Polise geniş yetkiler tanıyan yeni güvenlik paketine sert çıktı

Kamuoyu, sıkıyönetim dönemlerini andıran ve polise geniş yetkiler tanıyan yeni güvenlik paketini tartışıyor.

Polise geniş yetkiler tanıyan yeni güvenlik paketine sert çıktı

Eski ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, AK Parti’nin Meclis’e sunduğu yeni güvenlik paketine tepki gösterdi. Yasal düzenlemelerin bütün kesimleri yakından ilgilendirdiğini vurgulayan Uras, “İsteyen istediği cemaati seçebilir. Baştan kriminalleşip ‘onlara yönelikse bu olabilir’ demek ahlaksızlığın başka bir türüdür.” dedi.

Polisin halihazırdaki yetkilerinin yeterli olduğunu söyleyen Uras, “O yüzden sorun polis salahiyeti değil, siyasi salahiyet meselesi. Çünkü Avrupa standartlarından farkında olunmadığını iddia ediyorlar bu paketle ilgili ama halihazırda Avrupa’da tek bir örnek yok. Bu kadar polis kurşunu ile öldürülen insan yok. Bu konuyla ilgili ceza almayan yegane ülkeyiz. Avrupa ile karşılaştırmak kabul edilebilir değil. Halihazırdaki yasa ile bu kadar mağdur varken bir tür aksini iddia etmelerine rağmen 90’lara dönüş anlamına gelen bir güvenlik devleti konsepti Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılamıyor. ‘Biz güvenlik devletine dönmüyoruz’ deyip, aslında tamamıyla yurttaşa değil devleti esas alan bir hat var.” şeklinde konuştu 

‘YASA KURŞUN GİBİDİR, HEDEF GÖZETMEZ’

“Türkiye zaten yargısız infaz cenneti.” diyen Uras, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sorun; kamu düzeninin Türkiye’de demokratikleştirilememesi kamu düzeni diye bürokratik düzeni anlamamalıyız. Son dönemdeki bütün hukuki uygulamalara baktığınızda insanlar kamuoyu önünde hüküm giyiyor. Bunu çok daha aleni ve keyfi hale getiriyorsunuz. Bunun kabul edilebilir bir yanı yok. Bunları yaptığınızda bunun en demokratik ülkelerdeki uygulama olduğunu söylemek mümkün değil. Bu kadar açık şiddetin uygulandığı ikinci bir ülke yok. Bugün sana yarın bana. Yasa kurşun gibidir. Hedef gözetmez ki. Memlekette cemaati kriminalleştirmek de doğru bir şey değil. Siz ön yargılarınızı kesin yargı hükmü haline getiriyorsunuz. Önceden belirlenmiş bir suç mu var? İnsanların hangi cemaatte olacağı, ister Mason cemaatinde olur ister Fethullah Gülen cemaatinde. Ne zamandan beri bu ülkede bu suç haline geldi? Cadı kazanı kaynatılıyor. Böyle bir şey yok. İsteyen istediği cemaati seçebilir. Baştan kriminalleşip ‘Onlara yönelikse bu olabilir’ demek ahlaksızlığın başka bir türü.” 

Cihan
<< Önceki Haber Polise geniş yetkiler tanıyan yeni güvenlik paketine... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER