İhracat altı aydır durmadan düşüyor

Haziranda yüzde 6.4 gerileyen ihracat ilk 6 aylık dönemde yüzde 8.1 azaldı.

İhracat altı aydır durmadan düşüyor

Türkiye'nin ihracatı son altı aydır hızla düşüyor. Haziranda yüzde 6.4 gerileyen ihracat ilk 6 aylık dönemde yüzde 8.1 azaldı. Bu düşüşte artan kur ve komşu ülkelerdeki sorunların etkili olduğu belirtildi.

Bugün'den Emine Açar'ın haberine göre, ih­ra­cat pa­ri­te et­ki­si ve je­opo­li­tik ge­liş­me­ler­le ha­zi­randa yüz­de 6.4 aza­lış­la 11 mil­yar 703 mil­yon do­lar, yı­lın ilk al­tı ayın­da yüz­de 8.1 aza­lış­la 73 mil­yar 261 mil­yon do­lar ol­du. Tür­ki­ye İh­ra­cat­çı­lar Mec­li­si (TİM) ve­ri­le­ri­ne gö­re son 12 ay­lık ih­ra­cat ise yüz­de 3.6 dü­şüş­le 150.81 mil­yar do­lar ola­rak ger­çek­leş­ti.

İh­ra­cat ra­kam­la­rı­nı Geb­ze'de açık­la­yan TİM Baş­ka­nı Meh­met Bü­yü­kek­şi, "Ha­zi­ran ayın­da eu­ro/do­lar pa­ri­te­si­nin ge­çen yı­lın ay­nı ayı­na oran­la yüz­de 18 ge­ri­le­me­si­nin ay­lık baz­da ih­ra­ca­ta 1.2 mil­yar do­lar ne­ga­tif et­ki­si ol­du. İlk 6 ay­lık top­lam pa­ri­te et­ki­si ise top­lam­da 6.8 mil­yar do­la­ra ulaş­tı" de­di.

Bü­yü­kek­şi ha­zi­ran­da do­lar ba­zın­da ih­ra­ca­tın yüz­de 6.4 ge­ri­le­me­si­ne kar­şın mik­tar ba­zın­da yüz­de 5.4 ar­tış ya­şan­dı­ğı­na dik­kat çek­ti. İh­ra­ca­tın yı­lın ikin­ci ya­rı­sın­da da­ha iyi per­for­mans gös­ter­me­si­ni bek­le­di­ği­ni be­lir­ten Bü­yü­kek­şi, Yu­na­nis­tan'ın, eu­ro­dan ay­rıl­ma ih­ti­ma­li­nin ih­ra­cat açı­sın­dan önem­li bir risk ta­şı­ma­dı­ğı­nı kay­det­ti.

Kriz ya­yı­lır­sa sı­kın­tı olur

Bü­yü­kek­şi "Yu­na­nis­tan kri­zi­nin, dış ti­ca­re­ti­miz üze­rin­de­ki et­ki­si­nin sı­nır­lı ol­ma­sı­nı bek­li­yo­ruz. An­cak Yu­na­nis­tan kri­zi yük­sek borç­lu­luk oran­la­rı­na sa­hip İtal­ya, Por­te­kiz, İs­pan­ya gi­bi ül­ke­le­re de sıç­rar­sa, o za­man AB için bü­yük sı­kın­tı­lar ya­şa­na­bi­lir" de­di.Sek­tö­rel baz­da ha­zi­ran­da en faz­la ih­ra­ca­tı 1.98 mil­yar do­lar­la oto­mo­tiv en­düs­tri­si ger­çek­leş­ti­rir­ken bu sek­tör­de bir ön­ce­ki yıl ay­nı dö­ne­me gö­re ih­ra­cat yüz­de 2.7 dü­şüş gös­ter­di. Oto­mo­ti­vi yüz­de 8.2 dü­şüş ve 1.46 mil­yar do­lar­la ha­zır­gi­yim ve yüz­de 6.1 dü­şüş­le 1.43 mil­yar do­la­ra ge­ri­le­yen kim­ye­vi mad­de­ler sek­tör­le­ri ta­kip et­ti.

Sanayi eğitimle kalkınır

Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler, eğitimin önemine dikkat çekerek 35 milyon liralık bir yatırımla ikinci okullarını açacaklarını söyledi. 21 dönüm arazi üzerine kurulacak olan okulda sanayicinin ihtiyaç duyduğu, nitelikli eleman yetiştirilecek. 21 dönüm arazi üzerine kurulacak okulda branşları ise, sanayi belirleyecek. Çiler, ihracatın artması ve sanayinin büyümesi için bu tür okullara ihtiyaç
duyulduğunu belirtti.



Mücevher kriz dinlemiyor

17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonlarının odağındaki İran asıllı işadamı Reza Zarrab'ın TİM'den aldığı ödülle gündeme oturan mücevher ihracatı haziran ayında da arttı. Mücevher ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre, yüzde 58,2 artarak 233 milyon 620 bin dolara çıktı. İhracatta mücevherin artmasına ilişkin Mehmet Büyükekşi, “Son bir yıldır bu kalemde ihracatın arttığını gözlemliyoruz. İran’a ihracatımıza baktığımızda her ay artış oluyor” dedi.
<< Önceki Haber İhracat altı aydır durmadan düşüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER