'İnsan hakları geniş kapsamlı bir konu'


Nevşehir Vali Yardımcısı ve İnsan Hakları Kurulu Başkanı Halil Berk, insan hakları denilince kötü muamele veya işkence ile sınırlandırılmaması, daha fazla kavramın akıllara gelmesi ve geniş kapsamlı düşünmek gerektiğini söyledi.

Nevşehir'de her ay düzenlenen İnsan Hakları Kurulu toplantısı, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü olması dolayısı ile basına açık yapıldı. Vali Yardımcısı ve İnsan Hakları Kurulu Başkanı Halil Berk toplantı öncesi yaptığı konuşmada, bir önceki toplantılarda aldıkları kararlar gereği kurul üyelerinin görüşmelerinde, ziyaretlerinde, komisyonların yaptığı denetimlerde tespit edilen hususları en etkin yerine getiren kurum ve kuruluşlar varsa onları kamuoyuna sunmak amacıyla bugünkü toplantıyı basına açık yaptıklarını söyledi.

İnsan Hakları Kurulu'nun, 81 ilde insan haklarıyla ilgili olarak varsa şikayetleri değerlendirmek üzere kurulduğunu anlatan Berk, üyelerinin avukatlardan, sivil toplum kuruşlarından, siyasetçilerden oluştuğu bilgisini verdi. İnsan hakları denildiği zaman akla ilk önce, kötü muamele veya işkencenin gelmemesi gerektiğini vurgulayan Vali Yardımcısı Halil Berk, şöyle konuştu: "Allah'a şükür, Nevşehir genelinde bu konuyla ilgili bir sıkıntımız yok. Zaten 3 ayda bir nezarethane ziyaretleri de yönetmelik gereği yapılıyor. Yapılmaya da devam edecek. Ancak insan hakları denildiğinde daha fazla kavramın aklımıza gelmesi ve geniş kapsamlı düşünmemiz gerekiyor.

Biz kamu hizmetini sunan kurumların kamu hizmetini sunarken, kamu hizmetinden yararlanmak üzere gelen vatandaşların gereğinden fazla bekletilmesini de insan hakları ihlali olarak görmekteyiz. Veya kamu kurumu olmasa da doğrudan vatandaşa hizmet sunan meslek kuruluşlarının, bankaların veya devlete bağlı Kit'lerin sunduğu hizmetlerin aksaması, gecikmesi veya prosedürün gereğinden fazla olmasını dahi biz insan hakları ihlalinde görmekteyiz. Bu münasebetle kanun ve yönetmeliğin verdiği yetki doğrultusunda, kurum üyelerinde desteğiyle öncelik verdiğimiz konularda kurum ziyareti yaparak çeşitli çalışmalar yapmaktayız. Nitekim daha önceki aylarda aldığımız kararlar doğrultusunda ilk başta vatandaşlarımızın yoğun olarak hizmet aldığı kurumlarda başlamak suretiyle bu konuda ziyaretlerimiz başlatıldı.

İlk olarak su, doğalgaz ve elektrik aboneliği merkezlerini ziyaret ettik. Sunulan hizmetten kaynaklanan vatandaşın çektiği sıkıntılar olup olmadığı irdelendi. Veya mevzuat gereği alması gerekli olan evrak ve belgelerin dışında fazladan talep ettiği evrak var mı, yok mu bunlar irdelendi. Bu noktada tutanaklarımız ve komisyon görüşlerimiz oluşturuldu. Geçtiğimiz günlerde benzer şeklinde bankalarımız ziyaret edildi. Vatandaşların bankacılık iş ve işlevlerinden yararlanması esnasında yine mevzuatın dışında vatandaşımızın mağduriyetine sebep olacak iş mevcut mu diye analiz yapıldı ve yerinde incelendi.

Hem banka müdürleriyle hem de çalışanlarla görüşüldü. Hem de oradan hizmet almaya gelen vatandaşların bu doğrultuda varsa sıkıntıları dinlendi. Aynı şekilde bundan sonrada bu çalışmalarımız özelikle öğrencilerimizin hizmet aldığı yurtlarda devam edecek. Bu kamu yurdu olabilir veya özel sektör yurtları olabilir. Özellikle dezavantajlı grup olarak nitelendirdiğimiz yaşlılarımızın ve engellilerimizin hizmet aldığı kurum ve kuruluşlar bu doğrultuda ziyaret edilecek." CİHAN
<< Önceki Haber 'İnsan hakları geniş kapsamlı bir konu' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER