Güneydoğu'da 'Beyaz Toros' endişesi


Terörle mücadelede görevli askerlerin silah kullanma yetkisini aşma ve işkence suçlamalarından yargılanmasını başbakan ve bakanlık iznine bağlanmasını öngören taslak, Güneydoğu'da 'Bayaz Toros' endişesini doğurdu. İnsan Hakları Derneği (İHD) Şanlıurfa Şube Başkanı Atilla Yazar, öngörülen taslağın hukuksuzluğu tetikleyeceğini ileri sürdü.

Terörle mücadelede görev yapan askerlerin yargılanma usulleri değiştiriliyor. Milli Savunma Bakanlığı'nın hazırladığı ve Bakanlar Kurulu'na sunulması beklenen yasa taslağı ile askerlerin; terörle mücadeleden kaynaklanan silah kullanma yetkisini aşma, işkence, kötü muamele gibi konularda suçlanmaları halinde yargılanmaları, Başbakan ve Milli Savunma Bakanlığı iznine tabi tutulacak. Bu taslak, Güneydoğu'da 'Beyaz toros' endişesine yolaçtı.

Bu taslağın hukuksuz girişimleri tetikleyeceğini ileri süren İHD Şanlıurfa Şube Başkanı Atilla Yazar, taslağın yasalaşmasının hukuku rafa kaldırmak anlamına geldiğini söyledi. 'Beyaz torosları' anımsatan Başkan, "Beyaz torosun failleri kısa süreliğine olsa da yargılandı, bu taslağa göre hukuksuzluk yapan görevlilere hukuk yolu kapatılıyor." diyerek endişesini dile getirdi. Demokratik hiçbir ülkede böyle bir zırhın olmadığını aktaran Başkan Yazar, şöyle devam etti:

"Çok tehlikeli bir yasa. Hukuksuz olayları tetikleyecek bir girişim. 90'lı yılların 'Beyaz toros'larından daha kötü bir sonuç doğurur. Beyaz toros kullanıcılarına kısa bir süreliğine de olsa yargı yolu açıldı. Yargılandılar, sonra hepsi beraat ettirildi. Bu taslak ile bu yargı yolunun açılması bile kapanıyor. Suç işleyenler hukuk önüne bile çıkarılmayacak. Bu taslak öldürmenin yolunu açar. Bu, hukuksuzluk yapan güvenlik güçlerini hukuktan kaçırma girişimidir. Demokratik hiçbir ülkede böyle bir uygulama yoktu, böyle bir zırh olmamıştır. Özellikle de bölgede her türlü olayı tetikler. Güvenlik güçlerine keyfiyet kazandırır. Hukuksuz bir ülkeyi düşünebiliyor musunuz? Suriye, Afganistan, Irak'tan ne farkın kalıyor. Hukuk açık bir şekilde rafa kaldırılıyor."
CİHAN
<< Önceki Haber Güneydoğu'da 'Beyaz Toros' endişesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER