Yıllar sonra AKP'ye böyle tepki gösterdi: Adeta şoke olduk

Türkiye’yi Arap ve İslam dünyasına model olarak gösteren çok sayıda makale yazan Mısırlı akademisyen Hüda Derviş, AKP'ye sert tepki...

Yıllar sonra AKP'ye böyle tepki gösterdi: Adeta şoke olduk

Türkiye’yi Arap ve İslam dünyasına model olarak gösteren çok sayıda makale yazan Mısırlı akademisyen Hüda Derviş, AK Parti’nin tecrübesi konusunda yazdığım eski yazılarımı dönüp okuduğumda çok şaşırıyorum. Çünkü, bahsettiğim AK Parti bu AK Parti değil. Örnek aldığımız Türkiye de bu değildi. Adeta şoke olduk.” dedi.

Demokratik hukuk devleti ve İslam arasında yakaladığı başarılı sentezle Ortadoğu’ya örnek gösterilen Türkiye, yargı bağımsızlığından ifade ve medya özgürlüğüne pek çok alandaki gerileme sebebiyle bölgede zemin kaybediyor. Daha önce Türkiye’yi Ortadoğu’ya model olarak gösteren Arap akademisyenler, son dönemde artan antidemokratik uygulamalar dolayısıyla hayal kırıklığı yaşıyor. Bunlardan biri de Mısırlı Profesör Doktor Hüda Derviş.Mısır’ın muteber düşünce kuruluşlarından Asya Araştırmalar Enstitüsü Başkanı ve Zagazig Üniversitesi Öğretim Üyesi Derviş, artık Türkiye’nin Arap ve İslam dünyası için “model ülke” olma çizgisinden tamamen uzaklaştığı görüşünde.

Türkiye’deki İslami hareketler konusunda uzman olan Osmanlı hayranı Prof. Huda Derviş, daha önce AKP’yi Arap ve İslam dünyasına model gösteren onlarca yazı kaleme aldığını hatırlattıktan sonra iktidar partisi konusundaki hayal kırıklığını, “Yazılarımda bahsettiğim AK Parti, bu AK Parti değildi. Örnek aldığımız Türkiye de bu Türkiye değildi. Adeta şoke olduk.” sözleriyle dile getirdi. AKP iktidara geldiğinde çok sevindiklerini anlatan Mısırlı akademisyen, “Özellikle Türkiye’deki devlet sistemi ve ortaya konan gelişmelerin aynı şekilde bizde olmasını arzu ettik. Türkiye’deki her şeyi doğru, güzel ve mükemmel olarak görüyorduk. Özellikle demokrasi ve insan hakları konusunda Türkiye’yi örnek alıyorduk. Ancak şimdi ben AK Parti’nin tecrübesi konusunda yazdığım eski yazılarımı dönüp okuduğumda çok şaşırıyorum… Bir anda AK Parti de Türkiye de değişti. Mısır’a karşı da değişti. Adeta şoke olduk. Türkiye şimdi bize yabancı oldu.” ifadelerini kullandı. Derviş, içeride ve dışarıda saldırgan bir üslup kullanmakla eleştirdiği Başbakan Tayyip Erdoğan’a da “Kendisini örnek alarak yücelten Arap halklarına yüzünü dönmesini arzu ediyoruz.” mesajı verdi.

Prof. Dr. Hüda Derviş, “İslam’a asıl büyük hizmet yaptı.” diyerek Fethullah Gülen Hocaefendi’den övgüyle bahsederken hükümetin Hizmet Hareketi’ne yönelik hukuksuz uygulamalarını ise eleştirdi.
Gönüllüler Hareketi’ni örnek, doğru ve güçlü bir İslami hareket olarak üniversitelerinde ders olarak okuttuklarını anlattı.

HOCAEFENDİ’YE YAPILANLAR İÇİN YAZIKLAR OLSUN

Derviş, Hocaefendi’yle hiç görüşmediğini, ancak İslami derinliğini artıran kitaplarıyla O’nu tanıdığını dile getirdi. “Ben Erdoğan’ın Fethullah Gülen Hocaefendi’ye bir gün çıkıp saldıracağını aklımın ucundan bile geçirmezdim.” diyen Mısırlı akademisyen şöyle konuştu: “Günümüzde herkes İslam’dan bahsediyor; ancak İslami değerleri kim hayata geçirdi? Kim sevdi? Kim yardım etti? Kim hizmet etti? Bu okulları dünyanın dört bir tarafında kim açtı? Tüm bunlara karşılık kendisine ceza mı vermemiz gerekiyor? İslam’a hizmetinden dolayı cezalandıralım mı? Hocaefendi’ye yapılanlar için yazıklar olsun diyorum. Hocaefendi ne yaptı? Yoksa bu, Erdoğan’ın İslam’ı seven bir şahsa cezası mı?”
<< Önceki Haber Yıllar sonra AKP'ye böyle tepki gösterdi: Adeta şoke olduk Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER