İnsan tacirlerinin yeni gözdesi

Sahil Güvenlik Ege Bölge Komutanlığı ekipleri mültecilerin son dönemlerde daha çok filikalarla kaçırıldıklarını tespit etti.

İnsan tacirlerinin yeni gözdesi

Denizdeki insanlık dramlarının önüne geçebilmek için İzmir Valiliği önlemler aldı. Artık Sahil Güvenlik'ten izin alınmadan filikaların satışı yapılamayacak, nerede, niçin kullanılacağı belgelenecek.

Yaşanan onca acıya rağmen yasa dışı yollarla yurtdışına çıkmaya çalışan kaçakların ölüm yolculuğu durdurulamıyor. Özellikle Suriye'de yaşanan savaştan canlarını kurtarmak için kaçan binlerce sığınmacı, Avrupa ülkelerine gidebilmek için Ege Denizi kıyılarından ölümü göze alıp Yunan adalarına geçmeye çalışıyor. Sığınmacıların kaçak geçiş girişimleri sırasında, Ege kıyılarında çok sayıda insanlık dramı görüldü. Bodrum'da bu geçişler sırasında ölen Aylan bebek, dramın sembol isimlerinden birisi oldu. En son geçen cumartesi günü, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde Midilli Adası'na geçmek için denize açılanların bulunduğu teknenin batması sonucu, aralarında çocukların da bulunduğu 39 kişi öldü.

BOT DAYANIKSIZ, TEKNE PAHALI SON YÖNTEM FİLİKA

Sığınmacıların Yunan adalarına geçişlerine aracılık yapan insan kaçakçıları, kötü kaliteyle üretilen lastik botların ağırlığa dayanamayıp batması, balıkçı ya da gezi teknelerinin de pahalı olmasından dolayı yeni deniz araçlarını kullanmaya başladı. İnsan kaçakçılarının son zamanlarda kullandığı gözde deniz aracı ise hurdaya çıkarılıp gemi söküm tesislerinde parçalanan gemilerden çıkan Filikalar oldu. Okyanus ya da açık deniz şartlarına göre yapılan, tamamı kapalı filikalar, aşırı yüke rağmen batmamaları ve dalgalara karşı dayanıklı olmasından dolayı tercih edilmeye başlandı. Son dönemde, mültecilerin daha yüksek sayılarda ve sıklıkla filikalarla kaçırıldıkları, Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri tarafından tespit edilince İzmir Valiliği tarafından satışına denetim getirildi.

İnsan tacirleri, açık denizlere dayanıklı malzemeden yapılan filikaların, Aliağa'da sökülen hurda gemilerden çıkıp, atıl kalmaları ve ucuz fiyattan satılması üzerine bunları tercih etmeye başladı. Valiliğin aldığı karar uyarınca, gemilerden kalan ve burada hurda malzemelerin satımını yapan kişiler, filikaları her isteyene satamayacak. Filika almak isteyen kişilerin, ilk olarak Sahil Güvenlik Ege Bölge Komutanlığı'ndan izin alması kuralı getirildi. Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri de, kendilerine yapılan başvurunun ardından filikaların, kim tarafından nerede ve hangi amaçla kullanıldığını tespit edecek. Bu yöntemle, hurda gemilerden kaldığı için ucuz olan filika kullanımının da önüne geçilmesinin planlandığı açıklandı.

zaman
<< Önceki Haber İnsan tacirlerinin yeni gözdesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER