Uzmanlar uyardı: 'Çernobil'den 100 kat daha tehlikeli'

Elektrik Piyasası Kanunu’na göre Termik santrallere çevre kirliliği nedeniyle 5 yıl idari para cezası uygulanamayacak.

Uzmanlar uyardı: 'Çernobil'den 100 kat daha tehlikeli'

  • Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrali mekanik ömrünü tamamlamasına rağmen ceza almayacak. 
  • Elbistan Santrali, 10 yılda 38,7 milyon ton kül ve 117,4 milyon ton karbondioksit yaydı.
  • Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi  Doç. Dr. Mehmet Şahin: ' Çernobil'den 100 kat daha tehlikeli.'

Elektrik Piyasası Kanunu’na göre Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrali’ne 2018 yılına kadar çevre kirliliği dolayısıyla idarî para cezası uygulanamayacak ve bu gerekçeyle de elektrik üretimi durdurulamayacak. 29 yıldır baca gazı arıtma tesisi olmadan çalışan santralden çevreye kansere yol açan tonlarca kül yağıyor. 

10 YILDA 117,4 MİLYON TON KARBONDİOKSİT YAYDI

Kahramanmaraş’taki Afşin-Elbistan Santrali, 2013 Mart ayında yürürlüğe giren Elektrik Piyasası Kanunu çerçevesinde çevre kirliliği dolayısıyla ceza kesilebilecek kurumlar listesinden çıkarıldı. Her iki santrale de çevreyle ilgili mevzuatlara uygunluğun sağlanması için 2018 yılına kadar süre tanındı. Türkiye’nin en büyük linyit kömürü rezervine sahip Afşin-Elbistan bölgesindeki A ve B termik santralleri, çevreye verdiği zarar dolayısıyla defalarca Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından idari para cezasına çarptırıldı.

Geçtiğimiz 10 yılda çevreye 38,7 milyon ton kül, 117,4 milyon ton karbondioksit, 5,8 milyon ton kükürt gazı, 0,28 milyon ton azot gazı yaydı; bunun yanı sıra 23 milyon ton toryum ve 56,7 ton uranyumu çevreye bırakan A Termik Santrali’ne Ocak 2013 tarihinde kesilen son cezanın miktarı 160 bin TL.  

EN ÇOK AFŞİN-ELBİSTAN TERMİNALİNİ İLGİLENDİRİYOR

2013 Mart ayında yürürlüğe giren Elektrik Piyasası Kanunu’ndaki ‘idari para cezası yazılamaz’ hükmü de en çok Afşin-Elbistan A Termik Santrali’ni ilgilendiriyor. Öyle ki, daha önceki yıllarda da elektro filtrelerindeki arızalar sebebiyle çevreye kül salınan A Termik, geçtiğimiz haftalarda da aynı konuyla gündeme geldi. Enerji sektörüne sağladığı katkı kadar çevreye verdiği zararla da konuşulan, mekanik ömrünü tamamlayan santralin ceza verilemeyecek kurumlar listesine dahil edilmesi kanundaki en dikkat çekici nokta olarak değerlendiriliyor. 

"KANSER VAKALARI ARTABİLİR"

Zamana gazetesinin haberine göre, Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Bşk. Prof. Dr. Murat Tuncer, bölgedeki tehlikeye dikkat çekiyor. Tuncer’e göre santralin havaya saldığı toz kükürtdioksit yüzünden önümüzdeki yıllarda kanser vakalarında artış görülecek. Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi  Doç. Dr. Mehmet Şahin de bölgedeki kirliliğin boyutunu Çernobil’deki faciadan 100 kat daha tehlikeli görüyor.

<< Önceki Haber Uzmanlar uyardı: 'Çernobil'den 100 kat daha tehlikeli' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER