Hürriyet'e suç duyurusuna ortak tepki

Hürriyet gazetesi hakkında suç duyurusunda bulunulmasının ardından Basın Konseyi ve Gazeteciler Cemiyeti açıklama yaptı.

Hürriyet'e suç duyurusuna ortak tepki

Basın Konseyi, Hürriyet Gazetesi, Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Sorumlu Müdür İzzet Doğan ve web sitesi yetkileri hakkında suç duyurusunda bulunulmasını basın ve ifade özgürlüğünü yok saymaya yönelik çalışma olarak değerlendirdi. Gazeteciler Cemiyeti ise yaptığı açıklamada tutuklama talebinin basın özgürlüğüne darbe olarak değerlendirdi.

Basın Konseyi: Suç duyurusu basın özgürlüğüne darbedir

Basın Konseyi, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Sorumlu Müdür İzzet Doğan ve web sitesi yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunulmasını basın ve ifade özgürlüğünü yok saymaya çalışmak olarak değerlendirdi. Açıklamada, "Bu suçlamaları basın özgürlüğüne darbe olarak nitelendiriyoruz" denildi.

Basın Konseyi, Mısır'da Mursi'ye verilen idam kararı ile ilgili yayını nedeniyle Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin ve bazı yöneticiler için tutuklanmaları talebiyle suç duyurusunda bulunulmasını hukuk yollarını zorlamak olarak açıkladı. Yapılan yazılı açıklamada, "Gerçek gazetecilik, öyle sanıldığı gibi darbe çığırtkanlığı yapmayı içermez. Gerçek gazetecilik, haberlerin ayakların denk alınması ya da, tehdit ve korkutma amaçlı da yapılmaz." ifadelerine yer verildi.

Söz konusu haberin, zorlayıcı ve yönlendirici olmadığının vurgulandığı açıklama şöyle devam etti: "Kaldı ki, suç duyurusunda adı geçen gazeteciler böyle bir yönlendirme ve gayrette olmadıklarını, son günlerde defalarca dile getirmişlerdir.

Avukat Rahmi Kurt başvurulu suç duyurusunda ise, "Halkı dil, din, ırk ayrımı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik etme", "Halkı Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı silahlı eyleme teşvik etme", "Suçu ve suçluyu övme", "Adam öldürmeye azmettirme", "Anayasal düzeni yıkmaya çalışma", "Cumhurbaşkanı'na tehdit ve hakaret" suçlarının işlendiği öne sürülmektedir.

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Sorumlu Müdür İzzet Doğan ve web sitesi yetkilileri hakkında bir avukatın, tutuklama talebi ile suç duyurusunda bulunması, basın ve ifade özgürlüğünü yok saymaktır.

Basın Konseyi olarak yaşanan bu gelişmeleri, basın özgürlüğüne darbe olarak niteliyor, bu suçlamaları tarafsız olan basın kuruluşlarına da bir tehdit olarak algıladığımızı kamuoyuna duyuruyoruz."

TGC: Sedat Ergin’in tutuklanma talebi basın özgürlüğüne darbedir

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu (TGC) yaptığı açıklamada, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin hakkında yapılan tutuklanma talebinin basın özgürlüğüne yeni bir darbe olarak niteledi.

TGC, Sedat Ergin ve Doğan Medya Grubu'nun bazı yöneticileri hakkında yapılan tutuklama talepli suç duyurusunu basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne yeni bir darbe olarak niteledi. TGC Yönetim Kurulu'nun açıklamasında şu görüşler yer aldı:

"Gazeteciliği terörizmle bağdaştıran ve her eleştiriyi darbecilik olarak tanımlayan iktidar son olarak niyet okumaya karar vermiştir.

Hürriyet Gazetesi'nde yayınlanan Mısır eski devlet başkanı Mursi hakkındaki idam kararıyla ilgili bir haberin veriliş biçiminin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tehdit diye algılanması son yıllarda iktidarın alışılmış 'medyayı sindirme' pratiği haline gelmiştir.

Daha önce de birçok kez vurguladığımız gibi, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünden, çok seslilikten ne anlaşılması gerektiği konusunda toplumsal bir uzlaşıya acil ihtiyaç vardır.

Bu alandaki hakların kullanılmasının siyasiler ve iktidarlar, hatta yargı organları tarafından nasıl anlaşılması gerektiği artık netleşmelidir.

Bir başka açıdan da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarında açıkça belirtildiği gibi basın özgürlüğü, devlet ve toplumun bir bölümünün aleyhinde olan çarpıcı, şok edici, rahatsız edici haberler için de geçerlidir. Özellikle basın söz konusu olduğunda bu ilkelerin özel bir önem kazanacağı açıktır.

Aksi halde Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen gazetelerinden birinin Genel Yayın Yönetmeni olan Sedat Ergin'in tutuklanma istemi ve bu istemin kabul görmesi ülkede basın özgürlüğünün sonuna gelindiği anlamını taşıyacaktır.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak basın üzerinden toplumu kutuplaştıran ve geren baskıcı uygulamalardan bir fayda sağlanamayacağını düşünüyor, halkın barış ve huzur içinde yaşaması için tüm siyasetçilerin sorumlu davranması gerektiğini hatırlatıyoruz."
<< Önceki Haber Hürriyet'e suç duyurusuna ortak tepki Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER