Uludere raporu kabul edildi!

Rapor komisyonda 3'e karşı 5 oyla kabul edildi...

Uludere raporu kabul edildi!

Uludere Alt Komisyonu, 2011'de Şırnak'ın Uludere ilçesinde, 34 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili taslak raporu, 3'e karşı 5 oyla kabul etti. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Uludere Alt Komisyonu, AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener'in başkanlığında basına kapalı toplandı.
Alınan bilgiye göre, toplantıda, 28 Aralık 2011 tarihinde Şırnak'ın Uludere ilçesi yakınlarındaki sınırda düzenlenen ve 34 kişinin hayatını kaybettiği hava operasyonu ile ilgili alt komisyonun hazırladığı 76 sayfalık taslak rapor görüşüldü. Taslak rapor, toplantının başında komisyon üyesi milletvekillerine dağıtıldı. Milletvekillerinin okuduğu rapor, toplantıdan sonra basına sızmaması için üyelerden geri alındı. Muhalefet, bu duruma tepki göstererek, raporun kendilerine verilmesini istedi. Ancak yapılan oylamada raporun geri alınması kararlaştırıldı. BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkcü, raporla komisyonun varması gereken en kötü sonuca vardıklarını söyledi. Rapordan olaya kaza gözüyle bakıldığını gördüğünü ifade eden Kürkcü, ''Rapor geriye doğru gidiyor ama gitmesi gereken Genelkurmay ve Başbakanlık'a gitmiyor. Sınır ötesi harekatın sorumlusunun bu mevkilerde aranması gerekirdi'' dedi.
CHP Ankara Milletvekili Levent Gök ise rapordan, olayda hayatını kaybeden 34 kişi adına utanç duyduğunu belirterek, raporda yazılanların AK Parti'li üyelerin görüşü olduğunu, muhalefetin görüşü olmadığını söyledi.
Rapora ilişkin muhalefet gerekçelerini 1-2 gün içinde açıklayacaklarını belirten Gök, ''Verdikleri bir önergeyle, olayda kasıt olmadığını rapora geçirttiler'' dedi. Raporda askeri yetkililer ile ilgili hiç bir ifade yer almadığını, Genelkurmay Başkanı ve Hava Kuvvetleri Komutanı'nın adının geçmediğini ifade eden Gök, ''Sanki ortada başka bir ordumuz var, uzaydan gelmiş ordu var, o yapmış gibi'' diye konuştu. ''Biz soruşturma komisyonu değiliz, inceleme komisyonuz; biz olaya sınırlı yetkiler çerçevesinde bakarız, olayı çözmek adliyenin görevidir'' denildiğini belirten Gök, ''Ne bir özür vardır ne de yaşam hakkının ihlali diye bir cümle var. Komisyonun yüzkarası bir rapordur. Bu olay, raporda, adi bir vaka olarak kayıtlara girmiştir. Çok daha ağır sözler söylememe bulunduğum konum engel olmaktadır. Ortada rapor yok, içeriği yok'' sözlerini sarf etti.
<< Önceki Haber Uludere raporu kabul edildi! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER