STK'lardan hükümete ortak tepki!

30 Sivil Toplum Kuruluşu adına açıklama yapan MÜTEF: 'Hükümetin 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası ortaya koyduğu tavır ve icraat bizi hayrete düşürdü.' dedi.

STK'lardan hükümete ortak tepki!

  • 'Yaşanan antidemokratik söylemler ülkeyi olumsuz etkileyecektir.'
  • 'Devlet büyüklerimizden beklentimiz ayrıştırma değil birleştirmedir, çatıştırma değil barıştırmadır.'
  • 'Savcılara yapılan baskıları, medya yoluyla ve bizzat idareciler tarafından ortaya konan linç girişimlerini üzüntüyle karşılıyoruz. '


Dün yaptığı basın açıklaması ile yolsuzluk operasyonu sonrasında  yaşanan nefret söylemine ve eylemlere tepki gösteren Marmara Sağlık Federasyonu'nun (MASFED) ardından bir diğer açıklama da 40 binden fazla aktivist ve gönüllüsü olan Marmara Mühendis, Mimar ve Teknik Elemanlar Federasyonu'ndan (MÜTEF) geldi.

Elite World Otel'de yapılan basın toplantısı ile 30 sivil toplum kuruluşu adına açıklama yapan MÜTEF, demokrasiyi geliştirme, özgürlükleri arttırma, hukukun üstünlüğünü koruma ve toplumun refah seviyesini yükseltme yönünde pozitif adımların atıldığı dönemlerin ardından, yaşanan antidemokratik söylemlerin ülkeyi olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti. Son zamanlarda yaşanılan gelişmelerin toplumu dehşete düşürerek karamsarlığa sürüklediğini belirten MUTEF Başkanı Memik Bektaş, "Vatandaş olarak devlet büyüklerimizden beklentimiz ayrıştırma değil birleştirmedir, çatıştırma değil barıştırmadır, nefret değil sevgi söylemleridir ve toplumun bütün kesimlerini kucaklamalarıdır." dedi.

Yolsuzluk operasyonu ardından yaşanan olayların toplumu ve tüm kamu kuruluşlarını etkileyeceğini ifade eden MUTEF, güvensizlik ortamının piyasalarda meydana getirdiği durgunluktan ülke ekonomisinin de büyük oranda zarar göreceğini vurguladı. Nefret söyleminden vazgeçip sevgi söylemine dönülmesini arzu ettiklerini belirten MUTEF Başkanı Memik Bektaş şöyle konuştu; 

Yolsuzlukla mücadeleyi prensip edindiğini söyleyen ve bu bağlamda savcıların yetkilerini arttırma vaadi olan bir hükümetin dört bakanının ismi geçen 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası ortaya koyduğu tavır ve icraat bizi hayrete düşürdü. Savcılara yapılan baskıları, medya yoluyla ve bizzat idareciler tarafından ortaya konan linç girişimlerini üzüntüyle karşılıyoruz. Bu tutum savcıları iş yapamaz hale getirdi ve belki de suçsuz olan zanlıları toplum nazarında suçluymuş gibi gösterdi. Yargı bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığı ilkesini hiçe sayan HSYK kanun teklifini hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye vurulmuş bir darbe olarak görüyoruz. Bu kanun teklifi 2010 referandumunda halkın ortaya koyduğu iradeyi hiçe saymaktır. 12 Eylül referandumunun getirdiği bütün kazanımları kaybediyoruz. Yurtdışından gelip hava alanında eşini dostunu görmeden oy kullananlar oldu. Bunlara rağmen bu insanlara, "çete, örgüt, haşhaşi" denmesi yakışmadı.

 Marmara İş Hayatı ve Emek Dernekleri Federasyonu da tepkisiz kalmadı

Hafta  başında Hukuk Dernekleri'nin Başbakan'a suç duyurusunda bulunmasıyla başlayan, MASFED ve MÜTEF'in düzenledikleri basın toplantıları ile devam eden demokratik tepkiler hiç durmadan, artarak sürüyor. 27 dernek adına farklı sektörlerdeki işçi ve çalışan kesimin çatı federasyonu olan Marmara İş Hayatı ve Emek Dernekleri Federasyonu'da (MİHVER) 30 Ocak Perşembe Günü, Saat 10:30'da Point Otel'de bir basın bildirisi yayınlayacak.
 
Bildiri'de ülkenin uzun ve çalkantılı yıllardan sonra istikrarlı bir dönemle birlikte askeri vesayetin gerilemesi, AB sürecinde ciddi ilerlemeler sağlanması, ekonomik ve demokratik kazanımlarda çok önemli gelişmeler olmasına rağmen, özellikle 17 Aralık yolsuzluk operasyonlarının ardından yaşanan sürecin toplumsal paranoya halini almasından, Türkiye'nin kazanımlarından geriye gidilmesinden duydukları insani endişeleri dile getirecekler.
          

<< Önceki Haber STK'lardan hükümete ortak tepki! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER