Güneydoğu'daki çatışmalarda öldürülen 25 çocukla ilgili soruşturmada gelişme yok


Güneydoğu'da 7 Haziran'dan sonra şehir merkezlerinde uygulanan sokağa çıkma yasağının ardından yaşanan çatışmalarda öldürülen 25 çocukla ilgili soruşturmalarda şuana kadar hiçbir gelişmenin olmadığı ortaya çıktı. Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Gazal Bayram Koluman, "Soruşturmalarda bir gelişme olmadığı gibi çocukların öldüğü yerlerde gerekli incemeler bile yapılmamış." dedi.

Diyarbakır Baro Başkanlığı Çocuk Hakları Merkezi avukatları 20 Kasım Dünya Çocuklar Günü nedeniyle basın toplantısı düzenledi. Merkezin başkanı Koluma, "Kamu görevlilerinin faili olduğu birçok çocuk ölümü cezasız kalmakta failleri adeta sistematik bir şekilde ödüllendirilip beraat ettirilmektedir. 26 Temmuz 2015 tarihinden bugüne kadar kolluk güçleri tarafından öldürülen 25 çocuğunda ölümü ile ilgili başlatılan soruşturma dosyalarında henüz hiçbir ilerleme kaydedilmemesi bu dosyalarında üstünün örtülüp, faillerinin yargılanmama ihtimalini düşündürmektedir." diye konuştu.

2015 yılında bugüne kadar ise devletin güvenlik güçleri tarafından, 'Silahla vurulmak, bombayla öldürülmek, mayına basmak, zırhlı araç altında kalmak, savaş uçaklarıyla vurulmak' gibi nedenlerle yaşamını yitiren çocuk sayısı rakamlarla telafuz edilmesinin artık kendilerine yaraladığını belirten Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı, "Ne yazık ki bu sayı 34'ü buldu." dedi. Gazal Bayram Koluman, yaşları bir aylık, 9 yaşında, 10 yaşında ve 16 yaşları arasında değişen 25 çocuğun Güneydoğu'da 3 ayda yaşanan çatışmalı ortamda öldürüldüğünü kaydetti.

TÜRKİYE'DE HER 3 EVLİLİKTEN BİRİ ÇOCUK YAŞTA YAPILIYOR

Çocuklara yönelik hak ihlallerinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de artarak devam ettiğini anlatan Koluman şunları dile getirdi: "Yaşam hakları ihlal edilen, her yönü ile sömürülen çocuk işçilerin, cinsel istismara maruz kalan ve fuhşa itilen çocuk sayısı hızla artmaktadır. TÜİK verilerine göre Türkiye'de her 3 evlilikten biri çocuk yaşta yapılmaktadır. Yüzlerce çocuğun tutuklanarak, ağır cezalarla sonuçlanan yargılamalara tabi kaldıklarını hatırlatmak isteriz. Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak ülkemizde ve dünyada çocukların uğradığı fiziksel, cinsel, duygusal ve her türlü istismarların takipçisi olarak tüm siyasi erklere çocuk hak ihlalleri karşısında yükümlülüklerini hatırlatarak, sadece bu günün değil, yılın her gününün onlar için olduğunu, onlar için ayrımcılığın yaşanmayacağı yüksek yararlarının gözetileceği, barış ortamının inşa edilmesi için gerekenleri yapmaya davet ediyoruz."
CİHAN
<< Önceki Haber Güneydoğu'daki çatışmalarda öldürülen 25 çocukla... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER