İran Dışişleri Bakanı: Suriye ve Irak'ın toprak bütünlüğü garanti altına alınmalı


İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Suriye ve Irak'ın toprak bütünlüğünün garanti altına alınması gerektiğini söyledi. Türkiye ile olan ilişkilerine çok önem verdiklerini belirten Zarif, "Bölgesel konularda ortak fikirlere sahibiz. Tehditlerin ve risklerin farkındayız. Aşırıcılık, mezhepçilik, bölgedeki çatışmalar bunların hepsi bizim ortak olarak gördüğümüz tehlikelerdir. İşbirliği yaparak bu tehlikelere son vermek istiyoruz...Suriye ve Irak'ın toprak bütünlüğü garanti altına alınmalı...Biz bölgemizde huzur istiyoruz." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Çırağan Sarayı'nda bir araya gelen Cevad Zarif, ortak basın toplantısında konuştu. Beyoğlu'ndaki canlı bomba saldırısını lanetleyen Zarif, "Bu güzel şehir İstanbul'da yaşanan insanlık dışı olay, terörün ne kadar çirkin yüzünün olduğunu gösterdi. Türk milleti ve devletine başsağlığı diliyorum. Tüm terör olaylarını lanetleyerek bu saldırıda ölenlere Allah'tan rahmet, ailelerine sabır ve yaralılara şifa diliyorum." şeklinde konuştu.

Türk-İran ilişkileri ile Ortadoğu'daki sorunlara değinen Cevad Zarif'in konuşmasından satırbaşları şöyle:

"İran İslam Cumhuriyeti'nde Türkiye ile olan ilişkilerimize bütün boyutlarıyla önem veriyoruz. Türkiye, bize ambargonun uygulandığı çok zor günlerde İran İslam Cumhuriyetinin yanında yer aldı. Bu ambargoların kalktığı bir döneme girdik. Yeni dönemde Türkiye'yi güçlü bir ortak olarak görüyoruz. İnşallah iki ülkenin ticaret hacmini 30 milyar dolara ulaştırırız. İşbirliğini geliştirmek için ortam çok müsait. Türkiye Başbakanı'nın Tahran ziyaretinde ortak yatırımlar ve enerji konuları ele alındı. Ortak bir gümrük alanı üzerinden hareket etmek, iki ülkenin girişimcilerinin gidiş gelişlerinde kolaylık sağlamak. Bunların hepsinin üzerinde konuştuk. Önümüzdeki haftalarda bu konular tekrar görüşülecektir ve inşallah 3. Türk-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi çerçevesinde cumhurbaşkanlarının huzurunda görüşmeler nihayete erecektir.

'İÇSEL ÇATIŞMALAR SON BULMALI'

Gelecekte Türkiye ile ilişkilerimizin şu andakinden çok daha güçlü olmasını istiyoruz. Güvenlik, siyasi ve ekonomi alanlarında çok daha fazla güçlü işbirliğinin olmasını istiyoruz. Bölgesel konularda ortak fikirlere sahibiz. Tehditlerin ve risklerin farkındayız. Aşırıcılık, mezhepçilik, bölgedeki çatışmalar bunların hepsi bizim ortak olarak gördüğümüz tehlikelerdir. İşbirliği yaparak bu tehlikelere son vermek istiyoruz. Tabii ki bazı fikir ayrılıklarımız vardır. Ancak esasta anlaşıyoruz. Bütün ülkelerin toprak bütünlüğünü, özellikle Suriye ve Irak'ın toprak bütünlüğü garanti altına alınmalıdır diye düşünüyoruz. Buralardaki içsel çatışmalar son bulmalı. Tüm çabalarımız iki ülke içindeki entegreyi sağlama yönünde olmalı.

'İNŞALLAH ATEŞKES SONUCU BÖLGEDE KALICI BARIŞ SAĞLANIR'

Krizin yaşandığı bölgelerde özellikle Libya, Yemen ve Suriye'de kesinlikle hoşgörülü davranıp sorunların üstesinden gelinmelidir. İran her zaman Yemen'deki sorunun çözülmesinden yana olmuştur. Libya'da da aynı şekilde. Suriye'de şu an müzakereler başlamıştır. Bir süredir ateşkes ilan edildi. İnşallah bu ateşkes sonucunda da kalıcı bir barış ortamı sağlanır ve Suriye'nin içindeki tüm halklar kalıcı bir barışa ulaşır. Konuşma, müzakere yolu ve anlaşarak iki ülkenin bölgeye olumlu yönde etkili olacağına inanıyoruz. Biz bölgemizde huzur istiyoruz.

Umarız ki İslam İşbirliği Zirvesi'nin İslam ülkelerinin birliğinin sembolü haline gelir. Bu konuda da elimizden gelen her şeyi yapacağız.


CİHAN
<< Önceki Haber İran Dışişleri Bakanı: Suriye ve Irak'ın toprak bütünlüğü... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER