Türkiye istiyor, Fransa iade etmiyor!

Türkiye yurt dışında yaşayan teröristlerin iadesini istiyor ancak Avrupa ülkeleri vermemek için bahaneler uyduruyor.

Türkiye istiyor, Fransa iade etmiyor!

Paris'te yaşanan 3 PKK'lının öldürülmesi olayından sonra Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'nin "öldürülenlerden birini tanıyordum" açıklaması eleştirilmişti. Başbakan Erdoğan "Sakine Cansız'ı istedik ama Fransa hiçbir adım atmadı. Fransa Devlet Başkanı bu terör örgütü mensupları ile ne görüştüğünü açıklamalıdır” diyerek sert tepki göstermişti. Bu sözlerin ardından gözler Fransa'nın elindeki teröristlere çevrildi. 

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre; Türkiye'nin terör suçları sebebiyle İnterpol'e bildirerek kırmızı bültenle aradığı 350 PKK'lıdan 144'ü Fransa'da güvenlik güçlerince yakalandı. Ancak Paris yönetimi, çeşitli bahanelerle bu teröristleri iade etmedi; Türkiye'nin işbirliği teklifini de reddetti. Hatta Fransa, arananların bir kısmına siyasi sığınma verdi. 

Mesela; Fransa'da yaşayan PKK'nın üst düzey yöneticilerinden Nedim Seven ve Rıza Altun hakkında kırmızı bülten var. Türkiye'nin Fransa'dan iadesini istediği iki isim gözaltına alındı ancak daha sonra serbest bırakıldı. Ali Haydar Kaytan, Nuriye Kesbir, Abdurrahman Çadırcı, Muzaffer Ayata, Sabri Ok, Remzi Kartal, Nizamettin Toğuç başta olmak üzere çok sayıda PKK'lı için de “İkna edici delil yok” diye talepler geri çevrildi. Yine ABD'nin de uluslararası uyuşturucu kaçakçısı ilan ettiği PKK'lı Zübeyir Aydar, Fransa'nın Strasburg şehrindeki Avrupa Parlamentosu toplantılarına rahatlıkla girip çıkabiliyor. 

Teröristlere sahip çıkan sadece Fransa değil. PKK'lıların iadesini reddeden ülkelerin başında Almanya, İsviçre, Belçika ve Hollanda da geliyor. Türk adli makamlarınca terör suçundan uluslararası seviyede 735 kişi aranıyor. PKK'lılardan 350'si Interpol aracılığı ile yapılan girişimler sonucu yakalandı. Fakat 350 terör suçlusundan 334'ü değişik gerekçelerle Türkiye'ye iade edilmedi.
<< Önceki Haber Türkiye istiyor, Fransa iade etmiyor! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER