İlahiyatçılardan tepki: Vurur yüze ifadesi, öğretmen olamıyoz bitanesi


İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) İlahiyat Fakültesi öğrencileri, YÖK'ün pedagojik formasyon eğitimi için belirlediği 15 bin kontenjana tepki gösterdi. Öğrenciler, son dönemde özellikle siyasiler tarafından kullanılan bir tekerlemeye nazire yaparak, "Vurur yüze ifadesi, öğretmen olamıyoz bitanesi" yazılı pankartlar açtı. YÖK'ün gıyabi cenaze namazını da kılarak, haklarını helal etmediler.

DEÜ İlahiyat Fakültesi öğrencileri, YÖK tarafından 2015-2016 öğretim döneminde Türkiye genelinde Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı'na katılacak öğrenci sayısının 15 bin olarak belirlemesini protesto etti. Bu karardan sonra üniversitelerinden 350, fakültelerinden sadece 10 kişinin formasyon alabileceğini belirttiler. Fakülte binası önünde toplanan öğrenciler adına açıklama yapan Abdullah Tan, bu kararın eğitimde fırsat eşitliğine ve adalete aykırı olduğunu söyledi. İlahiyat öğrencileri olarak karara üzüldüklerini ifade eden Tan, "Geçen yıl YÖK, Türkiye genelinde üniversitelilere yaklaşık 100 bine yakın kontenjan ayırmış, böylelikle fakültemizde okuyan son sınıf öğrencilerinin tamamına yakını formasyon alma hakkını elde etmişti. YÖK'ün aldığı bu mağdur edici karardan sonra DEÜ İlahiyat Fakültesi'nde okuyan yüzlerce öğrenciden sadece 10 tanesi formasyon eğitimi alacak." dedi. Bu rakamın, "size öğretmenlik hakkını vermiyoruz" anlamına geldiğini savunan Tan, okudukları bölümlere öğretmenlik idealiyle geldiklerini ancak bir yıl arayla sayılar arasında oluşan bu uçuruma anlam veremediklerini ifade etti. Formasyon hakkı verilmeyerek öğretmenlik imkanının ellerinden alınmasını doğru ve etik bulmadıklarını da dile getiren Tan, şunları söyledi: "Üniversitemizde pedagojik formasyon programından yararlanmak isteyen binlerce öğrenci bulunurken üniversitemize sadece 350 kişilik kontenjan hakkı tanınmıştır. Binlerce öğrenciyi mağdur eden bu karar kaliteyi değil, mağduriyeti arttıracaktır."

Formasyonla ilgili kararın sebebinin eğitim kalitesini arttırmak olarak açıklandığını ancak eğitimdeki kalitesizliğin sorumlusunun kendileri olmadığını belirten öğrenciler, "Derdiniz gerçekten kaliteyse adresi yanlış yerde aramaktasınız. Adresi bizzat kendinizde, hesap edilmeden açılan üniversite ve istihdamı düşünülmeden alınan kararlarda aramalısınız." diye konuştu. 81 ilde üniversiteler açılıp özelde ilahiyat fakültelerine bolca kontenjan verildiğini de hatırlatan öğrencileri, YÖK'ün kontenjanları arttırmasını talep etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan da kontenjan arttırımı için yardım istediler.

Öğrencilerden İlyas Yıldız, binlerce kişi formasyon beklerken açıklanan 15 bin sayısıyla öğretmenlik hayallerinin suya düştüğünü söyledi. Formasyon derslerini ilahiyatlar fakültelerinden kaldıran 28 Şubat YÖK uygulamalarının halen devam ediyor olmasının kendilerini üzdüğünü belirten Yıldız, "İster istemez, 'YÖK, 29 Şubat yolunda mı?' kaygısına düşmekteyiz. Neredeyse kontenjanların sıfır seviyesine çekilmesi, öğrencilere yapılan zulümden başka bir şey değildir." dedi. Son sınıf öğrencisi Tuğba Sağ da YÖK'ün formasyonla ilgili kararına tepki göstermek ve hakları olan formasyonu istemek için biraraya geldiklerini söyledi.

Basın açıklamasının ardından, "Vurur yüze ifadesi, öğretmen olamıyoz bitanesi", "Vurur yüze ifadesi, formasyon vermek çok mu zor bi tanesi", "YOK artık", "Lisans öğrencileri dilenci değildir", "Asım'ın nesli formasyonsuz", "15 bin kontenjan yetmez, hakkımızı verin", "Kayınpeder formasyon soruyor" şeklinde pankart ve afişler taşıyan öğrenciler, "Formasyon hakkımız engellenemez" sloganı attı.

Ayrıca erkek öğrenciler, protesto için üzerinde "YÖK" yazan sembolik bir tabut önünde gıyabi cenaze namazı kıldı. Namazın sonunda imam, "Ey cemaat-i ilahiyat, merhuma haklarını helal ediyor musunuz?" diye sordu. Saf tutan öğrenciler de hep bir ağızdan, "Etmiyoruz." diye bağırdı. İmam, "Ben de etmiyorum." diyerek namazı bitirdi. Eylemin ardından öğrenciler, derslerine devam etti. CİHAN
<< Önceki Haber İlahiyatçılardan tepki: Vurur yüze ifadesi, öğretmen... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER