Sayıştay'da skandal 'akraba' iddiası

Sayıştay’daki üst düzey yöneticilerin akrabası olan 26 kişinin, kuruma sınavsız alındığı iddia edildi...

Sayıştay'da skandal 'akraba' iddiası

Cumhuriyet tarihine AKP yöneticilerinin “duman oluruz” sözleri ile geçen Sayıştay Başkanlığı ilginç bir “akraba” skandalı ile çalkalanıyor. İddiaya göre, TBMM adına tüm kamu kurumlarını denetleyen Sayıştay Başkanlığı’nda, 26 kurum yöneticisinin akrabası sınavsız olarak işe alındı. Mevzuata uygun ancak etik olmayan bu davranış kurum içinde büyük bir rahatsızlığa yol açtığı öne sürüldü. Sayıştay’daki ilginç işe almanın hikâyesi şöyle:

GENEL KURUL’DA KARAR ALINDI

Sayıştay Genel Kurulu, geçtiğimiz yıllarda “acil durumlar” için bazı kamu kurumlarına tanınan sözleşmeli personel alımı uygulamasından yaralanmak için karar aldı. Karar doğrultusunda; kuruma mühendis, teknisyen ve tekniker gibi alanlarda 26 kişi sınavsız olarak alındı. Bu kişiler geçtiğimiz yıl seçimlerden önce yapılan düzenleme ile kadrolu hâle geldiler. Yani sözleşmeli olarak çalışan 26 kişi, daha sonra AKP hükümetinin sözleşmeli personelin memur olmasına dair çıkardığı Kanun Hükmü Kararname’den yararlanarak memur oldu.

Sayıştay’ın sınavsız olarak işe aldığı 26 kişinin ise daha çok kurumun yöneticilerinin yakınlarından oluşması dikkat çekti. Özellikle genel kurul üyelerinin çocukları, damatları bu çerçevede sınavsız olarak işe girdi. Sayıştay’ın sınavsız memur yaptığı kişiler arasında; üye E.S.’nin oğlu E.S. ile yeğeni S.S., üye İ.G.’nin damadı F.G. ve akrabası E.G. geliyor. Yine müdür A.T.’nin kızı G.T.Ç, üye İ.B.’nin oğlu B.B. de sınavsız olarak işe alınan yakın akrabalar arasında yer aldı.

MEVZUATA UYGUN, ETİĞE DEĞİL

Taraf'ın haberine göre; Sayıştay denetçileri ise konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmelerde işlemin mevzuata uygun, etik ilkelerine ise aykırı olduğunu kaydettiler. Birçok kamu kurumunda bu tür işlemler için kamu yöneticileri hakkında işlem yapılmasını talep ettiklerini hatırlatan Sayıştay denetçileri, genel kurul üyelerinin mevzuattaki boşluktan yararlanarak çocuklarını sınavsız olarak işe almasının doğru olmadığını kaydettiler. 
<< Önceki Haber Sayıştay'da skandal 'akraba' iddiası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER