İnsani yardım taşıyan Türk gemisi Yemen'e ulaştı


Türkiye'nin Yemen'e gönderdiği insani yardım gemisi Aden Limanı'na dün ulaştı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) koordinasyonunda Yemen'e gönderdiği 5 bin 400 tonluk insani yardım malzemelerini taşıyan Türk bandıralı 'M.İzmir' gemisinin Mersin Limanı'ndan hareket ettikten 10 gün sonra Aden Limanı'na ulaştığı bildirildi.

'Şefkat Gemisi' olarak nitelendirilen geminin yükü, un, şeker, sıvı yağ, salça, makarna, pirinç ve tıbbi malzemeden oluşuyor. Yemen'e yardımların 4. etabı olan bu insani yardım, Yemen'e yapılanların en büyüğü olma özelliği taşıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 'Şefkat Gemisi'nin 2016 sonbaharında da 5. etap yardımı Yemen'e götürmesi planlanıyor.

AFAD'ın geçtiğimiz Mayıs ayından itibaren 4 bin 400 gıda kolisi ile 6 ton ilaç ve tıbbi malzemeyi bölgeye ulaştırdığı biliniyor. Türkiye'nin Yemen'e 2013 yılından beri yaptığı yardımların değeri 27 milyon liraya ulaştı.

Temiz suya erişimi olmayan Yemenlilerin sayısının 16 milyona yükseldiği ve nüfusunun yüzde 80'inin acil insani yardıma ihtiyacı olduğu duyurulmuştu. İsviçre'nin Biel şehrinde 15-20 Aralık tarihleri arasında bir araya gelen taraflar insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için ateşkes kararı almıştı. Karara rağmen Husiler kontrol ettikleri şehirlerdeki ablukayı kaldırmamış yardımların girişini önlemişti.

Yemen'de geçen yılın başlarında Şii Husiler Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi'ye darbe yapmış ve yönetimi ele geçirmişti. Darbeden sonra Aden'e kaçan Hadi uluslararası camiaya yardım çağrısında bulunmuştu. Ardından Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri duruma müdahil olmuştu. Ardından koalisyon güçleri, 26 Mart'ta başlatılan 'Kararlılık Fırtınası' operasyonunun 21 Nisan'da sona erdiğini açıklamış ve Yemen halkı için artık "Umuda Dönüş" operasyonunun başladığını duyurmuştu.

Mezhep çatışmalarının tırmanmaya devam ettiği Yemen'de Şii Husiler, Sünni askerlerin oluşturduğu orduya karşı savaşmaya devam ediyor. Yemen merkezli Arap Yarımadası el-Kaidesi ise hem orduya hem de Husilere saldırılar düzenliyor. Yemen'de Suudi Arabistan ve İran'ın ise kendilerine yakın gruplara lojistik destek sağladıkları iddia ediliyor.

İran ile Suudi Arabistan arasında yaşanan krizin ardından, Suudi Arabistan'ın Yemen'de Husilere karşı operasyonları hızlandırdığı iddia ediliyor. Patlak veren bu krizin, Ortadoğu'da yaşanan çatışmaları daha da alevlendirmesinden endişe ediliyor. CİHAN
<< Önceki Haber İnsani yardım taşıyan Türk gemisi Yemen'e ulaştı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER