Takipsizlik kararıyla ilgili gündemi sarsacak iddia

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasına takipsizlik kararının verildiği İstanbul Adalet Sarayı’nda bir gün önce elektriklerin kesilmesine dikkat çekti.

Takipsizlik kararıyla ilgili gündemi sarsacak iddia

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, yolsuzluk operasyonuna takipsiz kararı verilmesine tepki gösterdi. Tanal, “HSYK seçimlerinin hemen ardından bu takipsizlik kararının verilmesi düşündürücü. Stratejik koşullara göre stratejik yargılamaların yapılması hukuk devletine aynı zamanda hukukun üstünlüğüne, demokrasiye aykırı olan bir husustur. Kamu vicdanında mahkum olan bir hususun savcılar tarafından takipsizlik kararının verilmesi yargıyı itibarsızlaştıran bir husustur. Yargının itibar kazanması gereken bir dönemde bu şekilde siyasi ağırlık basan karar verilmesi kabul edilebilecek bir durum değildir. Yolsuzluk soruşturmalarına takipsizlik kararının verilmesi vatandaş olarak bize ek vergi getiriyor. Ben buna itiraz edeceğim Pazartesi günü.” şeklinde konuştu.

Adliyedeki elektrik kesintisine dikkat çeken Tanal, “Perşembe günü İstanbul Adliyesi’nde elektrikler gün boyu kesildi. Ertesi gün de takipsizlik kararı verildi. Bu bir soru işareti. Acaba bazı delilleri yok etmek için mi elektrikleri kestiler? Düşünebiliyor musunuz bir adliyede gün boyunca elektrikler kesilecek, ertesi gün takipsizlik kararı verilecek. Acaba yazılı olan bazı belgeleri mi yok ettiler? Bu durum düşündürücü. Otursunlar o belgeleri kamuoyu ile paylaşsınlar.” ifadelerini kullandı.

Soruşturmaya konu kişilerin kamuoyu vicdanında mahkum olduğunu belirten Tanal, “İki türlü adalet var; bir hükümlü adalet kurulur. Bir de vatandaşın gerçekten adalet tecelli edildi mi edilmedi mi? bir de bu var. Ama burada kamuoyu vicdanında adaletin tecelli etmediği, üstünlerin hukukunun uygulandığı, bu şüphelilerin kayırıldığı, netice itibariyle bunlar siyasi iktidara yakın oldukları için bu takipsizlik kararının verildiği görülmekte. Bu takipsizlik kararı eninde sonunda hakkın tecellisine inanan bir insanım.” diye konuştu.

‘AVUKAT, MUTLAKA DOSYAYA ERİŞEBİLMELİ’

AK Patti’nin Meclise’e getirdiği yeni yargı paketini de değerlendiren Tanal, “Şu anda İstanbul Barosu’nun olağan kurulundayız. Buradaki tüm avukat arkadaşlara soralım; herkesin ortak görüşü şudur; avukat mutlak surette dosyaya erişebilmeli. Savcı onu suçluyor ise müvekkilinin hak ve hukukunu müdafaa etmek için bilmediği konulardan dolayı savunma yapması imkansız. Savunma hakkını ihlal ediyor, adil yargılamayı ihlal ediyor. ‘Silahların eşitliği’ ilkesi dediğimiz yani savcı ve polis bir konuyu bilecek ama şüphelinin avukatı bilmeyecek. Bu, avukat ve şüpheliye pusu kurmaktır. Hukuk devletinde kişilere pusu kurulmaz.” dedi.

Pakette malvarlıklarına el konulması hakkında da konuşan Tanal, “Terörle mücadeleden dolayı tüm mal varlığınıza el konuluyor. Almanya’da 1. Dünya Savaşı’ndan sonra , faşist İtalya’da da aynı kanun vardı. Nedir; terörden dolayı elde ettiğiniz bir gelirleriniz varsa buna tedbir konuluyor idi. Ancak getirdikleri şey; o suçla ilgili olmasa dahi sizin tüm malvarlığınıza el konuluyor. Bu mülkiyet hakkının ihlalidir.” ifadelerini kullandı. 

Somut delilden makul şüpheye geçilmesiyle ilgili Tanal, şunları söyledi: “Somut delil, demokratik hukuk devleti açısından çok güzel bir aşama idi. 2004’te yapılmıştı. Somut delilden vazgeçilerek basit bir şüphe bile kişiyi mahkum edebilecek. Bu lekelenmeme hakkının da ihlalidir. Anayasaya aykırı, uluslararası sözleşmelere de aykırı. Paket bu şekilde geçerse konuyu Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğiz.”

Cihan
<< Önceki Haber Takipsizlik kararıyla ilgili gündemi sarsacak iddia Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER