'Halk düşmanı vali' sözüne mahkemeden beraat


Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna için hazırladığı el ilanında 'Halk düşmanı vali' sözlerini kullanan Öğretmen Hatice Yüksel ile bu ilanı dağıtan Öğretmen Mehmet Doğan hakkında açılan dava ilk celsede sonuçlandı. Mahkeme, kamu görevlisine görevi başında hakaretten dolayı 14 ay ile 28 ay arasında hapis cezası istenen iki öğretmenin yargılandığı davada 'halk düşmanı vali' sözünün suç olarak değerlendirilemeyeceği gerekçesi ile öğretmenler hakkında beraat kararı verdi.

Eskişehir 10. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına tutuksuz sanık öğretmenler Mehmet Doğan ile Hatice Yüksel ve Avukat Alper Can Aykaç katılırken, şikâyetçi Vali Güngör Azim Tuna katılmadı. Duruşma da söz alan öğretmen Mehmet Doğan, "Hatice Hanımın kurduğu çadırdan söz konusu ilanı alarak görev yaptığım okulda öğretmen arkadaşlara dağıttım, amacım mağdur olduğunu düşündüğüm öğretmen arkadaşıma destek olmaktı, söz konusu ilandaki 'halk düşmanı vali' sözünün suç olduğunu düşünmüyorum, bu yazıyı ben yazmadığım gibi, bu ilanı da suç işlemek amacıyla da dağıtmadım. Zaten bu sözü de düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında görüyorum." dedi.

İlanı hazırlayan öğretmen Hatice Yüksel de ifadesinde, "İlgili metni hazırlayarak imzalayan benim. Ben burada eleştiri hakkımı kullandım, çünkü bir soruşturmadan dolayı vali beni görevden aldı. Bu nedenle rencide oldum, görevden alınmayı gerektiren bir durum yok. Vali beni görevden alarak mağdur ettiği için ve ben de bunun siyasi kaynaklı olduğunu düşündüğümden söz konusu ifadeleri yazdım, amacım hakaret etmek değildi, ifade ve düşünce özgürlüğünü kullandım, hatta yüksek yargı organlarının üst düzey yöneticileri için kırıcı sözler kullananlar hakkında beraat kararları verdiğini biliyoruz." ifadesini kullandı.

Avukat Alper Can Aykaç da müvekkilinin amacının hakaret olmadığını, bu sözlerle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarına göre ifade ve düşünce özgürlüğünü ortaya koyduğunu söyledi. Av. Aykaç, "Şikayetçi vali kamu görevlisi olduğu için bu tür sözlere karşı hoşgörülü davranmalı ve eleştirilere katlanmalıdır. Bu dava siyasi baskı aracı olarak kullanılmamalıdır." dedi.

Tarafları dinleyerek dosyayı inceleyen mahkeme şikayetçi valinin dinlenilmesine gerek olmadığına kanaat getirerek, ilk celsede sanıklarla ilgili kararını açıkladı. Mahkeme sanıkların Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna için hazırladığı el ilanında 'Halk düşmanı vali' sözlerini kullanan Öğretmen Hatice Yüksel ile bu ilanı dağıtan Öğretmen Mehmet Doğan hakkında 'halk düşmanı vali' sözünün suç olarak değerlendirilemeyeceği gerekçesi ile öğretmenler hakkında beraat kararı verdi.

OLAY

19.06.2015 tarihinde hakkında yürütülen bir soruşturma nedeniyle Vali Güngör Azim Tuna'nın girişimleri ile görevinden alınan Hatice Yüksel, hak arama mücadelesi başlatmıştı. Öğretmen Yüksel, kent merkezinde çadır kurarak, mağdur olduğunu anlatan el ilanı ve broşürler bastırmıştı. Söz konusu broşürlerden birinde de öğretmen Yüksel kendisini görevden aldıran Vali Güngör Azim Tuna için 'halk düşmanı kimliği ile bilinen Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna' ifadesine yer vermişti. Bunun üzerine Vali Tuna, ilanı basıp dağıtan Öğretmen Hatice Yüksel ile kendisine destek olan meslektaşı ile Mehmet Doğan hakkında şikayette bulunmuştu. Savcılık incelemesi sonunda her iki öğretmen hakkında kamu görevlisine görevinden dolayı 14 ay ile 28 ay arasında hapis istemli dava açmıştı. CİHAN
<< Önceki Haber 'Halk düşmanı vali' sözüne mahkemeden beraat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER