Yanlışlıkla sınırı geçince...

Piknik için gittiği Gürcistan sınırında aldığı alkolün etkisiyle sınırı geçince başına gelmeyen kalmadı...

Yanlışlıkla sınırı geçince...

Gürcistan sınırına piknik yapmaya giden, aldığı alkolün etkisiyle sınırı geçtiği için 4 yıl bu ülkede alıkonulan ve işkencelere maruz kalan KarsYılmaz Özkaya, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde(AİHM) hukuk mücadelesi başlattı.  Başvurusu AİHM tarafından kabul edilen Özkaya, Dışişleri Bakanlığı'ndan haklı mücadelesine destek vermesini istedi. Yılmaz Özkaya, 2009 yılında arkadaşları Recep Aydın, Özgür Aydın ve Kadim Demirtaş ile birlikte Gürcistan sınırına pikniğe gittiklerini, aldıkları alkolün etkisiyle gece karanlığına kaldıklarını, bilmeden sınırı geçerek Gürcistan tarafında bir barakada sabahladıklarını belirterek, " Yardım istediğimiz kişiler bizi Gürcü polisine teslim etti. Ahılkelenk şehrine götürüldük. 'Bugün yarın' denilerek mahkemeye çıkarılmadık. Her türlü işkenceye maruz kaldık. Gürcü yetkililer ailemden serbest bırakılmam karşılığında 7 bin lira istedi. 4 yılım heba oldu. Babam acıma dayanamayarak vefat etti. Hayatım kaydı." dedi.

Özkaya’nın eşi Nurten Özkaya da; eşinin Gürcistan'da geçirdiği zor günlerde çalmadık kapı bırakmamalarına rağmen kendilerine yardım olacak birini bulamadıklarını belirterek, "Mahallemize yardım dağıtmaya gelen Toplum Destekli Polislik (TDP) memurlarına, ‘Bizim, polisimiz askerimiz bize sahip çıkmıyor? deyip ağladım. Polis memuru da, ‘Ne derdin varsa bana anlat!’ dedi. Bende kendisine, o zaman 2 yıldır haber alamadığımız ve sıkıntı yaşadığımız eşimin durumunu anlattım. Emniyetimizde bize ulaşan yabancı dille yazılı kâğıdı inceletip gerekenleri yaptı. O tarihlerde Gürcü makamları bizden 7 bin lira para istedi, bunun da 3 bin lirasını yine emniyetimiz karşıladı. Bende diğer kısmını akrabalarımdan, Karslılardan karşıladım ve çok zor bir süreç yaşadık.” diye konuştu.

Eşinin 4 yıl Gürcistan’da yaşadıklarından sonra psikolojisinin bozulduğuna değinen Nurten Özkaya, eşini alıkoyanların cezasını bulmasını ve 4 yıllık mağduriyetlerinin giderilmesini istediklerini bunun için ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurduklarını, mahkemenin müracaatlarını kabul ettiğini ifade ederek yetkililerden ise yardım istediklerini kaydetti.
<< Önceki Haber Yanlışlıkla sınırı geçince... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER