Yanlış 2 ameliyata 2 milyon lira tazminat

Yanlış ameliyat sonucu felç kalan iki hasta için birer milyon lira tazminat ödenecek.

Yanlış 2 ameliyata 2 milyon lira tazminat

Doğuştan kambur olan Ağrılı Nurcan Fırat (18) ile Erzurumlu Ramazan Kılıç  (19), 2005 yılında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinde ameliyat edildi.
         
Fırat ve Kılıç'ın ameliyatlarda felç olarak yatağa mahkum kalmaları  üzerine, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi aleyhine 2007 yılında Erzurum 1.  İdare Mahkemesinde her iki hasta için tazminat davası açıldı.
         
İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan alınan rapor ile bilirkişi raporlarını göz  önünde bulunduran mahkeme, üniversiteyi her iki hasta için toplam 2 milyon 200  bin lira maddi ve manevi tazminat ödemeye mahkum etti.
         
Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Danıştay 10. Dairesi,  yerel mahkemenin kararını onadı. Onama kararına karşı yapılan kararı düzeltme  talebi de reddedildi.
         
Fırat ve Kılıç'ın avukatı Mustafa Aladağ, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, halk arasında ''kamburluk'' olarak bilinen rahatsızlıkları nedeniyle  2005 yılında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine müracaat eden  müvekkillerinin, yapılan yanlış ameliyat sonucu felç kaldığını anlattı.
         
Atatürk Üniversitesi aleyhine 2007 yılında Erzurum 1. İdare Mahkemesinde  dava açıldığını belirten Aladağ, 4 yıl süren dava sonunda üniversitenin maddi ve  manevi tazminat ödemeye mahkum edildiğini söyledi.
         
Üniversitenin dosyayı temyiz için Danıştay'a gönderdiğini vurgulayan  Aladağ, Danıştay 10. Dairesi'nin de yerel mahkemenin kararını bir yıl önce  onadığını ifade etti.

''Yasal faiziyle yaklaşık 4 milyon lira''
         
Yapılan ameliyatla hastaların iyileşme ihtimalinin ortadan kaldırılmış  olmasını dikkate alan Danıştay'ın, hukuk dünyası açısından anlamlı bir karara  imza attığını anlatan Aladağ, her iki müvekkilinin toplam alacağı tazminatın,  yasal faiziyle yaklaşık 4 milyon lirayı bulacağını kaydetti.
         
Aladağ, bu kararın olumsuz tıbbi uygulamalara maruz kalan insanlar için  büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, ''İnsanlar bu durumlarda kaderci anlayış  içine giriyorlar. Bu nedenle de bu tür tıbbi kötü muamelelerin ancak yüzde  10'unun yargıya yansıdığını düşünüyorum. Bunu aşmamız gerekiyor. Artık bu tür  konularda hiçbir kurum ya da kişiye müsamahalı davranılmıyor'' dedi.
         
Kazandığı tazminatı, tedavisi için harcayacak
         
Balıkesir'in Edremit ilçesinde yaşayan ve yanlış ameliyat sonrası 8  yıldır yatağa mahkum hayat süren Nurcan Fırat da kazandığı tazminatı tedavisi ve  rehabilitasyonu için harcamayı planladıklarını ifade etti.
         
Tazminattan kazanılan parayı çocuğunun tedavisi için harcayacaklarına  işaret eden Fırat, ''Üniversitedeki doktorlar, çocuğumu ameliyat edip ayağa  kaldıracaksa ben kazandığımız tazminatı bile almamaya razıyım. Yeter ki çocuğum  iyileşsin, yataktan kurtulsun'' diye konuştu.
<< Önceki Haber Yanlış 2 ameliyata 2 milyon lira tazminat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER