İranlı diplomat: Yeni maske takan terörist gruplar Suriye masasına oturmamalı


İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Cenevre'de yarın yapılması planlanan Suriye görüşmelerine katılacak muhalif gruplar konusunda "Yüzlerine yeni maske takan terörist gruplar kesinlikle masaya oturmamalı" dedi. Moskova'da bir basın toplantısında konuşan İranlı diplomat, muhalif grup gibi görüntü veren terör örgütlerinin Cenevre görüşmelerine katılmamasını umduklarını belirtti.

Cenevre görüşmeleri öncesinde BM tarafından davet alan muhalif gruplar konusunda anlaşmazlık halen sürüyor. Türkiye ile Rusya arasında PYD'nin katılıp katılmaması konusunda anlaşmazlık yaşanırken, Rusya'nın "terör örgütü" olarak gördüğü iki gruptan kişilerin de görüşmelere katılacağı açıklanmıştı.

Suriye'deki örgütlerden Ahrar El Şam ile Ceyş El İslam'dan birer kişinin görüşmelere katılacağı ancak bu iki kişinin, iki örgütü resmi olarak temsil etmeyecekleri bildirilmişti. Rusya, terör örgütü olarak kabul ettiği bu iki grubun görüşmelere katılmasına karşı çıkıyordu.

Tahran'ın Suriye konusundaki duruşunun Rusya'nın duruşu ile tamamen aynı olduğunu belirten İran Dışişleri Bakan Yardımcısı, "Suriye konusunda Rusya ve bizim pozisyonlarımız aynı, kesinlikle birbirleriyle uyuşuyor." ifadelerini kullandı. İranlı yetkili, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un da önümüzdeki birkaç ay içinde İran'ı ziyaret etmesini beklediklerini söyledi.

DÖRDÜNCÜ TURUN TARİHİ CENEVRE'DE BELİRLENECEK

Moskova'da Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov'la görüştükten sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan da 'teröristlerin' hiçbir şartta Suriye görüşmelerine katılmaması gerektiğini söyledi. Muhalif grup gibi görüntü veren terör örgütlerinin Cenevre görüşmelerine katılmamasını umduğunu kaydeden Hüseyin Emir Abdullahiyan, "Teröristler, yeni bir maske altında Suriye masasına oturmamalılar." dedi.

İranlı diplomat, bir sonraki Suriye Destek Grubu toplantısının Cenevre'deki görüşmelerin ardından belirleneceğini de söyledi. İranlı bakan yardımcısı, "Cenevre'deki Suriye görüşmelerinin ilk turunun tamamladıktan sonra taraflar dördüncü toplantı için en uygun zamanın ne olduğunu konuşacaklar." diye konuştu. İranlı yetkili, destek grubunun amacının Suriye'de siyasi çözüm sürecini kolaylaştırmak olduğunu vurguladı.

RİYAD İLE GERİLİMİN GÖRÜŞMELERİ ETKİLEMEMESİ İÇİN ÇABA GÖSTERECEĞİZ

İran yönetiminin Suudi Arabistan ile yaşadığı krizin, Suriye sürecine zarar vermemesi için çaba göstereceğini belirten Abdullahiyan, "Suudi Arabistan ile yaşadığımız farklılıkların Suriye görüşmelerine olumsuz bir etkisi olmaması için elimizden geleni yapacağız." ifadesini kullandı.

YEMEN'DE DE BARIŞÇIL ÇÖZÜMDEN YANAYIZ

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı, Tahran yönetiminin Yemen'de de barışçıl bir çözümden yana olduğunu dile getirdi. Hüseyin Emir Abdullahiyan, "Yemen'de birbirleriyle çatışan grupları, BM himayesi altında masaya oturmaya teşvik etmek için çaba göstermeye devam edeceğiz." dedi.

"Uygulanan savaştan dolayı" Yemen'deki insani durumun acınacak halde olduğunu vurgulayan Abdullahiyan, "Bu konu çok önemli, temel ve hayatidir. Bu sorun, Yemen ile ilgili insani ablukayı kırmak için mutlaka çözülmelidir." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber İranlı diplomat: Yeni maske takan terörist gruplar Suriye... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER