'Gurbetin Oyları' şeffaf ve adil seçim için destek bekliyor


Gurbetin Oyları inisiyatifi, Türkiye'de 1 Kasım'da yapılacak genel seçimler için yurtdışında 8- 25 Ekim arası gerçekleşecek oy kullanma işlemleri sırasında gönüllülerden destek bekliyor.

Yurtdışında yaşayan seçmenleri oy kullanmaya teşvik etmek, şeffaf ve adil bir seçim süreci yaşanmasına katkıda bulunmak için kurulan inisiyatiften yapılan açılamada, yurtdışındaki yüzde 5'lik oy oranının sonuca büyük etki edeceğine dikkat çekilerek, "Gelin sandıklarımıza hep beraber sahip çıkalım." denildi.

Geçtiğimiz yıl yurt dışında sandıkların kurulmasıyla birlikte Türkiye dışında yaşayan Türk vatandaşlarının oy kullanmasını teşvik etmek, seçimlerin şeffaf, tarafsız ve adil olması için kurulan Gurbetin Oyları inisiyatifi bu seçimde de 18 farklı ülkede sandık başında olacak. Türkiye'de 1 Kasım'da gerçekleşecek 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için yurtdışında yarın başlayacak oy verme işlemi öncesi Gurbetin Oyları inisiyatifinden yapılan açılamada, yurtdışında 113 farklı seçim bölgesinde sandık kurulacağı hatırlatılarak, buralarda kendilerine destek olacak gönüllülere ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı yaklaşık 2,8 milyon vatandaşın toplam seçmen sayısının yüzde 5'ine denk geldiğine dikkat çekilen açıklamada, "Son günlerde basında yer alan araştırmaların da altını çizdiği üzere bu seçimde küçük oy değişimlerinin bile önemli olduğu için yurtdışı oylarının önemi çok daha artmaktadır. Baraja yakın oy alan partiler ve sonucun az bir farkla şekilleneceği iller için yurt dışı oyları belirleyici olabilir." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, yurtdışında çoğu ülkede 8 -25 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek seçim sürecinin uzun olması sebebiyle sorumluluğun daha fazla olduğuna işaret edildi. İnisiyatif, yurt dışında seçim birkaç haftalık bir süreci ve oyların sayılmak için Ankara'ya taşınmasını içerdiği için, sandık güvenliği ve tutanak analizi yurt dışında daha kritik bir önem kazandığını vurguladı.

"Gelin sandıklarımıza hep beraber sahip çıkalım" çağrısı yapan inisiyatif, "Yurt dışından Türkiye'deki demokratik sürece dahil olmak ve katkıda bulunmak isteyen herkesi oy vermeye, çalışmalarımızı takip etmeye ve www.gurbetinoylari.com/gonullu linkinden bize ulaşarak gönüllümüz olmaya davet ediyoruz. Bize katılın, şeffaf ve adil bir seçimin parçası olun!" dedi.

Yurt dışında yaşayan gönüllülerden oluşan partiler üstü bir girişim olan Gurbetin Oyları, 2014'te ilk defa yurt dışındaki vatandaşların yaşadıkları ülkelerde oy kullanma hakkını edinmesiyle bir araya geldi. İnisiyatif halen Almanya, ABD, Avustralya, Avusturya, Belçika, BAE, Bosna, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İspanya, İsveç, İsviçre, Kanada, KKTC, Norveç ve Polonya'da aktif olarak çalışıyor.

Gurbetin Oyları, yurt dışında seçmen ve sandık gönüllüsü eğitimi, oy kullanılan yurt dışı temsilciliklerinde ve bu oyların sayıldığı Ankara'da sandık gözetmenliği yaparak, göze çarpan usulsüzlük ve hataları anında ve yerinde müdahale ile önleyerek, tutanağa geçirerek, seçim sonrasında tutanak analizi yaparak ve rapor hazırlayarak farkındalık oluşturmaya çalışıyor. CİHAN
<< Önceki Haber 'Gurbetin Oyları' şeffaf ve adil seçim için destek bekliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER