İngiliz polisi, Suriye'ye gitmek isteyen anneleri 'film' ile uyardı


İngiliz terörle mücadele polisi, geçen yıl 56 kadın ve kız çocuğunun Suriye'ye gitmek üzere ülkeyi terk ettiğini açıkladı. Polis, IŞİD ve benzeri radikal terör örgütlerine katılımı engellemek için, özellikle annelere yönelik hazırladığı bir filmi de kamuoyuyla paylaştı.

Suriye'deki iç savaşın başlamasından bugüne kadar 800 civarında Britanya vatandaşının, savaşmak için Ortadoğu'ya gittiği tahmin ediliyor.

Şubat ayında Londra'dan üç genç kızın Suriye'ye gittiği ortaya çıkmıştı. Bu kızların son olarak Esenler otagarındaki görüntüleri medyaya yansımıştı. Temmuz ayında ise evli üç kız kardeşin, dokuz çocuğunu yanına alarak, IŞİD'e katılmak üzere bu bölgeye gittikleri kaydedilmişti.

Polis raporlarına göre, 2015 yılında terör şüphesiyle gözaltına alınanların sayısında, bir önceki yıla nazaran, yüzde 30 artış yaşandı. Gözaltına alınanlar arasında bayanların sayısındaki artış dikkat çekiyor.

Terörle Mücadele Departmanı Koordinatörü Helen Ball, hazırladıkları bu filmle, Suriye'deki yaşam koşullarının, özellikle kadın ve çocuklar için, çok zor ve tehlikeli olduğuna dikkat çekmeyi amaçladıklarını vurguluyor.

Suriye'ye gitme kararı alan genç kız, genç kadın ve ailelerin sayısı konusunda 'derin endişe' duyduklarını söyleyen Ball, "Orada ne tür tehlikelerle karşılaşacaklarının ve belki de hiçbir zaman geriye dönemeyeceklerinin farkında değiller." ikazında bulunuyor.

Filmde, Suriyeli bir mülteci annenin, ülkedeki zorluk ve tehlikelere ilişkin açıklamalarına yer veriliyor. Suriyeli annenin, "Bir kadının, çocuklarını neden savaş bölgesine götürmek istediğini aklım almıyor." sözleri dikkat çekiyor.

Terörle mücadele polisi tarafından hazırlanan bu film, 2014 Nisan ayında başlayan bilinçlendirme kampanyanın bir parçasını oluşturuyor. İlk kampanyada, İngiltere'de yaşayan Müslüman bayanlardan, çevrelerinde radikal örgütlere katılma eğiliminde olanları ikna etmeleri amaçlanıyordu.

Batı Yorkshire Polis Birimi'nden Angela Williams da IŞİD'in sosyal medyada paylaştığı propaganda videolarında Suriye'deki yaşantı konusunda yanıltıcı bilgiler verildiğine dikkat çekerek, hazırladıkları filmin bu durumu belgeleriyle ortaya çıkardığını belirtiyor. CİHAN
<< Önceki Haber İngiliz polisi, Suriye'ye gitmek isteyen anneleri 'film'... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER