. Diplomatik dilde 'Persona non grata', yani istenmeyen adam ilan edilen Türkiye'nin Mısır Büyükelçiliği görevini Hüseyin Avni Botsalı yürütüyordu.

TÜRKİYE MISIR BÜYÜKELÇİSİ İSTENMEYEN ADAM İLAN ETTİ 

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamalara göre, Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Abderahman Salaheldin de, Türkiye tarafından persona non grata-istenmeyen adam ilan edildi. 

Dışişleri Bakanlığı'nın konuya ilişkin açıklamasında şöyle denildi:

Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı bugün Mısır Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak Mısır'ın Ankara'daki temsil düzeyinin maslahatgüzar seviyesine indirildiği ve kendisinin de "istenmeyen adam" ilan edildiği bildirilmiş, en geç 29 Kasım 2013 tarihi itibarıyla ülkeyi terk etmesi istenmiştir.

Bu gelişme üzerine, uluslararası ilişkilerin temelini oluşturan mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde, Mısır'ın ülkemizdeki geçici Maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak ilişkilerimizin maslahatgüzar düzeyine indirildiği ve daha önce istişareler için ülkemizden ayrılmış bulunan Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Abderahman Salaheldin'in "istenmeyen adam" ilan edildiği bildirilmiştir.

Üzüntü duyduğumuz bu durumun tarih önündeki sorumluluğu, Mısır'da 3 Temmuz darbesinin olağanüstü şartlarında işbaşına gelen geçici yönetime aittir. Herhalükarda, Türk ve Mısır halkları arasında tarihten gelen köklü ilişkiler ve kardeşlik bağları her zaman ve her şartta baki kalacaktır.

Dost ve kardeş Mısır'ın en kısa zamanda istikrar ve demokrasiye kavuşmasını ve akabinde, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin normale dönmesini temenni ediyoruz.

İLK YORUM CUMHURBAŞKANI GÜL'DEN

Kararın ardından ilk yorum Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den geldi. Cumhurbaşkanı Gül: 'Türkiye ve Mısır Akdeniz'in iki yakasında bir elmanın iki yarısı gibidir. Dolayısıyla tarih boyunca sağlam ilişkilerimiz olmuştur. Şüphesiz Mısır'da olan bu gelişmeden çok üzüntü yaşadık. Bu üzücü bir durumdur. Türkiye ile Mısır arasındaki durum geçicidir.' dedi. 

BÜYÜKELÇİ'DEN İLK AÇIKLAMA 

Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, "Mısır için dua etmeye devam edeceğim. Mısır'ın demokratik yolda kalması bölge ve dünya için elzemdir" dedi. 

Mısır Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğü'nden ayrıldıktan sonra Mısır hükümetinin aldığı kararı değerlendiren Botsalı, "Türk ve Mısır halkları kardeştir. Mısır'ın iyiliği için dua etmeye devam edeceğim. Mısır çok önemlidir. Mısır'ın demokratik yolda kalması bölge ve dünya için elzemdir" diye konuştu. 

<< Önceki Haber Mısır, Büyükelçimizi geri gönderiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER