Obama, Erdoğan'ı 2 kere aramış

Ankara'nın hava savunma füzesi kararı, Çinlilere bayram yaşatmış. Çin medyasına göre de Obama, Erdoğan'ı 2 kere aramış.

Çin yeni füzesi FD-2000'i tanıttı!

  • Türkiye'nin Çin füzesi tercihinin yankıları sürüyor
  • Çinlilere göre Türkler çok isabetli bir karar aldı, en doğal hakkını kullandı
  • Çin Medyası: Rusya ve ABD'yi yenerek Türkiye'deki ihaleyi kazandık
  • Çin Devlet Medyasına göre Obama, Erdoğan'ı bu konu için 2 kere aramış

Çin Halk Cumhuriyeti'nden CPMIEC firmasının ihaleyi kazanması dünyanın olduğu kadar Çin’in de gündeminde.

Çin medyası, genelde söz konusu ihalenin Batıdaki yankılarına yer verirken, özellikle hem ABD'den hem de NATO'dan gelen Türkiye eleştirilerine değindi. Çin’in devlet televizyonu CCTV’deki haberlerde, ABD’nin Türkiye’den duyduğu rahatsızlığı iletmek için ABD Başkanı Barack Obama’nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı iki kere aradığını belirtti.

Çin medyası ayrıca, Batı ülkelerinden gelen tepkileri de yine kamuoyuyla paylaştı. İhalenin Çinli şirketin kazanması Çin’de de sevinçle karşılanırken, ilk kez bir NATO ülkesine satılacak füze savunma sisteminin Çin için önemli olduğuna vurgu yapıldı. Çin’in yazılı ve görsel medyasında haber, ‘’Rusya ve ABD'yi yenerek Türkiye'deki ihaleyi kazandık’’ başlıklarıyla ön plana çıktı.
Türkiye’nin uzun zamandır beklediği Uzun Menzilli Füze Savunma Sistemi ihalesi Çin’in CPMIEC firmasına verilmesi konusunda Çin Komünist Partisi yayın organlarından Global Times gazetesi, CPMIEC’in ürettiği HQ-9 (Kızıl Bayrak FD-2000) füze savunma sisteminin Türkiye’deki ihaleyi kazanmasına geniş yer verdi. 

Gazetenin haberinde, Çin'in Rusya ve ABD karşısında büyük bir zafere imza attığı vurgulandı. Çin medyası ayrıca, Türkiye’nin Çin’den ilgili füze alımını ABD medyasının Haziran ayında gündeme getirdiğini de yazdı.

TÜRKİYE’NİN HAKKI VAR

Çinli uzmanlar ise Çin’in füze savunma sisteminin Türkiye tarafından tercih edilmesinin ise fiyat ve teknoloji bakımından Ankara’nın isteklerini karşıladığını ifade ediyor.

Çin’in Orta Asya ve Afrika uzmanlarından Wang Nan, bağımsız bir ülke olarak, Türkiye’nin askeri ekipmanlarını diğer ülkeler ve uluslararası kuruluşlardan satın almak hakkına sahip olduğunu ve bu noktada Türkiye’nin verdiği karara saygı gösterilip, anlayışla karşılanması gerektiğini söyledi.

TÜRKİYE’NİN İKİ İHTİYACI KARŞILANACAK

Wang, Türkiye’nin Çin’den aldığı füze sisteminin iki ihtiyacını karşıladığını da ifade etti. İlk olarak Çin’in Türkiye’ye daha fazla ekipman alma alternatifi sağladığını, ikinci olarak ise Türkiye’ye araştırma ve üretimle ilgili teknikleri öğrenme imkanı verdiğini söyledi. Çin’in yenilik ve buluşlara odaklandığını kaydeden Wang, Çin’in bazı tekniklerinin Batı ve Rusya’yı yakaladığını, hatta dünyada ilk sıraya yükseldiğini belirtti ve ekledi: ‘’Bununla birlikte Çin ekipmanlarının fiyatının çok rekabetçi olması, diğer ülkelerin Çin’den satın almasındaki sebeplerden birisi olarak ortaya çıkıyor.’’ 

Çin’in sisteminin NATO ile uyumlu olmadığı teknik sorunu konusunda ise Wang, iki ülke teknik adamlarının bu sorunu çözme yeteneğine sahip olduğunu da kaydetti.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü’nün raporuna göre, Çin, 2012’de yüzde beşlik pazar payıyla dünyanın en büyük beşinci silah tedarikçi ülkesi haline gelmişti.

CİHAN / OSMAN EROL
<< Önceki Haber Obama, Erdoğan'ı 2 kere aramış Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER