Tapelerle ilgili 4 yeni skandal meclis gündeminde

CHP, yolsuzluk ve rüşvet operasyonunu kapsamında internete düşen telefon görüşmelerini TBMM gündemine taşıdı.

Tapelerle ilgili 4 yeni skandal meclis gündeminde


CHP, internete düşen ve Başbakan Erdoğan, oğlu Bilal Erdoğan, bakanlar, AK Partili yöneticiler ile yolsuzluk operasyonunu sanıkları arasında geçen telefon görüşmelerini TBMM gündemine taşıdı.

CHP’li Umut Oran ve Sezgin Tanrıkulu’nun Meclis’e eksik gelen Sayıştay raporları, Sabah ve atv’nin Hizmet Hareketi’ni hedef alan manşetleriyle karapara aklama trafiğini içeren ses kayıtlarıyla ilgili soruları şöyle:

1) ‘Bizi Meclis’te duman ederlerdi’ demesinin gerekçesi nedir?

TBMM’­den giz­len­di­ği ge­rek­çe­si kav­ga­ya va­ran tar­tış­ma­la­ra ne­den olan Sa­yış­tay ra­por­la­rı hak­kın­da AK Par­ti Grup Baş­kan Ve­ki­li Nu­ret­tin Ca­nik­li ile Baş­ba­ka­n’­ın Özel Ka­lem Mü­dü­rü Ha­san Do­ğan ara­sın­da geç­ti­ği ile­ri sü­rü­len ses kay­dı­na iliş­kin so­ru öner­ge­si şöy­le:

YOL­SUZ­LUK­LA­RI ÖRT­MEK İÇİN Mİ?

  • Ha­san Do­ğan ile Nu­ret­tin Ca­nik­li ara­sın­da Sa­yış­tay ra­por­la­rı­nın TBMM’­ye gön­de­ril­me­me­si ile il­gi­li ola­rak ya­pı­lan gö­rüş­me­de, Canikli’nin ‘TB­MM’­ye iyi ki gel­me­di. Çün­kü ra­por­lar çok ber­bat. Ya­ni hü­kü­me­ti cid­di an­lam­da... Var ya bu ra­por­lar gel­miş ol­say­dı­’ de­me­si­nin ge­rek­çe­si ne­dir?

  • Doğa­n’­ın ‘Bi­zi Mec­li­s’­te du­man eder­ler­di­’ de­me­si­nin ge­rek­çe­si ne­dir?

  • Ra­por­lar­da yer alan usul­süz­lük ve yol­suz­luk­la­rın üze­ri­nin ör­tül­me­si ama­cıy­la mı hü­kü­me­ti­niz Sa­yış­tay ra­por­la­rı­nın TBMM’­ye gön­de­ril­me­me­si
çin dü­zen­le­me yap­tı?

MÜT­HİŞ ŞEY­LER NE­LER­DİR?

  • Ca­nik­li­’nin Sa­yış­ta­y’­ı kas­te­de­rek ‘Hep­si bi­zim ada­mı­mız bak­tı­ğı­nız za­ma­n’ de­me­si­nin ge­rek­çe­si ne­dir?

  • Sa­yış­tay üye­le­ri­nin se­çi­min­de, de­net­çi alı­mın­da AKP hü­kü­me­ti­ne bağ­lı­lık gi­bi özel­lik­ler mi arı­yor­su­nuz?

  • Ca­nik­li­’nin sö­zü­nü et­ti­ği ‘Sa­yış­tay 2013 ra­por­la­rın­da­ki müt­hiş şey­le­r’ ne­ler­dir?

  • Ha­san Do­ğa­n’­ın ‘İ­le­ri­de her­ke­si mah­ke­me­de sü­rün­dü­rür­le­r’ de­di­ği hü­kü­met yol­suz­luk ve usul­süz­lük­le­ri mi­dir?

  • Ba­kan­lık tef­tiş ku­rul­la­rı­nın kal­dı­rı­la­rak, dı­şar­ıdan ‘ba­ğım­sı­z’ de­ne­tim ya­pıl­ma­sı­nın yan­lış ol­du­ğu­nu ıs­rar­la sa­vu­nan CHP’­nin hak­lı­lı­ğı­nın or­ta­ya çık­ma­sı kar­şı­sın­da Ca­nik­li­’nin de sö­zün et­ti­ği bi­çim­de “es­ki sis­te­me dö­nü­şü­’ ne za­man sağ­la­ya­cak­sı­nız?

‘Talimatı veren beyefendi kimdir?’

CHP Ge­nel Baş­kan Yar­dım­cı­sı Sez­gin Tan­rı­ku­lu da ay­nı ses kal­dı­na iliş­kin ver­di­ği öner­ge­sin­de şu so­ru­la­ra ya­nıt is­te­di: “AKP Grup Baş­kan Ve­ki­li Nu­ret­tin Ca­nik­li­’nin ‘De­ne­tim­den ka­çıl­dı­ğı ba­zı har­ca­ma­la­rın ka­muf­le edil­di­ği suç­la­ma­la­rı­nın hiç­bir as­lı as­ta­rı yok. Geç­miş dö­nem­de ge­lip bu dö­nem gel­me­yen hiç­bir ra­por yok.

Hü­kü­me­ti­mi­ze yö­ne­lik bü­tün suç­la­ma­lar, içi boş­tur, an­lam­sız­dı­r’ de­di­ği id­di­ası doğ­ru mu­dur? ‘İ­yi ki gel­me­di. Çün­kü ra­por­lar çok ber­bat. Ya­ni hü­kü­me­ti cid­di an­lam­da...’, ‘Be­ye­fen­di ta­li­mat ver­di, şim­di var ya bu ra­por­lar gel­miş ol­say­dı...’, ‘Hep­si bi­zim ada­mı­mız bak­tı­ğı­nız za­ma­n’, ‘Te­pe­den tır­na­ğa bu ka­nu­nu de­ğiş­tir­me­miz la­zı­m’, ‘Es­ki sis­te­me geç­me­miz la­zım. 2013 ra­por­la­rın­da müt­hiş şey­ler var­mı­ş’ ifa­de­le­riy­le id­di­a edi­len bu ko­nuş­ma­lar doğ­ru mu­dur? İd­di­a doğ­ru ise bu ko­nuş­ma­da ‘Be­ye­fen­di ta­li­mat ver­di­’ ifa­de­sin­de yer alan ta­li­ma­tı ve­ren be­ye­fen­di kim­dir?”



SAYIŞTAY RAPORLARINA MÜDAHALE

Mec­li­s’­ten giz­le­nen Sa­yış­tay ra­por­la­rı­na iliş­kin gün­de­mi sar­sa­cak bir ses kay­dı ya­yın­lan­dı. AK Par­ti Grup Baş­kan Ve­ki­li Nu­ret­tin Ca­nik­li ile Baş­ba­ka­n’­ın Özel Ka­lem Mü­dü­rü Ha­san Do­ğan ara­sın­da geç­ti­ği id­di­a edi­len ses kay­dın­da, Ca­nik­li­’nin, 2012 Sa­yış­tay ra­por­la­rı­nın TBMM’­ye gel­me­di­ği­ni be­lir­te­rek, “İ­yi ki gel­me­di. Çün­kü ra­por­lar çok ber­bat. Ya­ni hü­kü­me­ti cid­di an­lam­da...” ifa­de­le­ri dik­kat çe­ki­yor. Bu skan­dal söz­le­re kar­şı­lık Do­ğan, “Ya bu­na bir çö­züm bul­mak la­zım baş­ka­nım ya­a” di­yor. İki­li, Sa­yış­tay Ka­nu­nu­’nun de­ğiş­me­si ge­rek­ti­ği­ni vur­gu­lu­yor. Ha­san Do­ğan, “İ­le­ri­de her­ke­si mah­ke­me­ler­de sü­rün­dü­rür­ler baş­ka­-nı­m” söz­le­riy­le en­di­şe­si­ni di­le ge­ti­ri­yor. Ses kay­dın­da Ca­nik­li, “Be­ye­fen­di ta­li­mat ver­di, şim­di var ya bu ra­por­lar gel­miş ol­say­dı Ha­san Bey...” ifa­de­le­ri­ni kul­la­nı­yor. Bu­nun üze­ri­ne Do­ğan da “Bi­zi Mec­li­s’­te du­man eder­ler­di­” di­ye ko­nu­şu­yor.

2) Takvim ve Sabah’ın manşetlerini nasıl biliyor?

Umut Ora­n’­ın Baş­ba­kan Er­do­ğan ve oğ­lu Bi­lal Er­do­ğa­n’­a ait ol­du­ğu öne sü­rü­len ses kay­dı­na iliş­kin so­ru öner­ge­si şöy­le:

Ko­nuş­ma­da, yol­suz­luk ope­ras­yo­nu son­ra­sın­da hü­kü­met yan­lı­sı ya­yın ya­pan ga­ze­te­le­rin 18 Ara­lık’ta han­gi man­şet­le çı­ka­ca­ğı­nı an­la­tıl­mak­ta­dır. Bi­lal Er­do­ğan, bir gün son­ra Tak­vim Ga­ze­te­si­’nin ‘Va­iz lo­bi­si­’, Sa­bah Ga­ze­te­si­’nin ise ‘Ka­set ol­ma­dı dos­ya ve­re­li­m’ man­şe­tiy­le çı­ka­ca­ğı­nı ne­re­den bil­mek­te­dir?

  • Bi­lal Er­do­ğa­n’­ın er­te­si gün iki ga­ze­te­nin çı­ka­ca­ğı man­şe­ti söy­le­dik­ten son­ra, ‘On­lar ta­ma­men ha­zır ba­ba­cı­ğım, şu an si­zin ta­li­mat­la­rı­nı­zı bek­li­yor­lar. En te­pe­den vur­ma­ya baş­la­ya­cak­la­r’ de­me­si­nin ge­rek­çe­si ne­dir?

  • Sa­bah-atv ve di­ğer yan­daş ga­ze­te­le­rin man­şet­le­ri­ni Re­cep Tay­yip Er­do­ğan, oğ­lu Bi­lal Er­do­ğan ve­ya gö­re­vi­niz­den do­la­yı siz mi be­lir­li­yor­su­nuz?

  • Söz ko­nu­su ga­ze­te­le­rin de da­hil ol­du­ğu Sa­bah-atv med­ya gru­bu­nun giz­li sa­hi­bi­nin Tay­yip Er­do­ğan ol­du­ğu bil­gi­si doğ­ru mu­dur?

  • Bi­lal Er­do­ğa­n’­ın ‘Bun­lar had­di­ni bi­le­cek. Bi­te­cek bu iş ar­tık, ün üs­tü­ne gi­de­ne ka­dar bir şey ya­pıl­ma­sı la­zı­m’ de­di­ği ki­şi­ler kim­ler­dir? Bu ki­şi­le­re yö­ne­lik hü­kü­me­ti­ni­zin bir ey­lem pla­nı var mı­dır, içe­ri­ği ne­dir?

  • Tay­yip Er­do­ğa­n’­ın 18 Ara­lık’ın ilk sa­at­le­rin­de ya­pıl­dı­ğı bel­li olan bu te­le­fon gö­rüş­me­sin­de söy­le­di­ği ‘Bu­gün atı­la­cak adım­lar var za­ten, iş epey şe­ye gi­re­ce­k’ de­di­ği adım­lar han­gi­le­ri­dir?

  • Bi­lal Er­do­ğa­n’­ın yan­daş ga­ze­te yö­ne­ti­ci­le­ri için ak­tar­dı­ğı ‘He­le bir de bi­ze bi­raz mal­ze­me gel­se Mİ­T’­te­n’ ya­kın­ma­sı­nı di­le ge­tir­me­si kar­şı­sın­da Mİ­T’­ten yan­daş ba­sın ku­ru­luş­la­rı­na bil­gi-bel­ge, is­tih­ba­rat akı­şı baş­la­dı mı? Bi­lal Er­do­ğa­n’­ın bu ta­le­bi üze­ri­ne Tay­yip Er­do­ğa­n’­ın ‘Ba­ka­ca­ğız, biz­den mal­ze­me­ye da­ha çok ula­şı­yor iş­te­’ tep­ki­si, Mİ­T’­in gö­re­vi­ni ye­te­rin­ce iyi ya­pa­ma­dı­ğı, ba­sı­nın is­tih­ba­ra­ta da­ha ça­buk ve et­kin ulaş­tı­ğı an­la­mı­na mı gel­mek­te­dir?

Manşetleri bir gün önce veriyor

Twitter’da ‘Başçalan’ isimli hesaptan dün yayınlanan ve birçok bazı internet sitelerinde yer alan habere göre Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan olduğu ileri sürülen kişiler, Fethullah Gülen Hocaefendi ve Hizmet Camiası’nın nasıl hedef alınacağını konuşuyor. Bilal Erdoğan olduğu iddia edilen kişi, “Manşetleri göreceksin inşallah. Takvim Gazetesi ‘Vaiz lobisi’ diye manşet attı. Sabah Gazetesi ‘Kaset olmadı dosya verelim.’ Onlar tamamen hazır babacım. Şu an sizin talimatlarınızı bekliyorlar. En tepeden vurmaya başlayacaklar” diyor. Buna karşılık Erdoğan olduğu iddia edilen şahıs da, “Tamam, canım ne varsa ellerinde gireceğiz onun şeyi yok” diyor.

3) ‘Karaparanın aklanması kapsamında MASAK’tan inceleme istediniz mi?’

Yolsuzluk oparasyonu sanığı İranlı işadamı Rıza Sarraf ile Abdullah Happani arasında geçen ve rüşvete ilişkin konuşmaların yer aldığı ses kaydına ilişkin Umut Oran şu soruları yönetti:

  • Söz konusu ses kaydında, AKP’li eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın Sarraf’ın ‘kendisine ulaşan raporlarda görünenden 10 milyon euro daha az aldığını iddia etmesi’ üzerine ikili arasında eksik olan paranın akıbeti konuşuluyor.

  • Sarraf’ın, Happani’ye ‘Senin verdiğin rapor vardı ya, o raporu verdim, incelemiş... Euro olarak diyor ki aldıklarımızda bir 10 kağıt daha aşağı aldım diyor’ ifadelerini kullanması karşısında 17 Aralık 2013 tarihinde kamuoyuna yansıyan büyük yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında bakanlık olarak kamu maliyesi ve düzenleyici kuruluşları nezdinde herhangi bir girişimde bulundunuz mu, girişimleriniz var ise akıbetleri ne olmuştur, hangi sonuçları aldınız?

  • Bu telefon görüşmesinde Happani’nin ‘Hesabı kitabı belli hangi tarihte ne verdiğimiz belli bizim. Önüne koymak lazım’ demesi üzerine, Sarraf’ın ‘Süleyman’a vermişiz ona geçmişizdir’ karşılığını vermesi ve Happani’nin de ‘Zaten iki milyon Süleyman’a verdiğimiz para...’ diye konuşması karşısında 17 Aralık’ta tutuklanan ve 14 Şubat 2014’te salıverilen, tutuklandığında Halk Bankası Genel Müdürü olan Süleyman Aslan hakkında bu konuşmalar sonrasında inceleme talimatı verecek misiniz?

  • Tutuklandığında evinde ayakkabı kutuları içinde 4,5 milyon dolar nakit para çıkan ve salıverildikten sonra Halkbank Yönetim Kurulu üyesi yapılan Süleyman Aslan’ın kişisel para trafiğiyle ilgili olarak karaparanın aklanması kapsamında inceleme yapılması amacıyla Mali Suçları Araştırma Kurumu’na (MASAK) başvurdunuz mu? Başvurdunuzsa sonucu ne olmuştur?

4) ‘TİB KAYITLARININ SİLİNMESİ  İÇİN TALİMATI KİM VERDİ?’

Basın ve internede düşen ses kayıtlarında yer alan TÜBİTAK ve TİB ile ilgili iddiaları Meclis gündemine taşıyan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Yardımcısı Arınç’ın yanıtlaması istemeşle verdiği energede şu soruları yöneltti:

“17 Aralık ve 18 Aralık 2013 tarihli telefon görüşmeleri kaydı için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın tüm baskı ve tehditlerine rağmen TÜBİTAK uzmanlarının montaj, dublaj raporu vermedikleri iddiası doğru mudur? Bakan Işık’ın tüm baskı ve tehditlerine rağmen ses kaydı için montaj, dublaj raporu vermeyi reddeden TÜBİTAK uzmanlarının görevden alındıkları iddiası doğru mudur? TÜBİTAK’tan istenilen sahte raporun alınamaması sonucu 17 Aralık ile 25 Aralık 2013 tarihleri arasındaki tüm kayıtların TİB den silinmesi için talimatı kim vermiştir? Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 17 Aralık ve 25 Aralık yolsuzluk soruşturmaları dosyalarında ve fezlekelerinde yer alan dinleme kayıtlarının silinmesi ile görevlendirildiği iddiası doğru mudur?  28 Şubat 2014 tarihinde TİB Başkanı Cemalettin Çelik’ in GSM kayıtlarında yer alan verilerin silinmeleri için 3 GSM şirketinin üst düzey yöneticileriyle bir araya geldiği iddiası doğru mudur?
<< Önceki Haber Tapelerle ilgili 4 yeni skandal meclis gündeminde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER