Güzel tesadüfün böylesi!

15 Temmuz Komisyonu'nun sorularını cevaplayan İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan o gece İstanbul'da bini IŞİD operasyonu, 5 bini de huzur operasyonu için olmak üzere toplam 6 bin polisin tesadüfen görevli olduğunu söyledi. Tesadüfe bakın ki aynı gün Ankara'da da 2 bin polis huzur operasyonu için görevlendirilmiş.

samanyoluhaber.com

GÜZEL TESADÜFÜN BÖYLESİ!

15 Temmuz Komisyonu bir kaç gün arayla ne söyleyeceği en çok merak edilen isimlerden üçünü dinledi.

Sırasıyla Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ümit Dündar ( o gece 1. Ordu Komutanı) İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan ve İstanbul Valisi Vasip Şahin o geceyi anlattı.

Onlar anlattıkça 15 Temmuz'a dair soru işaretleri daha da arttı.



"SİZİ KORURUM" EFSANESİ ÇÖKTÜ

Genelkurmay 2. Başkanı Ümit Dündar, "Cumhurbaşkanı'yla İstanbul'a gelene kadar görüşmedim, 'Sizi korurum, beni Devlet Bahçeli'ye sorun' demedim" dedi.

Oysa 3 ay boyunca Erdoğan'ın Ankara yerine İstanbul'a gitmesi o "garanti"ye bağlanmıştı. 

Dündar 21:40'ta kendisini İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan'ın aradığını ve Beylerbeyi, Çengelköy civarında karışıklık olduğunu anlattığını söyledi. 



DÜNDAR VE ÇALIŞKAN DARBENİN BAŞLADIĞI NOKTADA MI BULUŞTU?

Genelkurmay 2. Başkanı, İstanbul Emniyet Müdürü ile Boğaziçi Köprüsü ayağında buluştuklarını ardından karşıya geçtiklerini aktardı.

Okuduğum komisyon notlarında Dündar ve Çalışkan'ın Anadolu yakasına mı Avrupa yakasına mı geçtikleri bilgisi yok.
Ancak İstanbul Valiliği ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Avrupa yakasında olduğu düşünüldüğünde ve  "karşıya geçme" ifadesi dikkate alındığında buluşmanın Boğaziçi Köprüsü'nün Anadolu yakasındaki ayaklarından birinde gerçekleştiğini söylemek mümkün.

Bu da Dündar ve Çalışkan'ın asker ve polisin ilk karşıya geldikleri Beylerbeyi'ne bir kaç kilometre mesafede buluştuklarını gösteriyor.

Genelkurmay 2. Başkanı ve İstanbul Emniyet Müdürü yine dostane olmayan askerlerin ateşi arasında (Dündar'ın anlatımı) karşıya geçmişler.

Birinci Ordu Komutanı askerlere müdahale edemeyeceğini düşünüyorsa oraya niye gitti?



DARBECİLERE BİR KAÇ METRE MESAFEDE NİYE BULUŞTULAR?

İstanbul Valisi Vasip Şahin ise komisyona saat 21:30 sularında Çalışkan'ın kendisini aradığını ve 22:40 civarı Avrupa'dan Anadolu'ya geçtikten sonra köprü çıkışındaki Trafik Denetleme Birimi'nde ( Avrupa istikametinde darbeciler Anadolu yönünde vali ve komutan!) Yavuz Paşa ile buluştuklarını anlattı.

Bir darbe girişimine göre çok daha basit denebilecek bir terör saldırısında dahi güvenlik gerekçesiyle olay yerine bir kaç saat sonra giden Vali Şahin'in darbe girişiminin başladığı noktada komutanla buluşması oldukça garip.

Bir gariplik daha var ki onu da not etmek gerek.

KÖPRÜ KAPANDIKTAN SONRA KARŞIYA NASIL GEÇTİLER?

15 Temmuz gecesi hem Boğaziçi hem de Fatih Sultan Mehmet köprülerinin saat 23:00 olmadan Anadolu'dan Avrupa'ya geçiş istikameti tanklarla trafiğe kapatılmıştı.

Üç yetkilinin tam o dakikalarda köprüye çok yakın yerlerde buluşması gibi karşıya nasıl geçtikleri de fazlasıyla soru işareti barındırıyor.

Şahin, Dündar ve Çalışkan'ın anlatımlarında gece boyu bir araya gelip gelmedikleri, geldiyseler kaçta ve nerede buluştuklarına dair de bir detay yer almıyor.

YETKİLİLERİN TUHAF RAHATLIĞI

Ama tıpkı havada jetler uçarken hiç bir garanti almadan İstanbul'a inen ve 15 Temmuz için "Allah'ın lütfu" diyen Erdoğan gibi vali, emniyet müdürü ve ordu komutanının da darbecilerin burnunun dibinde buluşmalarına bakarak tuhaf bir rahatlık içinde olduklarını söyleyebiliriz...

O tuhaflığın ipuçları Mustafa Çalışkan'ın komisyonla ilk kez paylaştığı bilgilerde yer alıyor.

İSTANBUL POLİSİ 15 TEMMUZ GECESİ IŞİD'E OPERASYON YAPACAKMIŞ!

İstanbul Emniyet Müdürü Çalışkan 15 Temmuz darbe girişiminin başladığı dakikalarda bir IŞİD operasyonu için toplantıda olduklarını söylüyor.

Hazırlanan kuvvet ise tam bin polis...

Dahası aynı gün 5 bin polis de "huzur operasyonu" için görevlendirilmiş...

Sadece iki operasyon için tam teçhizat, hazır kıta bekleyen polis sayısı 6 bin...

Rutin görevde olan polisler ile beraber sayı rahatlıkla on bini aşıyor demektir.

SOKAĞA ÇIKAN DARBECİ ASKERLERİN 3-5 KATI POLİS!

15 Temmuz'da İstanbul'da sokağa çıkan çoğu er-erbaş ve öğrenci asker sayısının bir kaç bini bile bulmadığı dikkate alındığında o gece ki polis sayısının darbeci asker sayısının 3-5 katı olduğu anlaşılıyor.

Ve akla şu soru geliyor: 

Neden darbecilere askerin 3-5 katı kuvvetindeki polisle müdahale edilmedi de ısrarla halk ateşe sürüldü?

"GÜZEL TESADÜF OLDU"

15 Temmuz gecesi 'darbeden habersiz' emniyetin böyle tertipli olması Emniyet Müdürü Çalışkan'a da tuhaf gelmiş olmalı ki epey uzun bir izah ihtiyacı duymuş. Şöyle diyor Çalışkan: 

"15 Temmuz akşamı 21.30 civarında DEAŞ operasyonu için toplantı halindeydik. Adres sayısı fazlaydı, biraz daha ciddi duyumlar vardı. Şöyle güzel bir tesadüf oldu. Bin küsur tane polisimiz o operasyon için hazırdı. İstesek hazırlayamazdık o an için. Yine bizim 15 günde bir yaptığımız ‘Yeditepe Huzur’ isminde bir uygulamanız var. Bu uygulamamızda 5 bin polis çalışıyor. O gün ‘Yeditepe Huzur’un günüydü. 5 bin de öyle polisimiz hazırdı. Planlı olsa belki bunları sağlayamayabiliriz. Normal görevini yapan polislerimizle birlikte sanki bu işe hazırlanmış gibi yeterli polis sayımız vardı"

ANKARA DARBEYİ BASTIRMAYA ÇALIŞIRKEN İSTANBUL IŞİD'E OPERASYON HAZIRLIĞI YAPAR MI?

Çalışkan, bizden bugüne kadar IŞİD'e yönelik dişe dokunur hiç bir operasyon yapmayan İstanbul Emniyeti'nin tam da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın öğlen haberdar olduğu, Genlkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı'nın akşam saatlerinde kalkışmayı bastırmak için toplantı düzenlediği darbe girişimi günü bin polisle IŞİD'e operasyon hazırlığı yaptığına inanmamızı istiyor.

Üstelik aynı gün "Huzur Operasyonu" için 5 bin polis görevlendirilmiş.

Epey fazla güzel bir tesadüf değil mi?

HUZUR OPERASYONLARI TARİHİ "TESADÜF"Ü YALANLIYOR

Çalışkan'ın anlatımları sonrası internette küçük bir arama yaptım.

İstanbul polisi Mayıs-Temmuz arası;

- 7 Mayıs'ta 5 bin polisle 
- 26 Mayıs'ta 500 polisle
- 9 Haziran'da 5 bin polisle
- 24 Haziran'da  5 bin polisle 
- 12 Temmuz'da 500 polisle huzur operasyonları yapmış.

Yani 15 Temmuz'da 5 bin polisin hazır kıta olması Çalışkan'ın ifade ettiği gibi pek "rutin" durmuyor.

Tarihler ve polis sayıları düzenli olarak ayın ortasında ve sonunda 5 bin polisle "huzur operasyonu" yapılmadığını gösteriyor.  

Çalışkan bin polislik IŞİD operasyonunun akıbetiyle ilgili de açıklama yapma gereği duymuş:

"O operasyonu darbeden bir hafta 10 gün sonra parça parça yaptık. Bir zayiat veya sıkıntı olmadı. Ele geçirilen önemli şeyler de oldu."

IŞİD'E GÖSTERMELİK OPERASYON

O operasyonlardan ilki 29 Temmuz'da Başakşehir'de yapılmış. 

22'si yabancı uyruklu 29 kişi gözaltına alınmış.

22 yababcı sınır dışı edilmiş, 7 Türk vatandaşı ile ilgili ne olduğuna dair ise detay bulamadım.

Ama bin polislik bir operasyon olmadığını ve dişe dokunur bir sonuç alınamadığını pek ala söyleyebiliriz...

Sonraki iki operasyonun da ilkinden farkı yok...

Bütün her şeye rağmen 15 Temmuz'da İstanbul'da 6 bin polisin özel görevli olması gerçekten güzel bir tesadüf olabilir. 

ANKARA'DA DA AYNI TESADÜF YAŞANMIŞ!

Ama ya aynı "güzel tesadüf" Ankara'da da yaşandıysa?

O gece Ankara'da da 2 bin polis huzur operasyonu için görevlendirilmiş.

Yani anlayacağanız Türkiye, Cumhurbaşkanı'nın darbeyi eniştesinden öğrendiği ama 15 Temmuz gecesi darbecilerin 3-5 katı polisin İstanbul ve Ankara'da görevde olduğu güzel tesadüfler ülkesi...

Haber Analiz/Ertuğrul Cihan

<< Önceki Haber Güzel tesadüfün böylesi! Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER