Türkiye'nin birçok ilinde Soma protestoları yaşandı

Türkiye'nin birçok ilinde Soma protestoları yaşandı, eylemcilere polis müdahale etti.

Türkiye'nin birçok ilinde Soma protestoları yaşandı

Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde binlerce kişi, Soma'da hayatını kaybeden işçileri anmak ve yaşanan maden kazasını protesto etmek için yürüyüş yaptı. İstanbul, Ankara, İzmir, İzmit, Bursa ve Aydın ve birçok ilde gösterilere polis müdahale etti.

TAKSİM

Taksim'de Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasını protesto etmek isteyen gruba polis müdahale etti. Galatasaray Meydanı'nda toplanan bir grup eylemci Soma'da yaşanan maden faciasını protesto etmek istedi. Basın açıklamasının ardından Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruba polis izin vermedi. Polise taş ve misket atan gruba polis biber gazı, tazyikli su ve plastik mermi ile müdahale etti. Olaylarda çok sayıda kişi gözaltına alındı. Polis ve eylemciler arasındaki çatışmalar ara sokaklarda sürüyor.

GAZİ MAHALLESİ

Gazi Mahallesi'nde İsmet Paşa Caddesi üzerinde akşam saatlerinde toplanan grup, Soma'da maden kazasında hayatını kaybedenleri bahane edip sokağa çıkarak kurdukları barikatı ateşe verip yolu trafiğe kapattı. Zırhlı araçlarla bölgede önlem alan polis, gruba biber gazı ve TOMA ile müdahale etti. Sloganlar atan grup, polise havai fişekle karşılık verdi. Polisin müdahalesiyle ara sokaklara dağılan gruplar, zaman zaman tekrar cadde üzerine çıkıp eylemlerini devam ettirdi.

ANKARA

Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasını protesto etmek amacıyla Ankara Kızılay Atatürk Bulvarı'nda toplanan göstericiler, buradan Madenci Anıtı'nın önüne yürümek istedi. Madenci anıtının önünde bir çok vatandaş toplanırken, bir süre sonra polis dağılmaları yönünde uyarıda bulundu. Fakat grubun dağılmamasının ardından polis müdahalesi geldi. Biber gazı bombası ve tazyikli suyla göstericilere müdahale edilirken, göstericiler de polise taş ve havai fişek attı.

İZMİR

İzmir'de resmi kurumlar, meydanlar ile Boğaz'daki gemilerde bulunan Türk bayrakları yarıya indirildi. Konak meydanında toplanan bir grup vatandaş ise facianın göz göre göre geldiğini söyleyerek yaşananları protesto etti. Grup, "Kömür müdür, yürek midir ocaklardaki? Ağıt mıdır, figan mıdır bacalardaki?" Kaza değil katliam" yazılı bir pankart açarak oturma eylemi başlattı.

Öte yandan Basmane Meydanı'nda toplanan bazı siyasi parti, sendika ve sivil toplum kuruluşu üyeleri, sloganlar eşliğinde Konak Meydanı'na yürüdü. Burada, polis barikatını geçmek isteyen gruba müdahale edildi. Gruptakilerin havai fişek atması üzerine polis, TOMA'lardan sıkılan tazyikli su ve biber gazı ile karşılık verdi. Olaylar devam ediyor.

AYDIN

Soma'daki maden ocağında meydana gelen olayı protesto etmek için Aydın'da toplanan bir gurup, polisin yürüyüşlerine izin vermemesi üzerine polis barikatına yüklenince polis, biber gazı, gaz bombası ve TOMA ile müdahale etti. Gruba müdahale ile dağıttıktan sonra polis, bazı kişileri göz altına aldı. Gazdan etkilenen bazı göstericilerin hastaneye gittikleri öğrenildi.

BANDIRMA

Bandırma'da, Soma'daki maden faciasında yeterli önlem alınmadığı için hükümet protesto edildi. Grup, Soma'daki facianın yaygınlaştırılan taşeronlaşma uygulamalarının, işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunu bir maliyet unsuru olarak gören anlayışın acı bir sonucu olduğunu savunarak, "Yaşanan faili belli bir cinayettir." dedi.

ÇANAKKALE

Çanakkale'de, bir araya gelen çok sayıda kişi Soma'daki maden ocağında hayatını kaybedenler için yürüyüş düzenledi, hükümete tepki gösterdi. Çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve ilçelerden gelen öğrencilerin katılımı ile sayıları gittikçe artan grup, daha sonra yürüyüşe geçti. Önde, üzerinde madenci beresinin bulunduğu ve madencilerin resimlerinin yer aldığı siyah tabutu taşıyanlar, arkasında ellerinde pankartlarla eylemciler kordondan yürümeye devam etti.

BURSA

Yaşanan maden faciası nedeniyle Bursa'nın Şehreküstü Meydanı'nda toplanan DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin öncülüğündeki emek ve meslek örgütleri, hükümetin işçi sağlığı ve güvenliğine ilişkin politikalarını protesto etti. Akşam saatlerinde Ak Parti İl Binası önüne yürümek isteyen bir gruba çevik kuvvet ve TOMA ile müdahale edilirken olaylarda 4 kişi gözaltına alındı.

Mudanya da ise bir grup, hayatını kaybeden maden işçileri için yürüdü, yaktıkları mumları kağıttan kayıklarla denize bıraktı.

ADANA

Adana Seyhan ilçesi İnönü Parkı'nda toplanan eylemciler, hükümet aleyhine slogan atıp hayatını kaybeden maden işçileri için saygı duruşunda bulundu. Türk-İş Adana Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, 1 hafta boyunca tüm Türkiye'de yas tutacaklarını bildirdi. Gülnar, iş yerlerinde her gün 3 dakikalık iş durduracaklarını belirtti.

TUNCELİ

Tunceli'de bir araya gelen binlerce kişi, Soma'da maden faciasında hayatını kaybeden işçiler için protesto yürüyüşü yaptı. Tunceli Belediyesi binasına Soma'da hayatını kaybedenlerin anısına ise pankart asıldı.

ORDU

Ordu'da toplanan yaklaşık 100 kişilik grup, Soma'daki maden faciasıyla ilgili protesto gösterisi düzenledi. Polisin güvenlik önlemi altında yürüyüş yapan grup 'Soma'da yaşananlar kader değil, katliam' yazılı döviz ve pankartlarıyla hükümet aleyhinde sloganlar attı. Cadde boyunca vatandaşlar da slogan atan gruba ıslıklarla eşlik etti. Grup daha sonra basın açıklaması yaparak olaysız bir şekilde dağıldı.

KARADENİZ EREĞLİ

KDZ Ereğli'de, maden kazasında 238 madencinin hayatını kaybetmesi nedeniyle protesto gösterisi düzenlendi. Eylemde, "Haksızlığa karşı dilsiz şeytan olmaktan vazgeçin. Soma'da yaşamını yitiren emekçi ve madenci kardeşlerimizi saygıyla anıyoruz. Soma'nın hesabını herkes verecek. Herkes yaptığı hatanın bedelini ödeyecek. Halk, Somalının yanında, işçi kardeşlerinin yanındadır." denildi.

MUĞLA

Muğla'da, maden kazasında yaşamlarını yitiren işçiler için sessiz yürüyüş gerçekleştirildi. Yatağan Enerji ve Maden işçileri, 3 kilometre yürüyerek Bodrum- Muğla Karayolu'nu tek yönlü olarak trafiğe kapattı. 

TRABZON

Trabzon'da meydana gelen maden faciasında hayatını kaybeden işçilerin anısına düzenlenen yürüyüşte hükümet protesto edildi.

KONYA VE AKSARAY

Maden ocağında meydana gelen kazanda ölen 238 kişi Konya ve Aksaray'da anılırken, facia da protesto edildi. Konya'da Türkiye Gençlik Birliği üyesi gençler, Zafer Meydanı'nda toplanıp, önce ölenler anısına 1 dakika saygı duruşunda bulundu. Ardından da meydan da oturma eylemi yaptı. Oturma eylemine çevredekilerde destek verdi. Aksaray'da da CHP Gençlik Kolları üyesi de hükümet meydanı önünde Soma'da meydana gelen olayı proteste etti.

AJANSLAR
<< Önceki Haber Türkiye'nin birçok ilinde Soma protestoları yaşandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER