Sürpriz Erdoğan - Barzani zirvesinin şifresi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, haftasonu Diyarbakır'da Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile bir araya gelecek olması gündemin en çok konuşulan başlığı haline geldi.

Sürpriz Erdoğan - Barzani zirvesinin şifresi

  • Turgut Özal Üniv. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Akpınar Erdoğan - Barzani görüşmesini değerlendirdi
  • "Görüşme Türkiye'nin Kürt'lerden endişe etmediğini, bunun Kürtlerin kendisine dost ve akraba gördüğünü ifade eden bir mesaj"
  • "Şivan Perwer, Türklerden değil, PKK'dan korktuğu için Türkiye'ye gelmiyordu"

Samanyolu Haber'e konuşan Turgut Özal Üniv. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Akpınar sürpriz görüşmenin altında yatan mesajları yorumladı.

Yeryüzünde bir devlet Kürtlere sahip çıkacaksa bu devletin asla Amerika, İngiltere, İran olamayacağını belirten Akpınar, 'Kürtleri himaye etmesi, haklarını koruması kollaması gereken ülke Türkiye'dir'' dedi. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimiyle birkaç yıldır çok sıcak gelişmeler yaşandığını, ekonomik ilişkilerin çok yükseltildiğini ifade eden Akpınar; bu sebeple Barzani'yle doğrudan temasın, özellikle de Diyarbakır'da görüşülmesinin çok önemli olduğunu, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kürt'lerden endişe etmediğini, bunun Kürtlerin kendisine dost ve akraba gördüğünü ifade eden bir mesaj olarak algılanabileceğini belirtti. 

"Türkiye'nin hem içerdeki Kürtlerle barışırken ona paralel olarak dıştaki Kürtlere de kucak açması yönünde bir mesaj olduğunu algılayabiliriz" diyen Akpınar görüşmenin muhtemel hedeflerini şöyle sıraladı:

"Bu görüşmenin birkaç hedefi olabilir. Biri Türkiye'nin sadece iç Kürtlere değil, dıştaki Kürtlerle de temas kurması bu hedeflerden biri. Görüşmenin hedeflerinden bir diğeri; Türkiye birkaç yıldır Ortadoğu'da bir yalnızlaşma yaşıyor. Bu açıdan Kuzey Irak'la kurulan yakın temas Türkiye'nin Ortadoğu'ya yeniden açılmasının bir emaresi olabilir. Bunun dışında Barzani ve PKK ile PKK'nın çevresindeki siyasi güçler arasında Kürtler üzerinde egemenlik kurma konusunda bir rekabet var. Bu yönüyle Başbakan Diyarbakır'a Barzani'yi davet ederek PKK'yı dengelemeye çalışıyor da olabilir. Bunun yanında önümüzde seçimler var. Barzani gibi bir figürü, daha sonra Şivan Perwer ve İbrahim Tatlıses'i düet yaptırarak, bir araya getirerek önümüzdeki dönemde Kürt seçmene kendi lehinde bir mesaj vermeyi de düşünüyor olabilir."

Şivan Perwer'in gelecek olmasının, Barzani'ye yönelik bir jest olarak değerlendirilebileceğini söyleyen Akpınar, Perver'in yıllardır gelmeme sebebinin, PKK tarafından can korkusu yaşaması olduğunu, Türkiye'deki Türk milliyetçilerindense endişe etmediğini söyledi. "Şivan Perwer Kürtlerin temel hak ve özgürlüklerini ön plana çıkaran, siyasi bölümü geride bırakan bir unsur" diyen Perwer, PKK ise; tam tersine silahla, siyasi yolla bunu gerçekleştiriyor. O yüzden Perver'in bu tutumu PKK'nın hoşuna gitmiyor." şeklinde konuştu. 

SAMANYOLUHABER.COM
<< Önceki Haber Sürpriz Erdoğan - Barzani zirvesinin şifresi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER