Soma soruşturmasının seyrini değiştiren olay

Soma soruşturmasında işletmenin CEO’su Can Gürkan, savcıya yetkinin Genel Müdür Ramazan Doğru’da olduğunu gösteren bir belge sundu. Doğru ise belgede kendisi adına atılan imzaların sahte olduğunu söyledi. Tekrar ifadesi alınan Gürkan, tutuklandı.

Soma soruşturmasının seyrini değiştiren olay

Soma’da 301 işçinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasına ilişkin soruşturmanın seyrini değiştiren önemli bir gelişme yaşandı. Soma Holding’in sahibi Alp Gürkan’ın oğlu olan ve Soma Kömür’ün Yönetim Kurulu başkanlığını yapan Can Gürkan, savcılık tarafından ‘Denetimli Serbestlik Yasası’ndan yararlanarak serbest bırakılması talebiyle mahkemeye sevk edildi. İddialara göre Can Gürkan, savcılık ifadesinde, şirketle ilgili bütün yetkinin İşletme Genel Müdürü Ramazan Doğru’da olduğunu ve bununla ilgili yönetim kurulu kararı bulunduğunu ileri sürerek bir belge sundu. Gözaltına alınan Doğru ise savcılıktaki ifadesinde, söz konusu yönetim kurulu kararındaki imzanın kendisine ait olmadığını söyledi. Bu durum üzerine ‘denetimli serbestlik’ talebiyle adliyeye sevk edilen Gürkan’ın gözaltı süresinin uzatılması talep edildi. Belgelerin sahte olup olmadığının araştırılacağı belirtildi. Gürkan, ikinci kez savcılıkta alınan ifadesinden sonra sevk edildiği mahkemece tutuklandı. Bu gelişmeyle cezaevine gönderilen şüpheli sayısı 8 oldu. Zanlılar, ‘taksirle 1’den fazla kişinin ölüm ve yaralanmasına yol açmak’la suçlanıyor.

Zaman Gazetesi'nin haberine göreSoma faciasıyla ilgili başlatılan soruşturmada dün önemli gelişmeler yaşandı. 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma Kömür İşletmeleri’nin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan da avukatıyla birlikte cumhuriyet savcısına ifade verdi. Bu ifadede Gürkan’ın şirketin yönetim kurul başkanı olduğunu ancak kendisinin şirketin yapılan işleriyle ilgili bir sorumluluğunun bulunmadığını ileri sürdüğü, bütün yetkinin ise Ramazan Doğru’da olduğunu söylediği öğrenildi. Gürkan, Ticaret Sicil Dosyası içindeki yetki belgesini de delil olarak savcılığa sundu.

Bunun üzerine savcı, Can Gürkan’ı ‘Denetimli Serbestlik Yasası’ndan yararlanması talebiyle mahkemeye sevk etti. Ardından da şirketin bugüne kadar soruşturmada ismi bulunmayan Genel Müdürü Ramazan Doğru hakkında gözaltı kararı çıkartıldı. Bu kapsamda gözaltına alınan Doğru, saat 18.00 sularında Soma Adliyesi’ne getirildi. Doğru, savcılık sorgusu sırasında patronu Can Gürkan’ın kendisiyle ilgili yetki belgesi ifadesini öğrenince tepki gösterdi. Belgede kendisine ait olduğu ileri sürülen imzanın sahte olduğunu, şirketin yönetim kurulu toplantılarına katıldığını ancak kendisine böyle bir yetkinin verildiğinden haberinin bulunmadığını ileri sürdü. Bu ifadenin ardından Doğru, tutuklanması isteğiyle mahkemeye sevk edildi. Ramazan Doğru’nun, şirketin kendisine gönderdiği avukatı da reddettiği ve başka bir avukat tarafından savunulduğu kaydedildi. Bu ifadeden sonra nöbetçi mahkeme kapısında denetimli serbestlik kararı bekleyen Can Gürkan için savcı ek gözaltı istedi ve ikinci kez sorguya aldı. Gürkan, ifadesinden sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Soma cumhuriyet savcıları tarafından yürütülen soruşturmada önceki gün 26 kişi gözaltına alınmıştı. Şüphelilerden Soma Maden İşletme Müdürü Akın Çelik, mühendisler Yalçın Erdoğan, Ertan Ersoy ile madenin emniyet vardiya amirleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık tutuklanmış, 15 zanlı serbest bırakılmıştı. Cumhuriyet savcısı, dün Can Gürkan’ı serbest bırakılması talebiyle, geri kalan 5 kişiyi ise tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk etti. Mehmet Ali Günay Çelik tutuklanırken, 3 kişi serbest bırakıldı. Gün içinde gözaltına alınan 4 şüpheli içinden Ramazan Doğru da tutuklandı. Ardından tutuklanan Can Gürkan ile birlikte cezaevine gönderilen şüpheli sayısı 8’e yükseldi. Zanlılar, ‘taksirle 1’den fazla kişinin ölüm ve yaralanmasına yol açmak’la suçlanıyor.
<< Önceki Haber Soma soruşturmasının seyrini değiştiren olay Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER