İngiltere: IŞİD'e finansman imkanının kesilmesi gerekli


İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, IŞİD'le mücadelede en önemli faktörler arasında olan yasadışı yollarla sağlanan petrol ticareti ve finansmanın engellenmesi için Birleşmiş Milletler'e (BM) üye ülkelere çağrıda bulundu.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "BM Güvenlik Konseyi, IŞİD'i yenmek için uluslararası çerçevede birlik içinde bir çalışmaya imza atmıştır. Örgütün finansman kaynağının engellenmesi, yaşadışı yollarla petrole olan erişiminin kesilmesi ve bu bağlamda militanların durdurulması gerekmektedir. Bu korkunç ideolojiye karşı ayrıca, askeri müdahalede de bulunulması gerekmektedir." ifadeleri kullanıldı.

Söz konusu çağrı, Fransa'nın geçen hafta Paris'te meydana gelen terör saldırılarının ardından dün BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) sunduğu IŞİD tasarısından sonra geldi. BMGK ise IŞİD'le mücadelenin iki katına çıkarılması ve Irak ve Suriye'deki operasyonlara katılan ülkelerin koordineli şekilde harekete geçmesine dair tasarıyı oy birliğiyle kabul etti. Ayrıca, kabul edilen 2249 sayılı kararda, IŞİD'in Ankara, Tunus, Beyrut ve Paris'te düzenlediği terör saldırıları ve Rus uçağının bombayla düşürülmesi kınandı. IŞİD'in uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturduğu ifade edildi.

BAŞBAKAN CAMERON DA HAVA SALDIRILARI İÇİN HAREKETE GEÇİYOR

İngiltere Başbakanı David Cameron da IŞİD'e karşı mücadelede İngiltere'nin Suriye'ye hava saldırısı düzenlenmesi için BMGK kararının 'önemli bir an' olduğunu belirtti. İngiliz lider, "Her ülkeden ve her dinden insanların güvenliğini tehdit eden bu korkunç örgütü alt etmek için uluslararası birlik sağlandı." şeklinde konuştu.

Cameron hafta başında da Antalya'da katıldığı G20 Zirvesi'de yaptığı temasları parlamentoda milletvekillerine değerlendirmiş, IŞİD'le Suriye'de mücadele edilmesi için ABD öncülüğündeki hava saldırılarına İngiltere'nin de katılabileceğinin sinyalini vermişti. CİHAN
<< Önceki Haber İngiltere: IŞİD'e finansman imkanının kesilmesi gerekli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER