Otobüs yolculuğunda yaşanan namaz skandalı!

Otobüs yolculuğunda yaşanan skandal, pes dedirtecek türden. İddiaya göre, namaz için durmayan şoför "Tuvalet için olsa dururdum" dedi.

Otobüs yolculuğunda yaşanan namaz skandalı!

Üç üniversite öğrencisi memleketlerinden İstanbul'a gelmek için bilet alırken  firma yetkililerine otobüslerinin ne zaman mola vereceğini sordular. 

Molanın saati gençler için önemliydi. Çünkü sabah namazını kılabilecek şekilde bilet arıyorlardı. Firmadan aldıkları cevap da buna imkan tanıyordu. Ancak hayal kırıklığına uğradılar. Çünkü kendilerine söylenen vakit geçeli epey olmuş otobüs henüz mola vermemişti.

Bunun üzerine Ömer Altıntop, yolculuk sırasında bileti aldıkları otobüs yazıhanesini aradı. Şubedeki çalışan, hatayı yapanın firma olduğunu kabul etti. Telefonun diğer ucundaki kişiye namaz kılmak istediklerini ifade ettiler. Cevap olumsuz olunca bu sefer otobüs şoföründen durmasını rica ettiler.  Ancak iddiaya göre otobüsün şoförü şöyle dedi: "Tuvalet ihtiyacı olsa dururdum ama namaz için durmuyorum"

Araç sürücüsü, otobüsten kendi istekleriyle indiklerini yazan bir kağıdı imzalamaları kaydıyla durabileceğini söyledi. 

Onlar da daha fazla vakit geçmesin diye kağıdı imzaladılar. Kısa sürede kılabilecekleri namaz için durulmadı ama üç gencin eşyalarının bulunması dakikalar sürmüştü. İnen gençleri orada bırakıp giden otobüs şoförün onları bıraktığı yer ise yayalar için hiç de elverişli değildi. Bütün risklere rağmen karayolunun kenarında namazlarını eda eden gençler valizleriyle kalakalmışlardı. Yol kenarında bekleyen gençlere bir başka sürücü yardım etti.Ömer Altıntop iki arkadaşı ile birlikte, otobüs firması hakkında kendilerine yaşattıklarıyla ilgili hukuki yollara başvuracaklarını ifade ettiler.

KAMİL KOÇ'TAN AÇIKLAMA 

www.samanyoluhaber.com adlı internet sitesinde 12.02.2013 tarihinde yayınlanan “Otobüs yolculuğunda yaşanan namaz skandalı” başlıklı haberle ilgili açıklamamız aşağıdaki gibidir; 

09.02.2013 22:00 Fethiye - İstanbul seferini gerçekleştiren otobüsümüz 10.02.2012 saat 04:45’de Kütahya Otogarına aktarmalı yolcularını almak için giriş yapmıştır. Haberde bahsi geçen yolcularımız biletlerini 09.02.2013 saat 18:50 de Kütahya Otogarından almıştır. Fakat haberde anlatıldığı gibi yolcularımıza mola saati ile ilgili yanlış bilgi verilmesi mümkün değildir çünkü bilet satışı yapılan tüm araçların güzergâh bilgileri ve mola saati ile ilgili bilgiler bilet satış sistemimizde yer almaktadır. Öyle ki bilet satış sistemimizde aracın mola saati saat 07:20 İlhan Tan Tesisleri gözükürken aracımız molaya takriben saat 06:50’de giriş yapmıştır. Haberde konu olan yolcularımız söz konusu otobüs Bilecik tüneline girdiği esnalarda araç personelinden namaz kılmak istediklerini ve aracın müsait bir yerde durdurmalarını istemişlerdir.  Araç personeli yaklaşık 20 dakika içinde molaya gireceklerini, mola yerindeki mescitte namazlarını kılabilecekleri, ayrıca otobanda olduklarını zaten durabilecekleri bir yerinde olmadığını yolcularımıza ifade etmiştir. Fakat yolcularımız molaya kadar bekleyemeyeceklerini ve araçtan inmek istediklerini ısrarla beyan etmişlerdir. Araç kaptanı tarafından durum yolcularımıza nezaket kuralları içerisinde anlatılmış ve fakat haberde iddia edildiği şekilde tuvalet ihtiyacınız için dururum fakat namaz için duramam” şeklinde bir ifade dile getirilmemiştir. Konuyla ilgili araçtaki diğer yolcularımızdan da görüş alınmış olup, araç şoförünün bu tür bir ifade kullandığına dair habere konu olan yolcularımızın ifadesini teyit eden bir görüş yoktur. (söz konusu yolcu görüşlerine ilişkin ses kayıtları elimizde mevcut, talebiniz halinde ve ses kaydı sahibinin muvafakati dahilinde sizinle veya adli makamlarca talep halinde, doğrudan talepte bulunan adli makamlar ile paylaşılacaktır) Tüm bu yaşananlar ardından yolcularımız araçtan inmek için ısrarcı olmuş ve araçtan kendi istekleri ile inmiştir. 

Konuyu özetleyecek olursak; Kamil Koç un tüm sefer planlaması bu seferlerde nerelerde saat kaçta duracağı bilet satış sistemimizde açık bir şekilde belirtilmekte olup yolcularımızdan gelebilecek her türlü soru bu planlamaya göre cevaplanmaktadır. Dolayısıyla habere konu olan yolcularımızın Kütahya Otogarı personelince yanlış bilgi verildiği şeklindeki ifadesi gerçeği yansıtmamaktadır. Yolcularımızın ifadesi doğru olsa dahi aracın molaya giriş saati yolcularımızın namaz kılmaları için uygun bir saat diliminde (09.02.2013 tarihinde Sakarya İli’nde güneşin doğuş saati 06.57’dir ) olduğu gerek araç takografında gerekse mola yeri kayıtlarında sabittir. Durum böyleyken yolcularımızın araç personeli ile tartışmaya girmiş olması ve bu tartışmanın getirdiği sinir bozukluğu ile araçtan inmek istedikleri düşüncesindeyiz. Israrlı bir biçimde araçtan inmek isteyen yolcularımızın taleplerini yerine getirmekten başkaca yapacak bir şey olmadığı için yolcularımızın kendi talep ve rızaları ile varış noktasından evvel indiklerini beyan ve tevsik eden yazı kendilerinden alınmak sureti ile araçtan inmişlerdir. Oysaki yolcularımızın bu tartışmaya girmek yerine mola yerine kadar sabredebilseler idi namaz kılma konusunda hiçbir sıkıntı yasamayacakları açıktır. 

Haber’e konu olay yukarıda anlatılan şekilde gerçekleşmiş olup buna ilişkin görgü şahitleri de mevcuttur. Kamil Koç Otobüsleri A.Ş.’nin yolcularına namaz kılmalarını engelleyici veya zorlaştırıcı ne bir niyeti ne bir amacı ne de buna dair bir uygulaması yoktur, olamaz.

Kamil Koç Otobüsleri A.Ş.’un kendisi tarafından işletilen Aktarma Merkezleri de dahil olmak üzere hizmet aldığı tüm mola yerlerinde mescit bulunmaktadır. Gerek seyahatleri sırasında namaz kılmak isteyen yolcularımız gerekse çalışanlarımız ibadetlerini bu noktalarda rahatlıkla yerine getirmektedirler.

Kamil Koç Otobüsleri A.Ş. istisnasız her bireyin her türlü düşünce ve ibadet özgürlüğüne saygı duyan, düşünce ve ibadet özgürlüğünü kollayan ve gözeten bir firmadır. Bunun en büyük kanıtı 87 yıldır hiçbir yüz kızartıcı suçla adı yan yana anılmamış, tüm haklarını hukuk çerçevesinde aramış ve çözmüş, ilkelerine ve değerlerine sonuna kadar bağlı şirket geçmişimizdir.

Kamil Koç Otobüsleri A.Ş.


<< Önceki Haber Otobüs yolculuğunda yaşanan namaz skandalı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER