Aliyev ilk ziyareti Türkiye'ye yaptı, altını çizerek vurguladı

Türkiye'ye çeşitli projeleri incelemek ve resmi temaslarda bulunmak üzere gelen Aliyev bugün de Başbakanlıkta.

Aliyev ilk ziyareti Türkiye'ye yaptı, altını çizerek vurguladı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Başbakan'la görüştü 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham AliyevTürkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey 3. Toplantısı'na katılmak üzere Başbakanlık Merkez Bina'ya geldi. Aliyev'i gelişinde kapıda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan karşıladı. Görüşme sonrası yapılan basın toplantısından satırbaşları:

Vizeler konusunda ekonomi bakanlarımız takipçisi olacaklar. gerek akademisyenler, öğrenciler, işadamları noktasında taraflara sıkıntı vermeyecek şekilde ekonomi bakanları tarafından planlama yapılarak ilk adımımızı atmış olacağız.

-(Bir gazetecinin sorusu üzerine) Mesud bey'le Diyarbakır'da bir görüşmemiz olacak. Böylece haftasonunu bakan arkadşalarımızın, milletvekillerimizin bir kısmıyla Diyarbakır halkkıyla kucaklaşmak suretiyle buluşmuş olacağız. Bütün temennimiz bölge halkının kucaklaşması. 

Aliyev'in konuşmasının satırbaşları:

"Birbirimize olan hürmet o kadar çok önemli. Tarih öyle buyurdu ki, birbirimizle ayrı düştük. 70 yıl sonra tekrar birleştik. Türkiye bizi tanıyan ilk ülke olmuştur. O günden bugüne desteğini çekmemiştir.  Türkiye hep arkamızdaydı. Marmaray ile kıtaları ve halkları birleştirdiniz. Uzun süreli Türkiye'nin çıkarlarını büyüttünüz. TANAP projesi büyüktür. En büyük enerji projelerden biridir. Türkiye ve Azerbaycan bunu başardı. Enerji ve siyasi programları dünyada beraber yürüyor. En büyük sermayeleri  Türkiye üzerinden yapacağız. 21. asır Türk dünyasının asrı olacaktır. 


Öte yandan Çankaya Köşkü’nde resmi törenle karşılanan İlham Aliyev ve eşi Mihriman Aliyev, 9 Ekim’de yapılan seçimler neticesinde yeniden Cumhurbaşkanı olarak seçilmesinin ardından yurtdışına ilk resmi ziyareti Ankara’ya gerçekleştirdi.Bugün sona erecek  ziyaret kapsamında dün Cumhurbaşkanı Gül tarafından Azerbaycan Cumhurbaşkanı’na ‘Devlet Nişanı’ tevcih edildi.

‘‘TÜRKİYE NE KADAR GÜÇLÜ OLURSA AZERBAYCAN O KADAR GÜÇLÜDÜR’’

Türkiye’nin gelişmişliğinden Azerbaycan olarak kendilerinin de gururlandığını kaydeden Aliyev, ‘‘Türkiye ne kadar güçlü olursa Azerbaycan da o kadar güçlü olacaktır.’’ şeklinde konuştu. Konuk Cumhurbaşkanı, iki ülke ilişkilerini müttefiklik düzeyinde olduğunu ekledi. Aliyev, ‘‘Dağlık Karabağ meselesinde Türkiye’nin adaletli tavrına minnettarız. Türkiye her zaman bu konuda yanımızdadır. Meselenin halledilmesine Ermenistan imkan vermiyor. Bir milyondan fazla Azeri vatandaş topraklarından uzak yaşıyor. Etnik temizleme siyaseti yapılıyor.’’ sözlerine yer verdi. Aliyev, Azeri yatırımların en fazla yapıldığı ülkenin ise Türkiye olduğunu sözlerine ekledi. 

Ankara’da resmi temaslarını sürdüren Aliyev dün akşam saat 17.00 sıralarında TBMM’de Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen görüşmeye TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır da katıldı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşi Mihriban Aliyev onuruna Çankaya Köşkü’nde resmi akşam yemeği verildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dostluk ve kardeşliğin müşahhas projelere tahvil edilmesini isterken, konuk Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin dünya çapında güç merkezi olduğunu belirtti.

ALİYEV: DÜNYADA BU KADAR SIKI BAĞLARA SAHİP BAŞKA İKİ ÜLKE YOK

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye’de kendisine gösterilen misafirperverliğe teşekkür ederek başladığı konuşmasında kendisine tevdi edilen Devlet Nişanı’nı almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.  Konuk Cumhurbaşkanı Azerbaycan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu anımsatarak, ‘‘Dünyada bu kadar sıkı bağlarla birbirine bağlı olan başka iki ülkenin var olduğuna inanmıyorum.’’ sözlerine yer verdi. 

Son kez Ankara’ya gelmesinin üzerinden beş yılın geçtiğini ifade eden Aliyev, Ankara’nın bu sürede çok geliştiğini müşahede ettiğini ifade etti. Aliyev, ‘‘Ankara’nın gelişmişliği Türkiye’deki ilerlemelerin tezahürüdür.’’ dedi. Türkiye’nin dünya çapında güç merkezi olduğunu vurgulayan İlham Aliyev, ‘‘Türkiye-Azerbaycan bugün dünya çapında önemli bir yere sahiptir. 21. asır Türk dünyası yüzyılı olacaktır. Bunda hiçbir şüphe yoktur. Sadece biz stratejik adımlarımızı düzgün atmalıyız.’’ diye konuştu. Konuk Cumhurbaşkanı Türk hükümetini ayrıca Marmaray projesinden dolayı tebrik ettiğini sözlerine ekledi.



<< Önceki Haber Aliyev ilk ziyareti Türkiye'ye yaptı, altını çizerek... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER