Halkların Köprüsü Derneği: Büyükşehir mülteciler için harekete geçmeli


İzmir'de yaşayan mültecilerin yaşam standartlarının iyileştirilmesi için mücadele veren derneklerden Halkların Köprüsü Derneği, şehirde yaşayan mültecilerin barınma, gıda ve sağlık gibi en temel ihtiyaçlarının karşılanmasını istedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne dilekçe vererek mültecilerin ihtiyaçları konusunda harekete geçmesini talep eden dernek, iç savaş nedeniyle göç ederek İzmir'e yerleşen mültecilerin en temel ihtiyaçlarının karşılanması konusunda büyük sıkıntılar yaşadığına dikkat çekti. Mültecilerle ilgili olarak acil müdahale edilmesi gereken beslenme, barınma, sağlık, hijyen koşulları gibi konularla acil müdahale yapılmaması halinde çok ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalınacağını vurgulanan açıklamada, sorunun çözümünde öncelikli katkıyı devletin yapması gerektiği ancak bu durumun yerel yönetimlerin sorumluluğunu ortadan kaldırmadığını vurgulandı.

Dernek Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi imzasıyla Büyükşehir Belediyesi'ne verilen dilekçede, "Zira Belediyeler Kanunun Hemşehri Hukuku başlıklı 13. Maddesi'nde belirtildiği üzere, herkes ikamet ettiği beldenin hemşehrisidir. Hemşehrilerin belediye karar ve hizmetlerine katılma, belediye yardımlarından yararlanma hakları vardır. Zaten birçok belediye, mültecilere yönelik bu tür destekleyici çalışma yapmaktadır." denildi.

İzmir'deki Suriyeli mültecilerin, sokaklarda, parklarda, boş arazilerde, derme çatma çadırlarda, yoksul mahallelerdeki terk edilmiş yıkık ya da yıkılma tehlikesi olan binalarda barınmaya çalıştığı belirtilerek, elektrik ve içme suyu olmayan, fare, tahtakurusu gibi her türlü haşere olan, banyo ve mutfağı olmayan evlerin yüksek kiralarla mültecilere kiralandığını kaydedildi. Mültecilere gıda desteği sağlanmadığı için, ciddi beslenme sorunları yaşandığı, bu durumun en çok bebek ve çocukları etkilediği belirtildi.

Dernek olarak yaptıkları saha çalışmaları sırasında karşılaştıkları bebek ve çocukların aşılarının hiç olmadığı ya da eksik olduğu tespitine de yer verilen dilekçede mültecilerle ilgili şu tespitler yer aldı: "Kendileri başvurmadıkları durumlarda herhangi bir sağlık hizmeti alamamakta, ilaca ve tıbbi malzemelere erişimde ciddi sorunlar yaşanmaktadırlar. Bu hizmetlerden yararlansalar bile sağlıksızlığı yaratan koşullar devam ettiği için evlerine, kötü beslenme koşullarına geri döndüklerinde yeniden hastalanmaktadırlar. İlimizdeki mültecilerin barınma, gıda ve sağlık alanlarında hayata tutunmalarını sağlayacak temel hak ve ihtiyaçlarının karşılanması için İzmir Büyükşehir Belediyemizin ivedilikle harekete geçmesi konusunda gereğinin yapılmasını arz ederiz." CİHAN
<< Önceki Haber Halkların Köprüsü Derneği: Büyükşehir mülteciler... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER