HDP'li Doğan'dan 'tehlikeli atık' sorusu


Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı tarafından cevaplanması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.

İzmir'in Aliağa ile Foça ilçeleri arasındaki demir çelik fabrikalarının milyonlarca tonu bulan cüruflarının İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından dolgu malzemesi olarak kullanılmak üzere yollara serildiğini ileri süren Doğan, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

"İBB'nin 'çevre yatırımı' olarak nitelediği bu cüruflar TÜBİTAK MAM'ın 12.11.2013 tarih ve 45924173/181.06.03 sayılı raporunda 'tehlikeli atık' olarak değerlendirilmektedir. Bu cüruflarla ilgili açılan davada mahkeme kararını bilirkişi raporuna göre vermiştir. Mahkemenin istediği bilirkişi raporunda üç bilim insanının TÜBİTAK'ın raporundaki 'tehlikeli atık' ifadesini tahrif ederek 'tehlikesiz atık' yaptıkları iddiaları da gündeme gelmiştir. Ayrıca 2006 yılında Aliağa'da yapılan toplantıda zamanın Aliağa Belediyesi Başkanı Tansu Kaya ve İzmir İl Çevre Müdürü Osman Tatar tarafından atıkların 'tehlikeli atık' niteliğinde olduğu da açıklanmıştır. Bu gerekçeyle; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak cürufların dolgu malzemesi olarak yollarda kullanılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Aliağa-Foça arasında cüruf döküm alanı ilan edilen bölgelerdeki çevresel sorunlar ve bu cürufların canlı yaşamına etkileri konusunda bakanlığınızın yürüttüğü bir çalışma var mıdır? Var ise bu çalışmaların içerikleri nelerdir? Cürufları asıl olarak bunları ortaya çıkaran fabrikalar bertaraf etmekte iken, İBB'nin kamunun olanakları ile bunları bertaraf yoluna gitmesi kamu kaynaklarının kötü kullanımı olarak değerlendirilebilir mi? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu konuda herhangi bir girişim de bulunmuş mudur? Mahkemeyi yanılttığı iddia edilen ve İzmir halkının sağlığı ile oynayan bu üç akademisyen hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı herhangi bir soruşturma başlatacak mıdır?" CİHAN
<< Önceki Haber HDP'li Doğan'dan 'tehlikeli atık' sorusu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER