PKK'nın bu hamlesi vatandaşın kafasını karıştırdı

BİLGESAM araştırmasına katılan vatandaşların yüzde 80’i PKK’nın sınır dışına çekilmesine rağmen silah bırakmamasının ‘barış’ söylemiyle çeliştiği görüşünde.

PKK'nın bu hamlesi vatandaşın kafasını karıştırdı

  • Katılımcıların yüzde 67’si nihai çözüm için PKK’nın kendini feshetmesi gerektiğini belirtti. 
  • Çözüm süreci toplumun yüzde 57.2’si tarafından destekleniyor
  • Katılımcıların yüzde 80’i ise örgütün siyasal beklentileri gerçekleştirilinceye kadar silah bırakmamasının barış söylemi ile çeliştiği görüşünü benimsedi.
Çözüm Sürecine Toplumsal Bakış başlıklı araştırmaya göre katılımcıların yüzde 67’si nihai çözüm için PKK’nın kendini feshetmesi gerektiğini belirtti. Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi (BİLGESAM), Çözüm Sürecine Toplumsal Bakış başlıklı anketin sonuçlarını açıkladı. Dr. Salih Akyürek, Mehmet Ali Yılmaz, Esra Atalay ve Serap Koydemir 2 bin 570 kişiyle görüşerek çalışmayı raporlaştırdı. Bugün Gazetesi'nin haberine göre, terörün yaşandığı ve etkilenen bölgelerde toplam 22 ilde gerçekleştirilen anketi değerlendiren BİLGESAM Başkanı Doç. Dr. Atilla Sandıklı, çözüm sürecine desteğe rağmen; örgütün söylemleri temelinde toplumda önemli şüpheler olduğunu vurguladı.

SÜRECE DESTEK YÜZDE 57

Araştırmaya göre; çözüm süreci toplumun yüzde 57.2’si tarafından destekleniyor. Terörün yaşandığı illerde bu destek yüzde 86’ya çıkarken, Kürtler arasında bu oran yüzde 86, BDP seçmeninde yüzde 98 ve AK Partililer arasında da yüzde 82 oldu. CHP’lilerin yüzde 20’si MHP’lilerin de yüzde 14’ü sürece desteğini ifade etti. Akil İnsanlar Komisyonu’nun çözüme katkı sağlayacağını düşünenlerin oranı yüzde 48 çıktı. Yüzde 58’lik kitle hükümetin Kürt sorununu çözmek isteğine inandığını belirtti.

ÖCALAN İMRALI’DA KALSIN 

Yüzde 47’lik kitle Öcalan’ın aynı şartlarda cezasını çekmesi gerektiğini istedi. En etkili nihai çözüm olarak örgütün kendisini feshetmesine inananların oranı yüzde 67 oldu. Bu oran Türkler arasında yüzde 71, Kürtler içerisinde de yüzde 46 oranında destek buldu.

KCK GÜÇLENİYOR ENDİŞESİ 

Araştırmada PKK’nın Türkiye’yi terk edeceğine inananların oranı yüzde 30’da kaldı. Örgütün dağılacağını düşünenler ise yüzde 27 olarak belirlendi. KCK tutuklularının serbest bırakılmasını destekleyenler yüzde 21’de kaldı. Süreçte PKK ve Öcalan’ı samimi bulanların oranı ise yüzde 32 oldu. Sürecin PKK/KCK’nın güçlenmesine yol açacağını düşünenlerin oranı da yüzde 47 çıktı. Katılımcıların yüzde 68’i PKK’nın silah bırakmadan kazanımlar elde edeceğine inanırken, yüzde 80’i ise örgütün siyasal beklentileri gerçekleştirilinceye kadar silah bırakmamasının barış söylemi ile çeliştiği görüşünü benimsedi.

Karayılan provokasyon peşinde

Murat Karayılan’ın, silah bırakmak için koşullar öne sürmesi ve şart koşmasını ‘provokasyon’ olarak nitelendirenlerin oranı yüzde 73 oldu. Sürecin terörü bitireceğine inananların oranı yüzde 50 olarak tespit edildi.

Kürtler bağımsızlık istemiyor

Sürecin Türkiye’yi bölünmeye götüreceğine inananların oranı yüzde 40 düzeyinde. Türklerin yüzde 45.8’i süreç ile birlikte ülkenin bölünmeye gideceğini düşünürken Kürtlerde bu oran yüzde 15 düzeyinde kaldı.
<< Önceki Haber PKK'nın bu hamlesi vatandaşın kafasını karıştırdı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER