Skandal mahkeme kararı aileleri perişan etti!

Kuşadası’nda, 2005’teki PKK saldırısında ölen Eda Okyay’ın ailesine verilen 70 bin liralık tazminat geri istendi.

Skandal mahkeme kararı aileleri perişan etti!

  • Devlet, kızını PKK saldırısında kaybeden aileye ödediği 70 bin TL'yi, 200 bin TL olarak geri istedi.
  • Acılı babanın Danıştay'a yaptığı başvuru ise reddedildi.
  • Uludere olayında hayatını kaybeden Nadir Alma’nın ailesine ise ceza tebliğ edildi.
  • Alma'ya daha önce işlediği bir kaçakçılık suçundan ceza verildi açıklandı.

İzmirli Eda Okyay, 2005 yılında tatil için gittiği Kuşadası’nda bombalı saldırıda arkadaşı Ufuk Yücedeniz, Deniz Tutum, İngiliz turist Helyn Bennet ve İrlandalı Tana Whalen ile birlikte hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin ailelerine, devlet tarafından mahkeme kararı üzerine 70’er bin TL’lik tazminat ödendi. Ancak bu karar, İçişleri Bakanlığı’nın temyiz başvurusu üzerine Danıştay tarafından ‘Devletin hizmet kusuru bulunmadığı’ gerekçesiyle bozuldu. Böylelikle bu ailelerin tazminatı faiziyle birlikte ödemesi gündeme geldi. Yerel mahkemenin, ilk kararının tam tersi yeni bir karar vermesiyle yıkılan aileler de Danıştay’a ayrı ayrı temyiz başvurusunda bulundu.

Bombalı saldırıda ölenlerden Eda Okyay’ın babası Azmi Okyay’ın yaptığı başvuru Danıştay 10’uncu Dairesi tarafından reddedildi.

Danıştay, ölenlerden Eda Okyay’ın babası Azmi Okyay’ın yaptığı itirazı ise reddetti. Kendilerine ödenen 70 bin TL’yi parayı 7 yıllık faiziyle yaklaşık 200 bin TL olarak geri ödemesi gündeme gelen Azmi Okyay tepkisini, “Kızımı teröre kurban verdim. Kızım mı suçlu, koruyamayan devlet mi? Ödeyemeyeceğim paranın karşılığında da cezaevine girer yatarım” sözleriyle dile getirdi.

ULUDERE'DE CEZA ŞOKU

Uludere’de 28 Aralık 2011’de savaş uçaklarının bombardımanı sonucu yaşamını yitiren 34 kişi arasında bulunan 25 yaşındaki Nadir Alma’nın ailesine, “ceza tebliğ” edildi. Tebligata gerekçe olarak, Alma’nın 2003 yılında işlediği ‘kaçakçılık’ suçundan verilen 8 bin 403 lira para cezası gösterildi. Daha önce verilen tebligatı kaybeden ve Alma’nın ölümünden sonra cezanın düşeceğini sanan ailesi, elden aldıkları tabligatla şoke oldu. Ailelerin avukatlığını yapan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, 2 yıldır hayatta olmayan bir kişi ile ilgili aileye ceza tebligatı yapılmasını “Skandal” olarak nitelendirdi: “Mirasçılarının bu para cezasını ödeme sorumluluğu yoktur. Ceza kovuşturmasına bağlı olarak istenen bir para cezasıdır. Kişi hayatta olmadığından ceza mahkumiyetine bağlı olan tüm sonuçlar ortadan kalkar. Dolayısıyla bu para cezasının mirasçılar açısından bir hükmüyeti yoktur. Yapılan tebligat usulsüzdür, Savcılığın yaptığı işlem yasal hukuka aykırıdır. 2 yıldır hayatta olmayan bir kişi ile ilgili infaz anlaşılır bir durum değil, skandaldır” dedi.

DHA
<< Önceki Haber Skandal mahkeme kararı aileleri perişan etti! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER